ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Старата песен на нов глас: Отпадане на модулираната ставка
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:50 / 13.09.2022Коментари (0)778
©
 



Да отпадне модулираната ставка по обвързаната подкрепа за сектор “Животновъдство” в новия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП). За това настояват отново някои асоциации в сектора, научи Агри.БГ.

Ще има ли и догодина извънредна мярка за помощ заради войната?

Още с въвеждането на модулираната ставка през 2017 г. се появиха различни мнения за това колко работещ би бил този модел. Според разчетите и анализа на тогавашния земеделски министър Десислава Танева единствено по този начин би могло да се гарантира възможно най-справедливо разпределение на средствата по обвързаната подкрепа.

Впоследствие през 2018 г. модулираната ставка беше премахната. Това внесе напрежение в животновъдния сектор и много фермери и организации възразиха срещу промените. След множество писма и срещи, Румен Порожанов - по това време министър на земеделието, пое ангажимент за връщане на модулираната ставка в животновъдството.

Нещата се успокоиха за три години и така до 2021 г., когато 21 организации от сектора отново не поискаха отпадане на модулираната ставка. Тогава техните мотиви бяха, че най-много мляко в страната се произвежда от големите ферми, като при тях разходите за животните са по-високи – увеличена и богата на протеини дажба, сексирана семенна течност, непрекъснат цикъл на производство. 

Не всички обаче са на същото мнение. Атанас Атанасов е председател на Националната асоциация за развъждане на породите Монбелиард и Симентал (НАРМС), пред Агри.БГ той коментира следното:

„Модулираната ставка трябва да бъде запазена, тъй като оказва много положителен ефект върху средното и дребното фермерство в България. Ако има държава и хора, които мислят за сектора тази модулирана ставка трябва да остане. Не може парите да се дават на калпак. 

Ние трябва да мислим как да запазим селото, поминъка, дребните и средни ферми. Успяхме да върнем модулираната ставка, а сега наново се обсъжда премахването й. 5 години се занимаваме с модулирана ставка и това да обясняваме защо е нужна и какво е приложението й.

Всичко друго противоречи дори на европейските ценности и на европейска политика за пренасочване на средства към дребно и средно животновъдство за сметка на единици ферми, които искат да приберат определена сума за всяка една крава и да ги сложат в джоба си”, коментира Атанасов.

За новия програмен период предложението на земеделското ведомство към момента е модулираната ставка да остане и да се прилага в животновъдните схеми, заедно с изискването за доказване на продукция. 

Предвидени са няколко схеми като нов момент при говедата ще бъде условието за плодовитост. Така по различните схеми кравите ще трябва да имат най-малко 0,7 раждания на допустими за подпомагане животни в периода от 1 октомври на предходната година до 30 септември в годината на кандидатстване.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1718) 16%
Спас Гърневски (1504) 14%
Д-р Иван Чомаков (1029) 10%
Славчо Атанасов (2790) 26%
Иван Тотев (2747) 26%
Здравко Димитров (932) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: