ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Спецполицаят Лисичков е един от малцината, оневинени за убийство
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:02 / 13.03.2018Коментари (1)8981
© 24 часа
Петко Лисичков
Бившият спецполицай Петко Лисичков е един от малцината, оневинени за убийство. Той прекарва 72 часа в ареста след стрелба на бургаско кръстовище, при която загива криминално проявеният Калоян Стоянчов-Голямата Рижа. Лисичков първо получава условна присъда, но впоследствие ВКС я отменя - прие, че е действал, превишавайки пределите на неизбежната отбрана, но в състояние на уплаха и смущение. Магистратите се позовават на чл. 12, ал. 4 от НК, уточнявайки, че “в тези случаи степента на вината е толкова незначителна, че не е обществено оправдано да се налага наказание".

Преди това окръжният и апелативният съд в Бургас налагат на бившия полицай условно наказание от 18 месеца с 4 г. изпитателен срок, както и 40 000 лв. кръвнина. ВКС потвърждава размера на обезщетението, което Лисичков трябва да заплати на бащата на Калоян Стоянчов за претърпени болка и страдание. Днес командосът Лисичков не иска да си спомня за кървавия сблъсък с Голямата Рижа. Минали са почти 9 г., а преди 3 г. Лисичков губи сина си при странни обстоятелства. Момчето е открито мъртво в квартирата на баща си в София.

Животът на бившия полицай се променя в един миг на 20 септември 2009 г. Той е на мотора си, когато, минавайки през кръстовище в бургаския кв. “Меден рудник", се засича с аудито на бившия боксьор Калоян Стоянчов-Голямата Рижа. Калоян е заедно с приятеля си Тодор Андонов. След засечката Калоян и Тодор спират колата и излизат. Тръгват с крясъци и псувни към Лисичков, който междувременно също е спрял мотоциклета. Лисичков очаква нападателите с палка в ръка, но Рижата я изтръгва от ръцете му и го удря с нея по гърба. Бившият полицай пада на земята, след което се изправя и вижда, че Тодор Андонов е извадил нож - тогава посяга към законно притежавания си пистолет “Глок". От разстояние 50-60 см Лисичков произвежда 4 изстрела срещу Стоянчов.

Голямата Рижа рухва, а аверът му хуква да бяга. След аутопсията става ясно, че смъртоносни са 2 от раните - в областта на гърдите и в шията на 24-годишния Калоян. Лисичков е на косъм от линч - на място се изсипват дузина от верните хора на Рижата, вече натрупал славата на лидер на силова банда. Само пристигането на полицейски патрул минути по-рано спасява Лисичков и той е прибран в една от патрулките. Върху автомобила на МВР със заплахи и викове “Ще те убием!", “Ще те разпорим!" се нахвърлят 33-годишният Атанас Парушев и 22-годишният Мануел Стоев.

Убийството на криминално проявения Калоян взриви социалните мрежи, а от Бургас тръгна подписка в защита на Лисичков, в която близо 40 хил. души настояваха за оневиняването му. Първоначално прокуратурата повдига обвинение за убийство в състояние на афект. По време на разследването обаче тази квалификация се променя в убийство, извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Магистрати приемат, че Лисичков е натиснал спусъка, след като е бил ударен с палката във фазата на стълкновението между него, Тодор Андонов и Калоян Стоянчов.

Съдът отхвърля искането на адвокатите на Стоянчови полицаят да бъде обвинен в умишлено убийство. Защитниците опитват да докажат, че един от куршумите е проникнал откъм гърба на Калоян, но съдебно-медицинската експертиза не потвърждава тази версия. Друга експертиза установява наличието на наркотични вещества в кръвта на убития. На първите заседания Лисичков се явява с охрана. Дава подробни показания едва в края на съдебното следствие. Твърдението му “Нямаше разправия, слязоха, за да ме бият, това беше атака" звучи категорично. В последните си думи към съда казва: “Съжалявам, че отнех човешки живот, но това беше единственият начин, за да защитя собствения си".

Условната присъда за бившата барета идва година след убийството - през септември 2010 г. Следващата пролет апелативният съд изцяло я потвърждава. И двете страни в процеса обаче внасят жалби във ВКС. Висшите магистрати споделят становището на бургаските си колеги, че става въпрос за убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Но за разлика от тях приемат, че по време на нападението и стрелбата Лисичков се е страхувал. В подкрепа на това посочват съдебно-психиатрична експертиза, според която преди и по време на инцидента Лисичков се е намирал в състояние на уплаха и смущение. Заключението на експертите обаче не е било прие
© 24 часа
Голямата Рижа
то от бургаските магистрати.

“За първите 2 инстанции е безспорно, че Лисичков е могъл да избегне нападението по друг начин, без да се стига до смъртта на Стоянчов. Но те не са посочили какъв е този начин - да изтръгне палката или ножа, да простреля Стоянчов в неуязвимо за живота място, да стреля по него само веднъж, да се остави да бъде бит и след това да отвърне на нападателя си", пишат в мотивите си магистратите от ВКС. Посочва се и пропускът на първите инстанции, които не са взели под внимание факта, че Стоянчов е бил под въздействието на наркотици.

Според първите 2 инстанции при инцидента Лисичков се намирал в особено психическо състояние, продиктувано от застрашените му здраве и живот, но то не било уплаха или смущение. Висшите магистрати обаче са категорични, че Лисичков е изстрелял четвъртия куршум, с който е превишил пределите на неизбежната отбрана, в състояние на уплаха и смущение. Председателят на съдийския състав обаче подписва с особено мнение, тъй като неговата позиция е, че делото трябва да бъде върнато за ново разследване заради допуснати процесуални нарушения.

Адвокатът на Лисичков - бургаският юрист Иванка Синигерова, си спомня: “Ние пледирахме за пълно оправдаване, но, за съжаление, нямаше достатъчно свидетели, по-конкретно очевидци на директния сблъсък. Житейски и правно има разминавания, когато става дума за неизбежна отбрана, защото при тази висока битова престъпност хората не се чувстват защитени. Ако сме една по-подредена държава, тогава може би нямаше да има проблем. Но у нас престъпността е много висока, а самите служители на МВР са с ограничени права. Смятам, че трябва да има законови промени, които да дадат повече правомощия на служителите на МВР, когато защитават живота и имуществото на хората и на самите хора", коментира адвокат Синигерова.

Според нея след преживяното бившият спецполицай опитвал да подреди живота си наново и отказвал всякакви публични изяви. Няколко месеца след стрелбата по Голямата Рижа Лисичков напусна Бургас и отиде да живее в столицата, пише "24 часа".


Още по темата: общо новини по темата: 145
26.03.2024 »
16.10.2023 »
30.05.2023 »
14.03.2023 »
20.02.2023 »
14.12.2022 »
предишна страница [ 1/25 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
покъртителна история :) ..... доктора обаче какво го грее това :)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (887) 16%
Спас Гърневски (795) 14%
Д-р Иван Чомаков (545) 10%
Славчо Атанасов (1455) 26%
Иван Тотев (1494) 26%
Здравко Димитров (487) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: