ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
След всеки обилен дъжд в Пещера пият кална вода
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:09 / 17.07.2019Коментари (0)1865
©
Мътна вода с примеси на кал тече след всеки обилен дъжд от чешмите на хората в Пещера.

Заради пясъка, утаен във водата, местните не могат да пускат перални и бойлери, за да не се запушат цедки и филтри и уредите да изгорят. За това се жалят жители на родопското градче. Проблемът е в това, че на едно от основните водохващания-от новомахленска река, което снабдява града, като завали порой водата става кална, обясни досегашният управител на общинското дружество " ВКС“ инж.Звезделин Вукев.

На последната сесия местните парламентаристи снеха доверието си от него заради проблемите с водата и избраха с решение за временно изпълняващ предишния управител на дружеството Стефан Иванчев. Според Вукев т.нар. бърз филтър пречиства 50 милиграма на литър, което е крайно недостатъчно и затова съоръжението правело водата мътилка. 

Той се защити, че за проблема бил напомнил още преди 3 години на кметското ръководство в Пещера, а общинските съветници в града също били наясно от 2013 г.  коя е причината за компрометирането на питейната вода след поройни дъждове в родопското градче.

Шефът на водното предприятие подчерта, че хората са в правото си да питат и да искат подобряване на качеството на водата, но проблемът не е във "В и К“-оператора, който само поддържа каптажите и водоснабдителната мрежа, които са публична общинска собственост.  Генералното решение е да се направи ултра- пречистване, което  е много скъпо, по неофициална информация само апаратурата струва към 120 000 лв., обяснява Вукев.

Той даде пример със завода за микробиални препарати“ Биовет“, където в момента се прави такова пречистване. То трябва да е за 30 литра в секунда, за да може да се пречиства качествено водата за питейни нужди. Общината трябва да поръча да се изработи проект и да се търси финансиране, да бъде сформирана комисия с експерти и проектанти и да се вземе решение. Сега пак се справяме със ситуацията-до 2-3 часа всичко промиваме, пускаме хидранти, или като получим сигнал от граждани-веднага спираме водоизточника, но няма с какво да се компенсират 28 литра в секунда, обяснява за Монитор шефът на "ВКС“ЕООД. Хората са прави да се гневят.

Водата не е опасна за пиене, няма микроби, няма да причини стомашно-чревни разстройства, тъй като се работи с дозаторни помпи. Обеззаразяването е автоматизирано-то си добавя колкото трябва, за да убие микроорганизмите, но мътилката,песъчинките вътре-няма как да се изчистят, казва  Вукев. За да се избегне при обилни валежи това обилно замътняване на водата, много често " В и К“ пуска мътната вода да се оттече в реката и да се захранва от другите водоизточници, но съответно в такива моменти налягането започва да пада.

Не може да се поддържа едно ниво в цялата градска водопреносна мрежа. И оттам по високите етажи хората се ядосват, че не могат да включат пералня, бойлер, защото налягането е ниско, коментира и бившият шеф на водното предприятие Стефан Иванчев, който на последната сесия бе избран от общинските съветници да смени досегашния.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: