ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Собствениците на Carpet Max купуват "Баумакс"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:12 / 14.09.2014Коментари (4)6645
©
След няколко месеца преговори втора сделка за верига "Направи си сам" в България е на финала. Австрийската компания Baumax излиза от пазара и продава бизнеса си на български играч - собствениците на веригата за килими и подови настилки Carpet Max. 

Информацията бе съобщена от австрийската компания, като за купувач е посочено дружеството "Хедус" АД. Акционери в него са "Ей Си Карпет" с над 99% от капитала и един от съдружниците в групата около Carpet Max Пейо Николов.

Сделката е месеци след като и германската Praktiker се раздели с бизнеса си в България. Купувач също беше български ритейлър - собствениците на веригата "Технополис". 

Сходни бяха и причините - финансови проблеми на местно и на централно ниво, които принудиха компаниите майки да се разделят с част или с целия си бизнес. Разликата между двете сделки е, че при Baumax купувачът е в пъти по-малък. А приликата е, че имаме поредния случай на излизане на чужд инвеститор от българския пазар.

Оспорвана процедура

Сделката с "Хедус" е за дружеството "Баумакс България", чийто едноличен собственик е австрийската Baumax. Българската компания вече е избрана за купувач, но преди приключването й продажбата трябва да мине и през одобрение от Комисията за защита на конкуренцията.

"Хедус" купува мрежа от осем магазина - два в София и по един в Бургас, Варна, Пловдив, Русе, Плевен и Стара Загора. В по-голямата част от тях Baumax е под наем. Собственик е на обектите в Бургас и Стара Загора, които също са част от придобиваните от купувача активи.

Интерес към бизнеса на Baumax не липсваше, като според наши източници подадените оферти за дяловете са били три, т.е. колкото и за Praktiker.

Освен собствениците на Carpetmax, кандидат-купувачи бяха германска компания и Ричард Макдоналд, чиито интереси в България до момента бяха предимно в сферата на имотните инвестиции.

На по-ранен етап магазините на Baumax попаднаха и в полезрението на собствениците на "Технополис" Тодор Белчев и Божидар Колев, които през пролетта купиха и Praktiker. Те обаче са се интересували само от отделни обекти на Baumax.

Първоначален интерес е проявила и старозагорската компания "Кетен", която се занимава с търговия на едро със стоки за дома и градината, но и при нея не се е стигнало до подаване на оферта.

Голям, но с дългове

Baumax е най-голямата верига от типа "Направи си сам" в България като приходи и търговска площ, но подобно на повечето компании от този сектор не бе подмината от проблеми. Според финансовия отчет на "Баумакс България" за предходната година продажбите са нараснали до 106.4 млн. лв. 

Дружеството обаче е продължило да трупа загуби и към края на 2013 г. непокритите от предни години са били 37 млн. лв. плюс още близо 17 млн. лв. текущи. Това е декапитализирало компанията и тя е приключила годината с отрицателен собствен капитал.

Важен момент от сделката за българския бизнес е и какво ще стане със задълженията на "Баумакс България". Към края на 2013 г. те са били 88.8 млн. лева, като в по-голямата си част - 55.6 млн. лв., са към двете обслужващи банки на дружеството - Уникредит и "Райфайзенбанк интернешънъл". 

В полза на втората е учреден и особен залог върху "Баумакс България", с който е обезпечен револвиращ заем от 78 млн. евро. По него българското дружество е съдлъжник с компанията майка в Австрия. Това вероятно ще се промени.

Заради натрупания дълг най-вероятно цената по сделката ще е символична, но срещу задължението купувачът да поеме и предоговори задълженията на българското дружество.

Плановете на купувача

За момента бъдещите собственици на "Баумакс България" не влизат в подробности около плановете си за компанията. Пейо Николов от "Хедус" посочи само, че ще запазят марката и магазините, но ще оптимизират доставките с цел намаляване на цените. 

Той обясни, че до момента основната част от операциите на "Баумакс България" са минавали през централата в Австрия. Това е довело до високи цени и е направило веригата слабо конкурентна на местния пазар. Ще се върви и към подобряване на клиентските услуги, включително чрез програми за лоялни клиенти и по-комплексно обслужване в магазините.



Източник: в.Капитал







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.09.2014 г.
0
 
 
ГОЛЕМИ НЕКАДЪРНИЦИ БЯХА ТАМ! ЧАКАШ С ЧАСОВЕ НЯКОЙ ДА ДОЙДЕ ДА ТЕ ОБСЛУЖИ И НАКРАЯ ОТИВАХ В МАСТЕРХАУС.
Aнонимен
на 15.09.2014 г.
+2
 
 
абстрийците вън и от ЕВН!
0
 
 
Е-х-х-х! По=щеше да ме накефи името "Баумакс-България"... По не си личат "назначените капиталисти"!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1627) 16%
Спас Гърневски (1431) 14%
Д-р Иван Чомаков (975) 10%
Славчо Атанасов (2645) 26%
Иван Тотев (2602) 26%
Здравко Димитров (894) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: