ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Страхотни новини за няколко студентски общежития в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:26 / 26.08.2020Коментари (0)13129
© Plovdiv24.bg
12 блока от общежитията на 16 университета в цялата страна ще бъдат ремонтирани със 100 млн. лв., които бяха отпуснати от правителството преди две седмици. Това обясни пред "Монитор" председателят на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) Даниел Парушев. Той допълни, че от организацията имат за цел бройката на облагодетелстваните вузове да нарасне до 20 и е подготвен списък с резерви.

До подбора на общежитията, които ще бъдат санирани, ремонтирани и обзаведени с нови мебели, се стигнало след представянето на два списъка – един от образователното министерство и друг от Националното представителство на студентските съвети, по време на среща в МОН, в която взели участи и председателят на Съвета на ректорите и ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков, Лиляна Вълчева, председател на синдикат "Висше образование и наука“.

"Всички университети, които бяха включени и в списък на МОН, и нашия, са одобрени. Нашата цел е да станат 20, тъй като има и резерви. Ако отговорят на критериите, ще бъдат включени още четири университета.

Правят се допълнителни анализи“, обясни Парушев. По този начин ще бъдат ремонтирани поне половината от 40-те общежития у нас, които са в окаяно състояние.

При подбора са се вземали предвид готовността на вузовете да започнат ремонт, амортизацията на блоковете и дали имат рамков договор със строителна фирма, която да поддържа ремонтните дейностите на общежитията. Отговорите на университети кой техен блок има най-голяма необходимост да се ремонтира също са помогнали при избора. Предимство пък са имали блоковете, чиито входове се стопанисват от различни университети, тъй като целта е била повече вузове да могат да получат целевите средства. На това се дължи и разликата в броя на блоковете, които ще бъдат ремонтирани, и вузовете, на които ще бъдат отпуснати средства. Пример са блок 60 в Студентския град, чиито входове се стопанисват от три учебни заведения - Лесотехническия университет – София се грижи за вход А, Химикотехнологичния и металургичен университет-София за Б, а Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски“ за В и Г. Блок 55 пък се дели от студентите на два вуза. СУ поддържа вход А и Б, Университетът за национално и световно стопанство В и Г. За първия обаче няма да се отпускат средства, тъй като вече се ремонтира, уточни председателят на НПСС.

Списъкът от вузовете, чиито общежитията предстои да бъдат ремонтирани, се допълват от Аграрен университет Пловдив, Академия на танцово музикално изкуство "Проф. Асен Диамандиев“ с блок "Чайка-2“, Великотърновски университет "Св. Кирил и Методий“ и блок 1, Русенски университет "Ангел Кънчев“ с блок 6, Техническия университет – Варна с блок 15, Техническия университет - София с блок 2, Тракийския университет в Стара Загора с блок 1, Университетът по архитектура, строителство и геодезия с блок 35, Университетът по хранителни технологии - Пловдив с блок "Марица 3“ и Националната художествена академия с блок 28.

Част от тях могат да стартират ремонтните дейности до 3-4 седмици, обясни Парушев. Това са шест университета с блокове към "Студентски столове и общежития“ (Аграрния и Музикалния в Пловдив, ВТУ, Русенския, Тракийския и Шуменския) и УНСС и СУ, които пък имат сключени рамков договор със строителна фирма. Всички останали вузове трябва пуснат обществени поръчки, за които им трябват около 2 месеца. Председателят на НПСС има опасения, че ако те бъдат обжалвани, има опасност вузовете да загубят средствата.

"100-те млн. лв. са от бюджет 2020. Ако университетите не успеят да се справят с обществените поръчки навреме, тези средства няма да могат да се усвоят.“, обясни той и посъветва вузовете да се организират възможно най-бързо със стартирането на обществените поръчки.

Първи в резервите пък е базата на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски“, която е най-окаяно състояние. В момента там се прави анализ на заетостта, тъй като общежитията трябва да имат пълен капацитет. Ако няма необходимата заетост, няма как да бъде направен ремонт, обясни Парушев. Сред резервите са и блок 7 на Медицинския университет-София, блок 1 на Медицинския университет-Плевен и 61 блок на НСА, Висше училище по телекомуникации и пощи .

Следващата седмица предстои нова среща на министъра със студентите и след нея се очаква да бъде утвърден списъкът.

Правят и първия кампус в Студентски град. Блок 2 на Технически университет-София е сред блоковете, които ще бъдат ремонтирани. Той е един от двата блока, които ще бъдат заградени първия кампус в Студентски град. Председателят на НПСС обясни, че това не е случайно и целта е проектът да бъде реализиран покрай ремонта. Първият кампус ще бъде факт, увери Парушев. В края на миналата година просветният министър Красимир Вълчев пък коментира, че от МОН ще отпуснат 700-800 лв. В проекта е предвидено в кампуса да има велоалея, няколко фитнеса на открито, споделено пространство за учене, кафене, пейки, а всички те ще бъдат заградени с ограда с два входа. За автомобилите на студентите ще бъде направен паркинг. Той обаче няма да бъде подземен, както е било едно от предложенията за реализация, тъй като той оскъпява реализацията му на около 2 млн. лв.

Търсят механизъм за погасяване на кредити за обновяване легловата база. Преди да стане ясно, че държавата ще финансира безвъзмездно ремонта на студентските общежития два от вузовете да изтеглили кредити с ниски лихви чрез фонда за градско развитие под формата на дългосрочни кредити. Националната спортна академия с получила средства за блок 15, а НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“ за блок 29. Парушев обясни, че се мислил механизъм, по който да може тези два кредита да се погасят. Проектът на НСА е 3 500 000лв., с които да подменят всички мебели в стаите на общежитието - легла, бюра , маси, столове , гардероби, етажерки за книги, както и стаите да бъдат оборудвани с телевизор, хладилник, интернет и други удобства, които да отговарят на изискванията на възпитаниците на вуза.

За да финансиране на ремонтите дейности те са разработили бизнес план, направени са и финансови анализи. На база на тях разработен погасителен план, който няма да затрудни редовното погасяване на кредита. За да може да се изпълнява инвестиционната програма и безпроблемно да се обслужва кредите обаче се налага постепенно увеличаване размера на наема за 10- годишния период за изплащане на кредита.


Още по темата: общо новини по темата: 675
20.03.2024 »
20.09.2023 »
16.09.2023 »
16.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: