ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Съвет от експерт: Първо си потърсете жилище, което е по-скъпо от това, което може да си позволите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:10 / 25.02.2023Коментари (1)33594
© Plovdiv24.bg
"Моят дом е моята крепост“. В психологията на българите е заложено желанието и стремежа да закупят собствен имот. Това го доказва и статистика на Евростат от есента на 2022 г., според която България е на трето място в Европейския съюз по брой хора, които живеят в собствени имоти. За да достигнеш до най-добрата сделка (което е напълно субективно понятие), е важно да си наясно с причината, поради която купуваш. Да знаеш какво търсиш и добре да си пресметнал всички разходи.

До септември 2022 г. пазарът на имоти в България беше панически. Имаше буквално хора на опашки за имоти“, разказва Георги Янков, управляващ съдружник в агенцията за недвижими имоти Primo +, който взе участие в събитието "Идеалният дом – от избора до обзавеждането, организирано от Банка ДСК, цитиран от Economic.bg.

Според експерта в областта на недвижимите имоти в България хората смятат, че процесът по закупуването на имот е праволинеен. А на практика могат да възникнат хиляди въпроси и пречки, които да спънат финализирането на сделката.

Смятам, че един от най-добрите съвети, които мога да дам, е първо да се потърси нещо, което е по-скъпо от това, което можем да си позволим. Добре е да се разгледат и по-евтините варианти", казва Янков.

Като уточнява, че изграждането на цялостна и ясна представа за текущото състояние на пазара е ключът към добрата сделка.

"Покупката на недвижим имот е 80% емоция и 20% логика", казва Георги Янков, който не веднъж се е сблъсквал със ситуации, в които основните изисквания на клиент изчезват, когато той се "влюби“ в имота.

"Имал съм случай, в който една жена заложи в профила си на търсене не повече от 5 етаж, защото имаше страх от високо. Но в крайна сметка купи апартамент на 14 етаж, защото напълно отговаряше на нейните изисквания и просто се влюби в него. Друг случай, в който така подредихме апартамент, който е стоял преди това 2 години на пазара, че още когато влезе първият клиент, го купи“, разказва управляващият съдружник в агенцията за недвижими имоти Primo +

Най-често ипотечните кредити в България се теглят за 30 години. Наблюденията на Пламена Тотева, която е експерт в областта на ипотечното кредитиране в Банка ДСК, показват, че преобладаващата част от клиентите взимат кредит за 24 години. А средният размер на кредита през последните месеци надхвърля 150 000 лв.

Съветът ми към по-младите клиенти, които за първи път се сблъскват с ипотечен кредит, е да вземат кредит за по-дълъг период на изплащане, с по-малки вноски, за да не натоварват бюджета си", казва тя.

Съветът на експерта в областта на ипотечното кредитиране е 35 – 40% от доходите на човек да са тези, които отиват за покриване на кредита. Добре е и да има на депозит между 3 и 5 вноски, с които да може да се обезпечат вноските при форсмажорни обстоятелства.

България е оазис по отношение на ръста на лихвените проценти по кредитите", казва Пламена Тотева.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 25.02.2023 г.
0
 
 
40 процента да отиват за вноска по кредита е пълна простотия. Че направо ги посъветвай да са 90 процента!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Аматьорски футбол
Спортен риболов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: