ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Съдия: Когато прокуратурата разследва опозицията има нюанси
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:09 / 27.03.2022Коментари (0)1608
©
"Когато казваме, че прокуратурата трябва да бъде внимателна, когато преследва опозицията, трябва веднага да отчитаме разликата, че всичко зависи от контекста и има нюанси, които трябва да бъдат съобразени, за да бъде постигнато справедливо третиране". Това каза в предаването "Политически НЕкоректно" съдия Мирослава Тодорова.

"Например - има значение дали опозицията никога не е била на власт, или е била 12 години в управлението и продължава да държи местната власт, дали има съмнения за паралелна власт. Това има значение, защото в последните години многократно възникваха съмнения, че прокуратурата се ориентира по силните на деня, но силните на деня не винаги означава изпълнителната власт", твърди Тодорова.  

Според нея случаят със задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова фокусира големия проблем, състоящ се в това дали е възможно прокуратурата да се държи така институционално - не толкова публично, когато води разследването, и публично, когато обяснява резултатите, че да сме сигурни, че разследването е действително обективно, всестранно и пълно:

"Трябва да бъде разяснено, че МВР винаги при неотложност може да започва производство. ... Без да е чел делото, никой не може да изрази мнение, което да бъде надеждно и да внушава доверие. Винаги в зависимост от това, какво е събрано до момента, може да се каже дали действието е било законосъобразно и дали принудата, която е упражнена, е била пропорционална".      

Съдия Тодорова посочи, че обществото непрекъснато се изправя пред проблема с конституционния модел на съдебната власт, който "води до объркана идентичност на прокуратурата":

"Понякога прокуратурата настоява да бъде съд, т.е. да се ползва с независимостта на съда и да не върши толкова оперативна работа. От друга страна - тя ръководи досъдебното производство и тя решава на кои лица да повдигне обвинение, затова трябва да бъде в близка връзка с МВР и обичайно в тази колаборация се стига до институционални сблъсъци или до зависимост".

Тя припомни, че в периода, когато тя е била уволнена - по време на управлението на МВР от Цветан Цветанов - бившият градски прокурор и член на ВСС Нестор Несторов е бил казал, че прокуратурата се е превърнала в районно полицейско управление, т.е. функцията по ръководство на разследването е иззета и се осъществява от вътрешния министър.

По думите на Мирослава Тодорова никога не може да бъде вярно положение, при което прокуратурата не може да ръководи МВР или да се оправдава с т.нар. натиск отдолу:

"Трябва да държим сметка, че изпълнителната власт - чрез МВР и службите - би могла да има сериозен ресурс, който да се превърне в репресивна сила. От друга страна - всички механизми са предвидени така, че прокуратурата никога да не може да изпуска положението на контрол. Ако го изпусне, това означава, че има т.нар. имплозия на институцията - вътрешна корупция или некомпетентни хора са на постове в институцията, така че да задават лош тон или съзнателно се пречи на ефективността на разследването".

Веднъж отвори ли се една врата, процесът е необратим, с тези думи съдия Тодорова коментира започналата процедура за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев:

"За първи път се повдига въпросът коя е приложимата процедура за прекратяване на мандата на главния прокурор. ... Друг е въпросът за безпристрастността и независимостта на ВСС да вземе решение без страх за оцеляване".


Още по темата: общо новини по темата: 191
12.12.2023 »
21.03.2023 »
31.12.2022 »
16.11.2022 »
01.11.2022 »
18.10.2022 »
предишна страница [ 1/32 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: