ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Стряскащи данни! Над 60% от българите са с наднормено тегло
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:09 / 02.03.2020Коментари (0)2512
©
Близо 4 319 000 българи или 61,7% от населението на България е с наднормено тегло, показват последните данни на Световната здравна организация (СЗО), пише "Труд". Това ще рече, че две трети от българите са със затлъстяване, заяви в понеделник началникът на Клиниката по Ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ “Александровска" проф. Здравко Каменов по повод 4 март – Световният ден за борба със затлъстяването.

По този тревожен показател страната ни е на десето място в Европа. 54,4% от жените и 68,9% от мъжете в България са с наднормено тегло. 33,3% от хората, които живеят на село, са със затлъстяване. Делът на децата с наднормено тегло е 13.6%, като момчетата със затлъстяване между 5 и 9 години достигат до 17.1%, а момичетата – до 10.2%. Основните причини за тези негативни тенденции са в неправилния начин на живот, смятат специалистите. Повишената консумация на храна, особено по-богатата на калории, в съчетание с ниската физическа активност водят до негативните резултати. Това потвърждават и данните. Над 68% от момчетата в България страдат от липса на достатъчна физическа активност, а при момичетата този дял е 79.9%. Данните са изключително притеснителни, тъй като затлъстяването е основен рисков фактор за редица хронични заболявания като сърдечно-съдовите, диабет, чернодробни проблеми, рак, Алцхаймер и редица други.

"В световен мащаб затлъстяването убива повече хора от катастрофите, Алцхаймер и терористичните актове, взети заедно", каза още проф. Каменов.

"Преждевременната смърт и рискът от сърдечно-съдови проблеми са по-високи при хората с наднормено тегло. Освен това те трудно могат да контролират кръвното си налягане, което може да доведе до миокарден инфаркт и мозъчен инсулт", заяви началникът на Отделението по кардиология в УМБАЛ "Света Анна" проф. Арман Постаджиян.

"Детското затлъстяване е един от най-сериозните ни проблеми. Ако от малко детето е с наднормено тегло, много трудно ще го коригира в напреднала възраст и по-бързо може да развие проблеми с кръвното налягане, сърдечно-съдовата система и диабет", заяви проф. Каменов. Според него е много важно родителите да внимават какво ядат децата им, да им дават добър пример за това и да ги карат да спортуват. "Адекватната превенция на наднорменото тегло трябва да започне от ранна възраст с активното участие на семейството и изграждане на ценностна система в цялото общество за начин на хранене и физическа активност", каза още проф. Постаджиян. Специалистите съветва хората с наднормено тегло да вземат под внимание проблема си и да се обърнат към медицинско лице.

"Първо да разговарят с личния си лекар, може да се обърнат и към диетолог или ендокринолог", каза още проф. Каменов. Той съветва да се спазват хранителни режими чак след консултация със специалист и да се внимава с диетите, тъй като често при тях има йо-йо ефект. Специалистите съветват да се храним бавно, да сдъвкваме храната по 40 пъти, да не вечеряме късно и да спортуваме или да ходим поне по 10 000 крачки на ден. Намаляването на телесната маса с поне 7% може да намали натрупването на мазнини в черния дроб, затова на пациентите се препоръчва повишена двигателна активност, обясняват лекарите. Тя трябва да включва аеробно натоварване (тичане, каране на колело) за 240-360 минути седмично и ходене пеша за поне 1 час дневно. Анаеробното статично фитнес натоварване намалява притока на кислород в черния дроб и влошава функциите му. Препоръчва се и намаляване на калорийния внос с 500-1000 ккал, както и на приема на животински мазнини и въглехидрати, въздържание от "Fastfood", сладкиши, колбаси, полуфабрикати, генно-модифицирани храни, безалкохолни напитки с фруктоза. За сметка на това е добре да се увеличи приема на фибри, храни, богати на антиоксиданти и omega-3 мастни киселини.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Земетресения в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: