ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Субсидии за естествено опрашване и подпомагане на стопанство - някои от новостите за пчеларите
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 12:27 / 20.02.2023Коментари (0)294
©
В новия програмен период плащанията към пчеларите няма да бъдат на пчелно семейство, а на стопанство. Това е една от основните промени в политиката, която коментирахме с пчелари и експерти по време на уебинар на Агри.БГ, част от кампанията ОСП работи за нас: Много повече от политика. 

По време на събитието експерти представиха новите схеми и мерки, по които пчеларите ще бъдат допустими за подпомагане. В този 5-годишен програмен период на ОСП пчеларите ще имат много повече възможности за подпомагане и ще бъдат допустими по можество схеми. 

Дали обаче ще успеят да използват мерките и да се възползват от тях, предстои да разберем, след като бъдат разписани наредбите за кандидатстване.

В последните години една от основните теми в сектора е свързана със смъртността при пчелите, която става все по-висока. Добрата новина е, че в настоящия програмен период е предвидено финансиране за възстановяване на пчелни семейства.

"В интервенцията "Действия за запазване и увеличаване на наличния брой пчелни кошери", в случая семейства, е предвидено точно това нещо - купуване на рояци или отводки, с цел възстановяване на отпаднали или загинали пчелни семейства заради зимна смъртност, които са били налични към есенния преглед. Когато към есенния профилактичен преглед земеделският стопанин е отглеждал минимум 10 пчелни семейства, същият може да закупи до 10% от броя на зазимените пчелни семейства, но не повече от декларираната смъртност и не повече от 50 рояка или отводки", обясни Валентин Бялков, главен експерт в НССЗ - Бургас.



Според Калоян Кисов, който е пето поколение пчелар, проблемът със смъртността е много по-дълбок, отколото изглежда.

"Трябва да има една смелост в колегите, които да оповестяват тази смъртност и най-вече тя да бъде обследвана. За да може всяка една смъртност, ако тя бъде причинена от остатъчни пестициди в храната на пчелата, да бъде изследвано. И в същия момент наистина да намерим къде е разковничето със зимната смъртност, защото тя вече надвишава 50-60, а някъде стига и до 100% - това означава, че не е е от лошата практика на пчеларя. Според мен това е един химически тероризъм върху сектор пчеларство", каза Кисов.

В ОСП 2023-2027 ще се подпомага и естественото опрашване - интервенция, за която пчеларите настояват от години.

"По отношене на интервенцията за насърчаване на естественото опрашване имаме две операции. Първата е - пчелинът трябва да е разположен в защитена зона от мрежата Натура 2000 (стационарни пчелини) или в планински район. Пчелинът трябва да е разположен така че от 2,5 км площта трябва да е заета от тревна и храстовидна растителност или горски територии. Максималният брой пчелни семейства, за които може да се отпусне финансова помощ по тази операция за Натура 2000 и планинските райони е 250 броя пчелни семейства. 

Втората - ангажимент за предоставяне на услугата по опрашване чрез преместване и временно разполагане на пчелни семейства. Трябва да има договор със земеделски стопанин за площите, на които ще се извършва опрашването и периодът за извършване на дейността. Тук вече подпомагането е до 50 броя пчелни семейства", разясни Бялков.


В рамките на уебинара засегнахме и темата за пазарите, акредитираните лаборатории и маркетинга на пчелните продукти. Темата коментира Иван Стоянов - дългогодишен пчелар, който изнася мед за Германия.

"Не смятам, че износа за Германия е решение на някакъв проблем, тъй като тази страна е основния купувач на българския мед по принцип. Щом имаме един осовен купувач, цената винаги е ниска. Иначе износът е решение на проблем с цената, но зависи за къде, зависи за какви количества. Не можем да търсим цена на стандартен слънчогледов мед, който се произвежда в цяла Европа, така че износът е някакво решение, но зависи за къде и за какви медове говорим", сподели пчеларят Иван Стоянов.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Електронно таксуване в градския транспорт
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
В Пловдив задържаха испанец за опит за убийство
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: