ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Средната цена на селските къщи се изравни с тази на едностаен или двустаен апартамент
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:32 / 29.11.2021Коментари (0)7023
© Plovdiv24.bg
Средната цена на селските къщи по време на пандемията се е изравнила с тази на едностаен или двустаен апартамент в най-близкия областен град. Това заяви Борислав Борисов, председател на Асоциацията на българските села. Хит са районите около Велико Търново, Варна и Пловдив.

По думите му в последните години интересът към селския туризъм расте, а с пандемията се увеличава заетостта на обектите и то почти целогодишно. При офертите за отдаване на ваканционни имоти под наем търсенето надвишава предлагането около четири пъти, като ръстът на пазара е най-големият, откакто съществува селски туризъм у нас. Според Борисов най-отчетлив е интересът към селския туризъм по празниците и през лятото. Дори има случаи, при които запазват цели къщи за гости за месец напред.

Борисов очерта и друга интересна тенденция на пазара - след началото на пандемията много хора, наши емигранти, решиха да се върнат на село, тъй като търсят нов стил на живот. Високоскоростният интернет в селата позволява дистанционна работа. “И се оказва, че с един малко по-скромен живот на село човек може да изкарва от една страна хем добри пари, хем да живее в една много по-спокойна обстановка и изключително чиста среда", посочи Борисов.

Тенденцията за преселване към селата на хора в пенсионна възраст е променена - към селата се отправят хора в активна възраст, основно в диапазона 25-45 години, уточни Борисов. По официална статистика през миналата година 95 хил. са новорегистрираните на адреси в селата и според него това не е свързано с фиктивни премествания за гласуване на избори. Това реално са хора, които заради пандемията са направили решителна крачка, която дълго време са отлагали - да започнат един рестарт на село. Сред най-силните в това отношение региони са Велико Търново, Варна и Пловдив.

Според Борислав Борисов категорично това не е временно явление, а естествен процес, в който българските села ще бъдат заселени от нов тип хора - не от хора, които се занимават със земеделие, а от хора, които искат да сменят начина си на живот.

В района на Велико Търново

Нарастват покупките на селски къщи от хора, чиито основни домове са в големите градове.

В села, които се намират до 20 км от Велико Търново, цената за кв. м на имотите е средно около 600 евро, а за къщи на разстояние до 50 км - 450 евро. Това показват данни на водещите агенции за недвижимости в старата столица.

Настоящата 2021 г. ще завърши с ръст от около 30% на продажбите на селски къщи, смятат брокери.

Засиленият интерес към имоти на село се дължи на пандемията и мерките срещу разпространението на Covid-19. Според брокери купувачите търсят предимно имоти в близки до голям град села, с добри пътища и качествен интернет, за да може да работят дистанционно.

Все повече купувачи търсят и голям двор. Поне две спални, както и вътрешни баня и тоалетна са главните изисквания на купувачите.

Предпочитат места, готови за живеене, а не такива, в които тепърва да инвестират средства и време за ремонти. Профилът на купувачите също се променя. Докато в предишни години инвестициите бяха основно от чужденци, сега това са хора от големите градове, семейни и с професии, които им позволяват да работят от всяка точка, пише "Труд".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (908) 16%
Спас Гърневски (813) 14%
Д-р Иван Чомаков (551) 10%
Славчо Атанасов (1495) 26%
Иван Тотев (1523) 26%
Здравко Димитров (508) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: