ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Шаламанов: Ще има пряка заплаха за България, ако Украйна капитулира
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:38 / 12.01.2023Коментари (4)1612
© БГНЕС
Първият канцлер на германската империя Ото фон Бисмарк казва, че най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов.

Информациите от последните дни са най-актуалните примери за това. Според изявление на ръководителя и собственик на руската частна паравоенна формация “Вагнер", частите му са поставили под контрол град Соледар, а Бахмут е обкръжен.

Западните източници не можеха да потвърдят тази информация, а украинската страна коментира, че сраженията продължават, но нито Соледар е превзет, нито Бахмут - обкръжен.

Темата коментира в предаването "Кой говори?" по Дарик радио военният експерт доц. д-р Велизар Шаламанов.

На въпроса на кого да вярваме в информациите от фронта, той отговори така: "Напълно достоверен източник няма, но това, което е абсолютно сигурно, е че не трябва да се вярва на руската страна, тъй като тази война започна с твърди изявления, че Русия няма да напада Украйна. Абсолютно всичко, което излиза от Кремъл, трябва да бъде разглеждано като пропаганда с цел въвеждане в заблуждение на украинците, на свободния свят, създаване на разделителни линии".

Според него не трябва да вярваме на Русия, трябва да вярваме на основните институции на свободния свят и най-вече органите на НАТО. "Ако сме обективни, почти всичко, което е изразявано като позиция от страна на НАТО, се оказва вярно. И на 100% това, което е казано от Путин и неговия екип, се оказва лъжа", коментира още доц. Шаламанов.

По думите му очакваната мобилизация на Русия е закъсняла и реалните попълнения идват точно сега. "Тези 300 000, които сега се въвеждат в бой и създават числено превъзходство - това увеличава рязко загубите на руската страна, но те ще направят и втора, и трета вълна на мобилизация, и ще опитат и тази година да използват това числено превъзходство", посочи военният експерт.

"Очевидно има евроатлантическо мнозинство в парламента, именно затова се взе решение за оказване на военна помощ за Украйна. Има такова мнозинство и в страната, но това прави "петата колона" още по-агресивна и настъпателна", на мнение е доц. Шаламанов.

Той заяви, че това, което чува и вижда от страна на президента и служебното правителство, е твърдо преследване на три приоритета:

- Осуетяване на военна помощ от България към Украйна;

- Придобиване на изтребители "Грипен" с цел блокиране на модернизацията на българската армия и разполагане на сили на НАТО, които да компенсират нашите дефицити;

- Удържане позициите на силно кремълско влияние в основните институции в България, включително в медиите.

"Ако някой си въобразява, че Зеленски ще тръгне на преговори да капитулира пред Русия или да предаде половината от Украйна на Русия, това мисля, че е крайно нереалистично. Би взривило целия международен ред и би довело до съвсем преки заплахи за България", заяви още доц. Шаламанов.

Военният експерт е на мнение, че отказът да бъдем съпричастни към Украйна и свободния свят няма да наклони везните към Русия, но успехът ще бъде постигнат с много повече жертви и страдания. "Това наше поведение – на президента, служебното правителство – няма да бъде забравено от украинците и свободния свят още дълго време", каза той.

Според доц. Шаламанов сегашното настояване за придобиване на изтребители "Грипен" е абсолютно необяснимо.

"Придобиването на "Грипен" само ще забави усвояването на Ф-16. Освен това, със сигурност ще забави модернизацията на сухопътните войски и военоморските сили", посочи военният експерт.

Той предложи и една, по думите му, добра алтернатива - "да бъде стартирана една добра програма в рамките на 700-800 млн. лева за изграждане на модерна комуникационно-информационна инфраструктура в сферата на отбраната и сигурността, която да позволи интеграция на Ф-16, федериране със системите на НАТО и по този начин да стане основа на кибер устойчивостта на България, а заедно с това да бъде и инвестиционен фонд за иновации".


Още по темата: общо новини по темата: 4441
20.03.2024 »
16.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
02.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Това е абсолютната истина, ушанките никога не са преставали да лъжат! А онези дето подкрепят миризливите ватници ще се зачесват зад ушите, и ще се питат защо над два милиона напуснаха България
-2
 
 
Ото фон Бисмарк казва, че най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов.Военният ни експерт доц. д-р Велизар Шаламанов реши да го опровергае и започна да лъже по всяко време.Голама измет, голям мръсник е доцентчето, сигурно много добре му плащат.
-2
 
 
Поредния предател. И как България като член на НАТО е заплашена от Русия?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: