ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Стойне Василев: Губим пари всеки ден от средствата, които влагаме в банковите депозити
Автор: Йоланда Пелова 12:35 / 16.01.2023Коментари (0)10159
©
Стойне Василев, експет по лични финанси, в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Продължаваме с една много любопитна тема – тема, която пряко засяга всеки един от нас: как да управляваме личните си финанси по време на кризи или изобщо? Как можем умно да управляваме парите си, кой е най-лесният начин да спестим средства? Отговорите на тези и други интересни въпроси ще научим в следващите минути от експерта по лични финанси Стойне Василев, който е мой гост тази сутрин. 

Кажете сега как да управляваме най-лесно личните си финанси по време на кризи? Знаем в България в момента ситуацията е кризисна. Какви съвети бихте дали на нашите слушатели?  

За съжаление сте права, че ситуацията е кризисна. Тази криза дойде след пандемията от 2020 година, която прерасна в инфлация. Ние всичко го усещаме по джоба си когато отидем в магазина, когато отидем на бензиностанция. Има за съжаление и още една лоша новина, че през тази година, 2023-та, или най-късно през следващата ще дойде и друга криза икономическа или т.нар. "рецесия“. Какво означава това? Много хора ще останат без работа, ще има намаление на доходите. Ако слушателите си спомнят 2008-2009 година когато беше предишната финансова криза, сега очакванията са за нещо подобно. Така че аз мисля, че е правилният момент да помислим малко повече за личните ни финанси, как да си управляваме по-добре парите.

Откъде да започнем? Обикновено нашите доходи – заплата или някакви други, те са фиксирани, не можем да влияем върху тях. Върху това, върху което можем да влияем, са нашите разходи. Има тук няколко златни правила, които са първо да си записваме да си записваме тези разходи. Защото Питър Дракън е казал: Ако не можем да измерваме една дейност, не можем да я управляваме. И с личните ни финанси е същото.

Т.е. добре е да си запишем разходите за битови сметки, наем, ипотека и всички останали, които имаме, и да преценим кои от тях са важни, съществени, задължителни, без които не можем, и кои са по-скоро пожелателни и е добре да ги има. И ако, както сега има една тенденция за увеличаване на лихвите по кредитите, ако имаме кредит или се увеличават някои от другите ни разходи, транспорт да кажем, е добре да оптимизираме разходите, които не са задължителни. Има много варианти за това – има карти за лоялност в магазините, винаги можем да дадем по-малко за същите пари, за същото качество. Така че това е първото нещо. Оттук нататък важното е каква сума ни остава след като теглим чертата.  

Така, да отбележим първо казахте да записваме нашите разходи.  

Да, за да знаем какви са нашите разходи и какво се случва с тях. Защото ние си мислим, че това са ни големите разходи. Всъщност се оказва, че дребните – аз когато съм си правил експеримент още преди доста години да си записвам разходи, се оказва, че около 20-30% са за кафе, закуски, такива дребни неща, които реално не ни трябват толкова, а там отиват голяма част от моите доходи. Следващо нещо е да се опитаме да спестим някаква част от нашите доходи. Знам, че е трудно на хората с ниски заплати, пенсии – всички имаме роднини, баби, дядовци.

Доста е трудно е, но да се опитаме поне това да го направим. Можем да започнем с малко – с 50 лева, със 100 лева и след това да увеличаваме, ако имаме възможност. Една система или един принцип, който е много популярен и сега започва и в България да го използват и да го прилагат – това е плати първо на себе си. Защото много хора правят точно обратното: взимат заплата, харчат, харчат и накрая на месеца казват: "Ами нищо не остана“.

За да остане нещо, добре е да го направим още в самото начало, т.е. да заделим тези средства независимо колко са като процент или определена сума, и след това остатъка да харчим. Каквато и заплата, и дори по-ниска заплата да вземаме, според мен това е възможно да заделим една малка сума. Това е вторият принцип. Когато заделим тази сума въпросът е къде отива. На първо място е добре да си създадем един такъв авариен фонд, така едни бели пари за черни дни някои го наричат. На мен не ми харесва това "черни дни“, защото малко така песимистично звучи. 

Т.е. да платим на себе си не означава да си купим нещо от мола например за себе си, а да си оставим някакви пари настрани заделени за нас си пак, да знаем, че са си наши.  

Точно така, за нашето бъдеще. Те пак са за нас, не са да отидем в мола и веднага да ги похарчим. Да, може би това е важно уточнение, не е фондът "И аз съм човек“, а по-скоро е фонда "За бъдещето“. Да не мислим само за сега, а да мислим за след 2-3 месеца, 6 месеца, 1 година и повече. След това, ако останат пари, е добре да си направим този авариен фонд, който да покрива разходите ни за 2-3 месеца, не говорим за повече.

Въпреки че по време на криза или когато очакваме нещата да се влошат е добре за по-голям период, т.е. поне 6 месеца, но нека минимум за 2-3 месеца – ако останат без работа, ако имаме някакви по-големи разходи,  свързани с ремонти, здравеопазване, някакви здравословни проблеми, да имаме малко глътка въздух 2-3 месеца, в които да се ориентираме, да си намерим нова работа, да платим тези разходи. Така че това първата цел бих казал от спестяването. С

лед това, ако сме направили този фонд, следващото е да помислим как да запазим парите си, спестяванията си от обезценка и от голямата инфлация, която е в момента и се очаква в следващите поне 2-3 години тя да е по-високи нива, не като сегашните, но все пак да е по-висока от стандартната. Това, което избират повечето хора, са депозитите, те се увеличават непрекъснато. Но лихвите в момента са нулеви и ние губим пари абсолютно всеки ден от средствата, които са в банките. Има далеч по-добри алтернативи. Всяка банка, ако питаме, предлага не само депозити, а и различни инвестиционни продукти. Сега, може би най-популярните като варианти за спестяване говорим и да запазим парите във времето, това е инвестиционното злато във вид на кюлчета или златни монети. Сега пазарът е доста развит за разлика отпреди години. Можем да си купим буквално едно малко кюлче от 1 грам, от 2 грама, до 3 грама, има различни монети. Това е първото нещо, което можем да направим.  

Т.е. благодатно е времето в момента да инвестираме в т.нар. и нашумяло напоследък "инвестиционно злато“? Според вас това е добър ход?  

Не бих го нарекъл инвестиция, това е по-скоро да запазим парите във времето. Защото златото се приема за пари. Когато има несигурност и трудни времена и държавите, и фирмите, и хората се ориентират към злато. Все още го приемаме, че това е някаква алтернатива на парите.

Неговото движение в последните години показва именно това: когато има несигурност, то расте. Така че това е първо дългосрочна инвестиция, не говорим сега да го купим и да го продадем след 2 или 3 месеца, а по-скоро говорим за един дълъг период от време, в който може да се спестява. Това е и полезно, ако решим малки суми да отделяме за нашите деца, за тяхното образование, по същия начин.  

А какво мислите, г-н Василев, за среброто, което също е добър вариант, според мен?  

Не съм експерт и не съм толкова запознат с пазара на сребро, и като цяло то е доста по, като пазар в сравнение със златото. Тук трябва да мислим и за неговата ликвидност – т.е. дали ще имаме възможност след като го купим да го продадем. Защото това, с което започнах, с инвестиционното злато, пазарът се разраства и все повече фирми предлагат, обаче след това и изкупуват. Защото какъв е смисълът да купим нещо и след това да нямаме на кой да го продадем? Така че поне от моя гледна точка среброто също е добра инвестиция, но пазарът на физическо инвестиционно сребро е доста по-малък, по-малко хора се ориентират натам, както и другите ценни метали.  

Все повече експерти препоръчват да диверсифицирате част от портфейлите си в т.нар. "алтернативни инвестиции“. Но какво точно означават тези алтернативни инвестиции, освен инвестиционното злато, за което вие говорихте сега?  

Това е много интересно, защото различните финансисти, икономисти разбират нещо различно под "алтернативни инвестиции“. Съвсем накратко да кажем какви може да са инвестициите, освен инвестиционното злато: имоти, това са реални активи. Те обаче много доста поскъпнаха, цените се увеличиха не само в София, и в другите големи градове. Така че там като инвестиция мисля, че изпуснахме вече периода.  

Сега, това е много интересна тема, защото знаете интересът към имоти не стихва. Г-н Василев, според вас редно ли е, добър ход ли е инвестиция в имот днес, рисковано ли е? Вашият анализ на ситуацията в момента. 

Да, трябва да направим разлика обаче какво означава инвестиция в имот. Ако говорим за закупуване на нашия дом, няма подходящ или неподходящ момент – когато имаме нужда от него, просто купуваме и гледаме какви са условията. И тогава вече не можем да казваме: ще изчакам няколко години или сега да го направим. Ако говорим за инвестиционен имот, т.е. нещо, което имаме вече собствено жилище, искаме вече да инвестираме и да получаваме наем, тогава много важни са сметките.

А сметките, тези, които аз правя всеки ден с моите клиенти и личните ми инвестиции показват, че в момента не е най-добрият период за закупуване на имоти за инвестиционна цел, тъй като доходността от наеми е по-ниска и ние ще изплащаме образно казано този имот 30-35-40 години, което е доста ниска доходност и доста дълъг период за изплащане. Разбира се, това може да се промени, ако паднат цените – това, което се очаква, а кога ще стане, с колко – това никой не може да предвиди по време на криза, поне досега, което се е случвало, е точно това. Няма да паднат със сигурност колкото 2008 година, но ще има т.нар. "корекция“. Така че хората да си направят много добре сметката и да си напишат домашното, ако са решили да инвестират в имоти.  

Казвате не е добре да се инвестира в инвестиционни имоти. А в биткойни тогава?  

Това също става доста популярно напоследък. Докато имотите все пак имат някакви истории и можем да видим някакви модели как се движи цената, от какво зависят, дали са от лихвите, дали зависят от търсене / предлагане и т.н., при криптоактивите, част от които е биткойна, все още това е нов клас активи, нямаме тази история, за да видим какво се е случвало.

Така че ако човек е решил да инвестира, първо да разбере какво представляват и технически, и когато инвестира какво получава, да има някакъв план за колко време да инвестира преди да го направи, и да започне с малко. Защото когато нещо е неизвестно и не се знае накъде ще се движи неговата цена, по-добре да се започне с една малка сума или малка част от нашите спестявания, да кажем до 5%. Така че там пък съвсем никой не може да каже какво ще се случи, тъй като много фактори му влияят.  

Г-н Василев, и като за финал: вие сте автор на книгата "Умни пари“ – кои са най-важните послания от тези книга и какви съвети ще дадете на нашата аудитория?  

Първото нещо е да си повишим финансовата грамотност, и това беше целта на книгата. Защото няма такава книга от български автор за ситуацията в България, всички ние сме чели на западни автори, но няма такава за България. Така че първото нещо преди да започнем да инвестираме или нещо да правим, е да повишим финансовата си грамотност. Да разберем какво значи приходи / разходи, отчет, баланс, спестявания, инвестиции, различните видове активи. И това, което съм се постарал, наистина е да дам една такава начална финансова грамотност, с която хората могат да вземат по-информирано решение.

И това е моят призив или моята цел – човек да си повиши финансовата си грамотност, след това да помисли за децата си, да я предаде на тях, защото и в училище все още не се изучава и сме много далеч. Това означава, че и следващото поколение ще има същия начин такава ниска финансова грамотност, всички международни изследвания показват това. А това за мен е наистина един проект, така да кажем, от който печелят всички – ние печелим, защото ставаме по-финансово грамотни, по-богати, с повече инвестиции, печелят и компаниите, печели и държавата с по-високите данъци. Има една връзка между благосъстоянието на една нация и нивото на финансова грамотност. Така че това е основната насока в тази книга.  

Т.е. да ви разбирам, че вие смятате, че и в училище трябва да се заложи повече на тази материя?  

Да, защото ето нашите поколения не сме учили и сега темата е табу. Ние смятаме, че инвестициите са рискови, когато става дума за фондове или за акции, или за биткойн е прекалено рисково. Трябва да разберем тези базови концепции, за да можем да вземем решение. Дори когато теглим кредит – нещо, което според много от хората е нещо елементарно – просто се подписваме на един договор, взимаме парите – това е най-важното ни финансово решение, тъй като ще засегне следващите 30 години или 25 от нашия живот.

Така че е добре още в ученически години да разбираме тези концепции за лихва. Ние сме ги учили между другото за сложна лихва, но когато питам възрастни: можете ли да ми кажете какво е сложна лихва – могат да ми цитират определението, но не знаят как работи. В единия случай работи за нас, когато натрупваме някакви спестявания, в другия случай когато имаме инфлация или плащаме кредити, работи против нас. Така че тези базови концепции, ако сме изпуснали в училище като по-малки, сега е добре да си наваксаме преди да правим каквото и да е. Т.е. преди да вземем някакво решение, да се информираме и да прочетем малко повече, да си напишем домашното, както във връзка с училище.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Земетресения в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: