ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Скъпо море! Казаха колко пари да си приготвим за 7 дни по нашето Черноморие
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:21 / 25.03.2022Коментари (8)22793
© Plovdiv24.bg
Десетки спрени полети от страна на руската държава към България и присъствието ни в списъка с неприятелските държави предизивикаха множество въпроси за това как планира бранша у нас да се справи със загубата на голяма група традиционни туристи, които обикновено избират нашето Черноморие.

Цялата масирана реклама от страна на България в Русия и Украйна се е обезсмислила и предвидените средства, ще се пренасочат към други пазари сред които съседните - Република Северна Македония, Сърбия и Румъния. Това съобщи преди броени дни министърът на туризма Христо Проданов.

От Националния борд по туризъм потвърждават, че българските усилия за привличане на туристите се отправят именно към съседните държави, защото са в региона и ще реагират най-бързо. От останалите страни, от които очакваме поток, са Германия, Полша, Чехия, Унгария, Великобритания, Ирландия и Израел и страните в Скандинавия – поради възобновяване на чартърните полети за сезона.

"Наблюдаваме 38% повторяемост на почиващите в България, като от Балканските страни, Полша, Чехия, Унгария и Израел достига до 58%, съобщи за bTV зам.-председателят на Борда по туризъм Мартин Захариев.

От туристическата компания Tez Tour, от своя страна очакват най-много чуждестранни туристи от Литва, Латвия и Естония, като това се дължи на факта, че компанията им посреща и обслужва туристи основно от Прибалтика, Русия, Украйна и Беларус, като от последните 3 държави тази година няма да имат никакъв туристопоток, а полетната им програма от Русия и Украйна за 2022 година е напълно отменена.

"От останалите пазари не се наблюдават масови анулирания, а по-скоро затишие и изчакване по отношение на нови резервации“, казва ръководителят на отдел "Входящ туризъм“ в туристическата агенция Стефка Славчева.

От агенцията не наблюдават отменяне на резервации за почивки на българи в чужбина, но значително намалява темпът на постъпване на нови резервации, допълва Десислава Прангова, ръководител на отдел, занимаващ се с изходящия туризъм.

От Борда по туризъм изобщо не говорят за отменени резервации, защото по техни думи туроператорите имат направени предварителни записвания за сезон "Лято 2022", които са били отворени още през 2020 г.

"Към края на януари записванията за сезона бяха на ниво 72% от записванията за предпандемичната 2019 г. Клиентите вече са направили първоначално вноска и една евентуално отмяна е свързана със загуба на тази вноска. Клиентите изчакват и за сега няма канселирани депозити“, съобщава Захариев.

От бизнеса споделят, че реално записванията за почивки в България за предстоящия летен сезон (2022г.) са вървели с много добри темпове, като предварителните резервации през 2019 година преди появата на COVID-19 се е очертавал един сравнително силен туристически сезон.

"След започването на войната в Украйна темпът на постъпване на нови резервации спадна рязко. Ако допреди 24 март 2022 сме получавали по около 100 нови резервации на ден, то в момента те са по около 10-15 на ден“, споделя Стефка Славчева.

Като друг основен проблем, който се обсъжда за настъпващия летен сезон е въпросът дали туристическият продукт е поскъпнал на база инфлацията и намалената покупателна способност на българите?

"Поскъпването на туристическата услуга, e заради неколкократното увеличение на цената на промишления ток и поскъпването на хранителните продукти, горивата и останалите консумативи, хотелите са принудени да започнат да вдигнат цените си средно с около 20-25%,“ казват туроператорите от Tez Tour.

Средната цена на почивката на тричленно семейство за една седмица ще бъде 1700 лв. По 81 лв. на човек на ден при 72 лв. за миналата година, или с 11% по-скъпа, казва Мартин Захариев относно въпрос на bTV колко трябва да подготви българинът за лятната си почивка тази година.

И други туристически агенции споделят, че забелязват по-високите цени тази година.

"По принцип цените тази година са по-високи както в българските хотели, така и в чужбина. Постоянното нарастване на цената на горивото оказва влияние на цените на чартърните полети. Налага се 21 дни преди датата на отпътуване да се прекалкулира цената на транспорта и разликата да се доплаща от туристите“, изяснява Пепа Брусева от великотърновския туроператор Intertours.


Още по темата: общо новини по темата: 936
14.08.2023 »
08.08.2023 »
21.07.2023 »
01.11.2022 »
28.10.2022 »
17.10.2022 »
предишна страница [ 1/156 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+5
 
 
Е, който има пари, ще почива на нашето Черноморие. По-бедните ще ходим на по-евтините дестинации като Гърция, Турция и Египет.
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 25.03.2022 г.
+2
 
 
Няма да има украинци, няма да има руснаци, Турция и Гърция отвориха широко врати и подозирам, че всички българи ще избягат натам. Дали няма да се окаже най-слабият им сезон заради лакомията им?
0
 
 
Аз съм пригитвил 2 бона за 12 дена. За какво бачкам цяла година. Отпуснете се малко.
+1
 
 
Изборът на снимка е много важен! Страшна пърдюха има женичката!
+2
 
 
Еее , скъпо ,скъпо.... колко да е скъпо , ако в офертата е влиза и русата кака ?!?
+2
 
 
Скъпо,или не,русата определено ми хареса!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: