ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ме е страх" - имаме казус, който е едновременно юридически, но и морален
©
Преди почти три години, когато се разбра, че Кирил Петков е имал двойно гражданство и въпросът стигна до Конституционния съд, в юридическата аргументация имаше единодушие. Конституцията беше нарушена. Това се потвърди и от самото решение на Съда, който дори не направи прецедент. Това написа във Фейсбук Димитър Стоянов, специалист по конституционно и административно право. 

Публикуваме останалата част без редакторска намеса:

"Той го постанови в съответствие с нормите на основния закон и своята десетилетна практика – както е решавал такива казуси от самото си учредяване. Постанови го в съответствие с принципите и институтите на Конституцията и съгласно духа и логиката, заложени от времето на Великото Народно събрание (тук бих искал да отбележа например, че преамбюлът на действащата Конституция е създаден такъв под редакцията на Валери Петров и всички знаем и разбираме какво пише в него, това по повод разпоредби, които се чудим как да тълкуваме и прилагаме).

Тогава Кирил Петков излезе на улицата с плакат "Аз съм Кирил Петков и не ме е страх“. Лично аз не разбрах с какво точно го плаши Конституционният съд, където съдиите извършват преценка за конституционносъобразност на един акт на държавна власт с действащия основен закон. Те нито могат да му сложат пробация, нито да го вкарат в затвора. Съдиите постановиха, че Конституцията е нарушена, защото двойно гражданство е имало. Както са постановявали различни състави на КС много преди тях и това дело.

Днес отново имаме казус, който е едновременно юридически, но и морален, свързан с ЮЛНЦ, неговите управителни органи, документи и извършеното адвокатско представителство. Разбрахме, че това било "фишек на ДАНС“, а медията, която ги е изнесла е "несериозна“. Бих искал да напомня, дори без да влизам в разсъждения за съставомерност на деянията и обхвата на Наказателния кодекс, каквито коментари вече има, текста на адвокатската клетва в чл. 9, ал. 1 ЗАдв., която започва с думите – "заклевам се да изпълнявам добросъвестно задълженията си като адвокат в съответствие с Конституцията, законите на Република България и морала, да бъда достоен за необходимите за професията доверие и уважение и чрез поведението си при нейното упражняване…“.

Мисля, че тя казва абсолютно всичко. Адвокатската професия е призвание, която е била пристан на безброй достойни хора особено в годините на тоталитаризма, когато властта ги е направила "бивши“. Когато хората, с които си се борил за една кауза в това сдружение, открито се обвиняват във фалшицириане на документи, то тук преди всичко става въпрос за етика и ценности, които никакви думи за "фишеци“ не могат да покрият като параван. И когато това касае упражняването на адвокатската професия.

Също така – не мога да си представя Димитър Пешев, Александър Малинов, Константин Стоилов, Йосиф Фаденхехт, Петко Стайнов и много други посред нощ да поправят документи, за да "мине метъра“ и после три години да ни обясняват как са "новия морал“ в политиката".


Още по темата: общо новини по темата: 240
15.05.2024 »
15.05.2024 »
15.05.2024 »
14.05.2024 »
14.05.2024 »
14.05.2024 »
предишна страница [ 1/40 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 03.05.2024 г.
0
 
 
Колко пъти Кирил трябва да излъже за да се разбере,че е лъжец?Дори когато сам си признава,много хора започват с патос да го защитават....Защо ли?
Aнонимен
на 02.05.2024 г.
0
 
 
Специалистът говори опорки,които обслужват само и единствено режисьорите на задкулисието в България.Кирил Петков показа,че не трябва да ни е страх да си казваме истината такава, каквато е.И до днес все още този негов призив е валиден.А за двойното гражданство само ще спомена едно име-Сергей Станишев,двоен гражданин,двоен агент!
Aнонимен
на 29.04.2024 г.
0
 
 
За какво става дума, за зомбито Киро Лъжеца ли ? Или за тоя парцал "новата конституция" дето всеки си бърши хануса когатому запекне ?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Купа на България, сезон 2023/2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: