ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Sky News обвини България, че е стреляла по млад сириец
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:23 / 05.12.2022Коментари (1)1861
© Sky News
Британската медия Sky News публикува материал, в който България е обвинена, че стреляла по бежанец. Сайтът прикачва и видеозапис, от който според медията се вижда как на границата с Турция се стреля по млад сириец. До изводите се стигнало след разследване на Sky News, Lighthouse Reports, The Times, Le Monde, ARD Studio Wien, Domani и RFE/RL Bulgaria.

От кадри, заснети на 3 октомври, близо до българо-турската гранична ограда, според медията се вижда как 19-годишният Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му и се забива в гърдите му. Младежът твърди, че е бил застрелян от българските гранични служители, които хванали групата му да влиза незаконно в страната ни и са я изтласкали обратно към Турция.

"Появи се зелен автомобил с двама български полицаи в него. Той се приближи към нас и те започнаха да стрелят във въздуха. Стреляха два пъти във въздуха, а след това започнаха да стрелят точно пред нас на земята", обяснява момчето. "Ние не се уплашихме и продължихме да твърдим, че това е недопустимо". И добавя: "Той стреля по мен директно и възнамеряваше да ме убие".

Обвинение към българските гранични служители се отправят и заради начина, по който се претърсвали жените. 

По официални данни от началото на годината до 27 ноември 153 460 души са се опитали да преминат българо-турската граница, което е над четири пъти повече, в сравнение с периода на миналата година, пише Sky News.

"Агресията от страна на граждани на трети страни срещу служители на Главна дирекция "Гранична полиция" се е увеличила значително в последно време", пише Sky News, като цитира българското Вътрешно министерство. В изявлението се отбелязва, че двама служители на МВР са загинали наскоро при опит да спрат автобус с нелегални мигранти в Бургас.

От Sky News пишат, че разследващите им журналисти са отишли до района, близо до мястото, където "беше прострелян Ел Рустум", за да се опитат да намерят хора, преминаващи в България. Не след дълго обясняват, че са се натъкнали на следи от бежанци. "Имаше участъци, затрупани с бутилки, енергийни напитки, дрехи и сирийски закуски - импровизирани места за почивка преди дългото пътуване през гъстите гори".

"Едно 15-годишно момче ни показа белези по лицето и главата си, които според него са получени от побой от българските власти при неуспешно преминаване", пише Sky News. Момчето правело осми опит да премине. "Един път пресякохме оградата, а българската полиция ни арестува и започна да ни бие", казва той. И допълва: "Пуснаха кучета срещу нас, а после ни върнаха голи, само по шорти", цитира думите му Sky News. 

Накрая на материала е спомената и позиция на българското правителство, което отрича обвиненията, като заявява, че спазва международните и собствените си закони и добавя, че агресията срещу гранични служители се увеличава. "Българските сили за сигурност, с помощта на Frontex, са на първа линия всеки ден, за да защитят всички европейски граждани", цитират от Sky News Вътрешното ни министерство.

Sky News отбелязва също, че България е част от Европейския съюз и се надява да получи членство в Шенгенското пространство, което позволява на хората да се движат свободно през границите му.


Още по темата: общо новини по темата: 369
28.03.2024 »
23.03.2024 »
18.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/62 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 06.12.2022 г.
+1
 
 
Малко се стреля. След като е нарушител и минава незаконно значи е терорист
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Земетресения в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: