ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Собственик на сладкарници: Дали един козунак е хубав - може да се прецени по бухването и дали се къса на конци | ||||||
| ||||||
"Статистиката е категорична - България е на първо място по редица тежки болести. Причината за това тръгва от червата, това е доказано. Основната причина това да се случва е некачествената храна, именно тези смески, които са пълни с химични съставки, които лека - полека унищожават нашата чревна флора", разказа пред микрофона на БНР-Варна Михаил Николов, собственик на сладкарници във Варна, с над 30-годишна история на пазара. По думите на специалиста в хлебаро-сладкарския бизнес е невъзможно да има козунак на цени между 2.50 и 3 лева. Минималната доставна цена на един козунак не може да падне под 5 лева, без грам надценка и никаква печалба. Традиционният козунак се прави от: пшенично брашно, сол, мая, захар, масло, яйца, прясно мляко, есенции и различни добавки като стафиди, бадеми, орехи, локум, шоколад. Според майсторите дали един козунак е хубав, може да се прецени по бухването и дали се къса на конци. А въпросните "конци" се получават от глутеновите нишки на брашното, прясното мляко и от белтъка на яйцата. Тайната се крие и в дългото втасване и неколкократното премесване. В съвременното хлебопроизводство се наложи по-бързият и евтин вариант на козунак, произведен с козуначен микс. Това е едно улеснение за производителите, защото се работи бързо и без сурови яйца и мляко. В козуначения микс са включени всички съставки на рецептурата с изключение на водата, маята, брашното и мазнината, които се влагат допълнително. Козуначният микс обикновено съдържа: яйчен прах, сухо мляко, захар или подсладители, емулгатори, ензими, овкусители, стабилизатори, оцветители Разходите при производство на козунаци по класическата технология са по-високи в сравнение с тези при използване на "козуначен" микс. Сред основните недостатъци на по-бюджетния вид козунаци е, че не може да се постигне ефектът на "конците". Не може да се замени и вкусът и ароматът на вложените съставки. |
Още по темата: | общо новини по темата: 208 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Старата любов ръжда не хваща
10:26 / 30.04.2024
Зрител: Владимир Зомбори спечели "Като две капки вода"
21:02 / 29.04.2024
Нова любов пламна в Hell's kitchen
14:12 / 30.04.2024
Вижте с какви заплати в бруто "Кауфланд" примамва служители
20:09 / 29.04.2024
Замениха Деси Стоянова в "Преди обед"
12:28 / 29.04.2024
Първи празник на третото дете на двойка от "Един за друг"
20:42 / 29.04.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години? | ||
Д-р Гарабед Томасян (1731) | 16% | |
Спас Гърневски (1515) | 14% | |
Д-р Иван Чомаков (1042) | 10% | |
Славчо Атанасов (2821) | 26% | |
Иван Тотев (2779) | 26% | |
Здравко Димитров (946) | 9% |