ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Синдикалната федерация на служителите в МВР скочи срещу нормативни промени
Автор: Пламена Николова 15:31 / 10.01.2020Коментари (3)5008
©
В декларация от Управителен съвет на Синдикална федерация на служителите в МВР до Varna24.bg се изразява несъгласие с някой нормативни промени. Ето какво се посочва в текста, изпратен до медията ни:

Във връзка с несъгласия с обнародваната в ДВ бр.3 от 10.010.2020 г. Наредба №8121з-36 / 07.01.2020г. за реда за организацията и разпределянето на работното време, за неговото отчитане, за компенсирането на работата извън редовното работно време, режима на дежурство, времето за отдих и почивките на държавните служители в МВР, Управителният съвет на Синдикална федерация на служителите в МВР /СФСМВР/ изразява острото си несъгласие, свързано със следното:

В чл.14, ал.2  на посочената Наредба е включено предложение на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ /ГДПБЗН/, представено в хода на общественото обсъждане на проекта, за допускането на смесването на смени с различна продължителност в рамките на един отчетен период за служителите от ГДПБЗН, работещи на смени.

С това допускане се дава възможност в един отчетен тримесечен период работните смени на пожарникарите и спасителите да бъдат с различна продължителност, с което се застрашава екипния принцип на работа, водещо до затруднение при организацията и дейността при осъществяването на пожарогасителната и спасителна дейност, неотложни аварийно-възстановителни работи и всички останали задължения, вменени на ГДПБЗН със ЗМВР, а при отработване на произшествия се създават предпоставки с опасност за здравето и живота както на тези служители така и на граждани.

Въвеждането на този текст е прикрито чрез процедурата при спазване буквата на закона, без да се отчитат последиците от нея. Обръщаме внимание, че такава възможност за служителите от ГДПБЗН съществуваше за кратък период от време и бе премахната поради това, че практиката я отхвърли като неработеща и сега отново се експериментира за сметка на човешкия фактор.

С недоумение отбелязваме и факта, че при общественото обсъждане на проекта на тази наредба, не бяха приети предложения за включване в нея на текст регламентиращ преизчисляване на положен нощен труд към дневен такъв, въпреки масова съдебна практика в страната потвърждаваща искове служители от МВР за признаване на това им право. Странно е, че не е взето под внимание, че съдебни дела с такъв иск са хиляди в страната и се увеличават ежеседмично, както и десетките окончателни съдебни решения в полза на служителите по този казус. Не приемането на предложенията за такава разпоредба е безотговорност, която води до това този процес за кратък период да се превърне в най-мащабното в историята на МВР спечелване на съдебни искове срещу това ведомство и най-голямото изплащане на финансови средства от МВР в тази връзка. Материалната щета за МВР е на път да се разрасне до няколко милиона лева.

Считаме, че чиновническите мислене и действия при обсъждане на проекта и при приемане и отхвърляне на аргументирани предложения е в противоречие с мотивите към тях, както и с масовата съдебна практика.

УС на СФСМВР настоява за преразглеждане на разпоредбата на чл.14, ал.2, касаеща смесването на смени с различна продължителност в рамките на един отчетен период за служителите от ГДПБЗН, работещи на смени, и на предложението за преизчисляването на нощния труд към дневен, като се надяваме това да се случи без предприемане на ефективни протестни действия.

Това се посочва в декларазия от Управителен съвет на Синдикална федерация на служителите в МВР.

СИНДИКАЛНАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В МВР (СФСМВР) е най-голямата синдикална организация в МВР. Основана е през февруари 2009  година, непосредствено след спонтанните полицейски протести от края на 2008 година. В момента в СФСМВР членуват над 10 000 служители на МВР – както  полицаи, пожарникари и спасители, така и държавни служители и лица, работещи по трудово правоотношение, заети във всички направления на дейност на МВР.

Основна цел на СФСМВР е отстояването и защитата на основните социално-икономически интереси и права на членовете си в сферата на трудовите и служебни отношения, социалното и здравно осигуряване, безопасните условия на труд, подпомагането, осигуряването на високо жизнено равнище и професионална реализация на служителите в МВР. 

СФСМВР се обявява решително срещу корупцията, дефицита на социален диалог и незаинтересоваността от състоянието на системата за вътрешна сигурност в страната.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 20.01.2020 г.
0
 
 
А защо никой не споменава и това, че текстове отменени от ВАС и обявени за незаконосъобразни, са в новоприетата наредба.Визирам чл.16 ал.3
Aнонимен
на 15.01.2020 г.
0
 
 
Нека главния прокурор на РБ да се самосезира и да привика всичко които са разписали въпросната наредба и да ги обвини за застрашаване на националната сигурност ,защото точно това постигат с тази наредба възпепятсват работа на истинските пожарникари .
Aнонимен
на 12.01.2020 г.
0
 
 
А защо никой не споменава лртп работещи като согк в гдгп изпълняващи задълженията си на зелена граница а не получават възнаграждение за извършване на специфична служебна дейност.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: