ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Смята се, че панелките са еднакви и че са съветско изобретение. Това обаче не е вярно
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:26 / 14.03.2024Коментари (5)18306
©
След 1945 г. започва засилена индустриализация на България, при която големи групи от хора се преместват от селата в близките големи градове. Увеличеното население се нуждае от жилища, а традиционният строителен метод за 5-6-етажни монолитни сгради не е достатъчно бърз. Затова държавата и научните звена се замислят за ускорен и изпитан способ, който да използват. Обикновено се мисли, че панелното строителство идва у нас от СССР и е съветско изобретение. Това не е вярно, разказва Антон Юруш в статия, публикувана в изданието Fibank News.

Първите сгради, изпълнени с предварително произведени панелни елементи, са в квартала-градина Форест Хилс Гардънс, построен през 1909-12 г. в нюйоркското предградие Куинс за т.н. горна част на средната класа. Друг известен панелен квартал е берлинският SplanemannSiedlung (1926-30). Тези “панелки" са доста по-различни от познатите ни. Те приличат повече на нашите стари кооперации, дори си имат и класическите остри покриви с тавански помещения под тях.

Строителните панели представляват оплетка от арматурно желязо и отгоре залят бетон. Те имат различни функции и видове – подови, стенни, фасадни (последните нямат носеща функция). Произвеждат се в т.н. домостроителни комбинати (над 30 в цяла България) и се извозват до строежа с панеловоз. Повдигат се с кранове и се сглобяват чрез заваряване на издадените от панела стоманени елементи с тези на другите панели. Сетне местата на допир се запълват с различни бетонни разтвори, а отгоре се уплътняват херметически с еластичен материал.

Смята се също, че панелките са еднакви. Това също не е вярно. Панелните блокове се различават по серии – т.н. номенклатури. Всички блокове в една номенклатура са еднакви, но не и номенклатурите помежду си. Понякога за различните градове се разработват отделни номенклатури. Всяка нова номенклатура подобрява разпределението на площите в блока.

А след 1983 г. земетръсната осигуреност е вече не просто чудесна, а отлична. Панелните жилища за пръв път предлагат и отделни, непреходни помещения... и течаща топла вода на много крайградски села, превърнати в квартали.

През 1957 г. в България са произведени първите панели, а през 1958 г. в София е издигната опитна 4-етажна сграда. Можем да я видим и сега на ул. Найчо Цанов № 66. Било е голямо събитие. След няколко години опитно строителство е разработена и първата масова номенклатура на име Бс-2-63. Тези сгради (1963-8 г.) имат ширина на помещенията 3,6 м, леко скосен покрив и балкони-лоджии (Дружба І, Свобода). Липсва асансьор. От 1964 г. в действие влиза Бс-2-64 с асансьор от завода в Гара Искър, най-много 8 етажа и обикновени балкони (Младост І напр.).

От 1968 г. строят и леко променената Бс-VІІІ-Сф (Красна поляна, Света Троица...). За пръв път се явява голям 2,80 х 1,80 м прозорец на хола, а фасадата е с блещукаща мозайка. Сетне идва и новият модел блокове Бс-69-Сф, който е и най-масовият у нас. Пример в София са всички райони на Люлин. Бс-69-Сф има няколко варианта, които се изпълняват паралелно. Тези сгради са по-дълбоки, което позволява холът да е дълъг до 6,3 м (той е 6,45, но 15 см “падат" за междупанелните връзки). Връщат се и лоджиите.

След 1977 г. етажите стигат 9 (Надежда ІІІ и ІV). При варианта от 1983 г. са въведени търговски площи в партерите (Обеля І напр.). За да е по-разнообразен изгледът, фасадните плочи на балконите имат различни решетки и се боядисват оранжеви или сини.

Въведени са и “тухлопанелни" фасади – панелът им се състои от тухли, съединени със стоманени прътове и уплътнени с разтвори. От 1987 г. въвеждат и Бс-69- Сф-БП-87. Там, пак за да се раздвижи фасадата, тя се сдобива с някои обемни елементи в полушестоъгълна форма (Люлин VІІ, VІІІ и ІХ). Всички тези варианти на Бс-69-Сф се изпълняват в цяла България чак до самия край на масовото панелно строителство през 1994 г.

В България отношението към панелните квартали е доста противоречиво. Но едва ли за това е отговорна строителната технология. Животът и образът на един квартал далеч не зависят само от типа сгради. Анализът е дълъг и факторите много, но непременно трябва да откроим човешкия. Битовата култура на обитателите ще направи един квартал добро или лошо място за живеене.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Dbcbg
премахни филтъра

-2
 
 
Панелките са истинските Паметници на Развития Социализъм, постижение на Научно Техническата Революция у нас! Направо Новия Ренесанс и Нова Възрожденска епоха в архитектурата!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
България в еврозоната
Олиото стигна цената на зехтина
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: