ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Скандали и опашки за безплатни лекарства срещу грип
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:52 / 26.01.2011Коментари (10)5236
© Plovdiv24.bg
Огромни опашки и скандали в регионалните инспекции по опазване на общественото здраве завихриха джипита за безплатни антивирусни препарати от началото на седмицата в цялата страна. Личните лекари, които до неделя не бяха си дали труда да се заредят с медикаментите, които се полагат на грипавите им пациенти без пари, обсадиха инспекциите в първите два дни на седмицата. За да не свършат и да има за всички болни, се налага да даваме по десет дози на лекар, обясни шефът на отдел "Надзор на заразните болести" в Министерството на здравеопазването д-р Ангел Кунчев. Той увери, че ведомството е заявило на фирмата производителка над 400 000 опаковки от медикамента, но технологично те не могат да бъдат доставени наведнъж, а през няколко дни в по-малки количества. Още на 6 ноември миналата година лекарите са уведомени с писма от РИОКОЗ, че антивирусни препарати се полагат безплатно на пациентите им, само трябва да си ги вземат. Едва 10% от тях си ги набавиха през декември, останалите чакаха до последния момент. Само в София джипитата са 860. Болниците обаче до една си ги взеха навреме, разказа д-р Кунчев. По думите на епидемиолога джипитата няма да дават безплатните лекарства на всеки болен от свински грип, а само на тези, при които болестта протича в остра форма, но все още не са за болница. Наблюденията на експерта показват, че повечето общопрактикуващи лекари не са уведомили своите пациенти, че им се полагат безплатни лекарства срещу свинския грип.

По-леката форма на заразата A(H1N1) протича като по-тежка настинка и се лекува на топло у дома с обичайните средства за острореспираторно заболяване и по-голямо количество витамин С. Грип не се лекува с антибиотици припомни още д-р Ангел Кунчев.

От вчера в България освен свински грип е налице и този с щам Пърт. Той е изолиран при болен от Трявна, съобщи още експертът и обясни, че заразата не е смъртоносна и протича като всяка друга инфлуенца.

По думите му към момента вирусът на грипа е изместил изцяло пара и ротавирусите на острите респираторни заболявания. Заболяването се характеризира с отпадналост, болка в мускулите, кашлица, хрема и висока температура.

Антивирусните препарати за усилването на имунитета изчезнаха от аптеките в крайните квартали на столицата. Фармацевтите буквално правят всеки ден заявка за тях. Хората обаче се налага да чакат по половин-един ден, за да им бъдат доставени. Маските срещу заразата също станаха дефицит.

Независимо от епидемията в столицата и грипната ваканция ученици препълниха моловете, кината, компютърните клубове и кафенетата още от вчера преди обяд. В грипна епидемия от вчера са още Варна и Пловдив. По думите на д-р Ангел Кунчев от МЗ до края на седмицата ще бъде обявена и в цялата страна.

Източник: в. "Монитор"



Още по темата: общо новини по темата: 16
04.10.2013 »
29.06.2012 »
27.10.2011 »
26.10.2011 »
26.01.2011 »
26.01.2011 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ми то българина е толкова беден, че щом е без пари и да не му трябва нещо ще се натиска на опашка!
0
 
 
За първи път се раздават противогрипни лекарства. Имам спомен от миналата година за скандал със Здравният министър, който беше направил скъпоструваща и закъсняла поръчка за противогрипна ваксина. Ваксината май остана да отлежава във складовете....
+1
 
 
тея ученици си нямат гъз да седнат на място и да стоят вкъщи веднага са хукнали в молове кина и комп зали да заразяват и гдругите ли пфф идиоти днешните деца не им се учи май дай им ваканция и wish ги ко правят недорасли пикльовци хора дръжте си децата вкъщи до изтичане на грип ваканция или по скоро нема да свърши тая ваканция и май първи срок още един път ще се изкара или май ще им земат пролетната ваканция за допълнителни учебни часове а това ли искате родители подкрепете ми децата ви колко пъти са ходили на училище а ушким ходата а са на друго място знам ги тия неща нали и аз бях ученик и още веднуш държете си децата вкъщи на топло та да не се раболеят повече и да има по дълга грипна ваканция подкрепете ме
+1
 
 
Не знам как решават на кого да дадат и на кого не! Предполагам, че след изследвания, но кой да те уведоми. Моят доктор отсече 'свински грип' след чутите температура, отпадналост и кашлица. Написа ми рецепта и по живо по здраво към аптеката. Около три седмици си като парцал на приливи и отливи :( А препаратът е добър. Миналата година тръшна вируса на щерката след първия прием.
0
 
 
дали през м. февруари не изтича срокът на годност на тея лекарства??
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1719) 16%
Спас Гърневски (1505) 14%
Д-р Иван Чомаков (1029) 10%
Славчо Атанасов (2790) 26%
Иван Тотев (2750) 26%
Здравко Димитров (934) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: