ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Собственик на заведение: Клиентите нали са безсмъртни, ние защо трябва да сме ваксинирани?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:43 / 21.08.2021Коментари (4)13658
©
От днес вече живеем по нови правила за защита срещу коронавируса - ще има облекчения за ваксинираните и ограничения за неваксинираните.

Внимание - заведенията вече ще могат да работят и на пълен капацитет,но само ако персоналът и клиентите са ваксинирани, преболеболедували ковид 19 или разполагат с актуален PCR тест. За всички останали се налага ограничение на капацитета - до 50 % от наличните места. Заповедта отново разбуни духовете в бранша и пак заплашиха с протести. Новите правила променят и работата на държавната администрация.

Заповедта на здравния министър действа вече няколко часа. Според Кацаров с новите мерки обаче не се налагат никакви ограничения - точно обратното. Днес на брифинг той обясни, че здравните власти се опитват максимално да отложат затягането на мерките, за да не вредят на хората. Кацаров допълни, че ако епидемичната ситуация го изисква, ще бъдат наложени допълнителни ограничения. Иначе днес представители на Mинистерствата на здравеопазването и на младежта и спорта обсъдиха въвеждането на противоепидемични мерки по време на футболни срещи. Беше обсъдено да се позволи присъствието на публика през две седалки между феновете, а в секторите без седалки – да не бъде допускана публика.

Няма основания за въвеждане на нови мерки, смятат ресторантьори от Благоевград. И сега заведенията работят при капацитет от 50% заетост.

"С новата заповед им се дава възможност да работят на 100%", коментира министър Стойчо Кацаров.

Министърът на здравеопазването е преценил, че това може да се случи, от тях само се изисква да вземат разрешение от РЗИ, нищо повече.

Според заетите в бранша обаче да заработят при пълен капацитет, съгласно условията, разписани в заповедта, е почти невъзможно за изпълнение.

"Как ние да накараме работниците да се ваксинират. Държавата не може с нейния капацитет да излъже хората да се ваксинират, а ние като работодатели трябва да ги накараме насила. Няма как да се случи", заяви Руси Диловски, управител на заведение в Благоевград.

Според адвокат Мария Петрова работодател не може да задължи служител да се ваксинира, тъй като на този етап у нас ваксината е доброволна.

"Все по-често се сблъскваме с казуси, в които има една тънка манипулация, да я нарека, в благото на работния колектив, ако всички сме ваксинирани, ще работим на 100%, няма да губим пари, бизнесът ще върви, респективно вие ще си получавате заплатите или бонусите на време. Това са неща, които правото не би следва да допуска и не трябва да се случва", заяви Мария Петрова, адвокат по медицинско право.

Новата заповед на здравния министър Стойчо Кацаров не беше приета с разбиране от управителя на първото проверено заведение в град Две могили.

"Трябва ли да питаме дали всеки клиент е ваксиниран? И те като са ваксинирани, нали са безсмъртни, ние защо трябва да сме ваксинирани? Нито една заповед не е адекватна", коментира собственик на заведение пред БНТ.

"Нито ръководителите на някакво мероприятие, нито ръководителите на някакъв обществен обект по закон имат възможност да събират и обработват тази чувствителна и здравна информация, до каква степен те са компетентни да го направят е също въпрос, който може да се подложи на съмнение. И отделно от това, това което най-силно ме притеснява е, че отново има един уведомителен режим към РЗИ", заяви Мария Петрова, адвокат по медицинско право.

Колкото до другата мярка, която предвижда намаляване на персонала наполовина - според адвокат Петрова ще има съществен проблем, ако администрациите работят с лични данни в офисите и се налага да прехвърлят работата си и вкъщи.

"Друг е проблемът, че българската администрация не е развита да работи в дигитална среда, още по-малко да позволява работа от вкъщи и това, с което ще се сблъскаме е, че държавните служители в администрацията ще си удължат отпуската, ако мога така да го кажа, с определени дни и часове, под претекст, че работят дистанционно или в намален състав", заяви Мария Петрова.

В заповедта все пак е записано, че капацитетът може да бъде намален наполовина само там, където е възможно. Как ще бъде организирана работата в администрациите, кой ще остане в офиса и кой ще работи от вкъщи, зависи от ръководителите.


Още по темата: общо новини по темата: 17024
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2838 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на BuntaSever1912
премахни филтъра

на 21.08.2021 г.
0
 
 
ДАНО ДА ВИ ЗАТВОРЯТ! НЕ СЕ НАЯДОХТЕ!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигранти и бежанци
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Аматьорски футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: