ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Шамарите на раздора: Църквата против забраната на възпитателния бой
Автор: Екип Plovdiv24.bg 23:02 / 11.02.2019Коментари (4)3918
©
След като църквата се обяви против забраната за шамарите, започна ожесточен спор в цялото общество. Санкциите за родители, които "потупват" децата си, са предвидени в Националната стратегия за детето.

Най-спорният момент в документа е физическото наказание вкъщи.

Преди година и половина животът на Галя придобива нов смисъл, след като за първи път прегръща своята Ивон. Убедена е, че шамарът не решава проблемите.

"Децата като са малки, ние им моделираме целия живот. Един шамар, след него следва втори, трети, пети и това продължава и детето започва да го приема като нещо нормално", смята Галя Георгиева.

Българската православна църква обаче е на друго мнение – крайностите във възпитанието не са желани, но трябва да се забранява разумно.

"Прекалени правомощия, които дават тази стратегия на детето в ущърб на своите родители", заяви митрополит Антоний.

Според църквата основното право на възпитание на детето е на родителите. И затова трябвало да бъдат доуточнени забранените форми на насилие, за да не се злоупотребява с ролята на жертва, когато се използват допустими физически или вербални средства за корекция на поведението им.

"Тук не става въпрос, че църквата насърчава шамарите или насърчава насилието. Всеки от нас е получавал по 1–2 шамара като е бил малък. Тук става въпрос за спазване на основните нравствени норми на възпитание в самото семейство", каза пред Нова тв митрополит Антоний.

"Единственият случай, в който може да използваме биене, е когато си бием пържолите за скара. Всичко друго, което има чувства, емоции и самооценка е хубаво да поговорим с него", заяви психологът Милен Владимиров.

Не съвсем на мнението на психолозите са някои родителски организации. За да се противопоставят на забраната за телесно наказание, написаха петиция.

"В никакъв случай дърпането на детето или възпирането му с физическа сила не трябва да бъде криминализирано", казва Ивайло Тинчев – зам.-председател на "Поход за семейството".

"90% от родителите ни казват, че смятат, че телесното наказание не е ефективна наказателна мярка, защото не знаят какво друго да направят", заявява Мария Брестничка от Национална мрежа за децата.

От Агенцията за закрила на детето отказват коментар, докато стратегията все още се обсъжда.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Принципно забраните, глобите и наказанията не изграждат интелигентно общество. Създават "стадо с пастир" и дават инструмент на завистници и недоброжелатели , да подтискат интелекта. Добрият пример, трябва да движи обществото. Нека тези "загрижени" организации, да вложат енергията си в демонстрации на добри практики, вместо да мислят рестриктивни закони. Хора, който природата не е сметнала за нормални да имат деца, се опитват да учaт способните.
0
 
 
И на мен вече ми идва в повече да чета постоянните лъжи на тия измислени организации,които едно дете не са създали, но тръгнали да се грижат за нашите деца! Не само това,но и по този начин охулват и Църквата ни-видите ли 90 % не са съгласни със Църквата,със Бог и т.н.! НАГЛОСТ,безочие,гнусотия! Тия измислени правозащитници,вегани,джендъри и прочие-от къде накъде ще създават организации,ще ни се натрапват, ще ни манипулират и лъжат? Няма ли прокуратура,няма ли закони в тая държава,та сама техните постоянни брътвежи и лъжи ще четем и слушаме? Защо всеки ден има такива статии- толкова ли искаме да си разбием семействата,да си разбием държавата,заради кефа на някакви извратени педофили?
0
 
 
99% от родителите си шамарим децата, не ме е срам. Горд съм с добре възпитаните си деца.
0
 
 
Джендър идеологията винаги борави с лъжливи данни, факти и статистики! Ето поредната-някаква си М.Брестничка,която ще защитава МОИТЕ деца смята,че аз и още над 120-130 семейства ,които познавам сме й казали,че шамарите са отживелица! Долна лъжа! От моите познати,приятели и прочие-НИКОЙ НЕ мисли така! Никой не е упълномощил тази М.да защитава децата ми! Аман от гнусни лъжи!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: