ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Сега е време да купувате жилище! Погледнете само лихвите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:27 / 05.10.2023Коментари (3)5047
© Varna24.bg
Средният процент по жилищни кредити се понижава с 1 б.т. до 2.59% и по този начин остава близо до историческия си минимум. Това се казва в Месечния обзор на българската икономика, публикуван от Министерство на финансите.

Средната цена на потребителските кредити добавя 73 б.т. до 8.9%, докато месечният обем на новите сделки намалява с 8.7% спрямо края на юни. Лихвата по кредитите за бизнеса продължава да нараства за пети пореден месец през юли, като се повиши с 12 б.т. и достига 4.89%

При депозитите на фирмите и домакинствата лихвите леко се понижават през юли – с 10 б.т. до 1.77%, отчита още анализът.

Кредитът за частния сектор продължава да се забавя през юли и в края му нараства с 11.2% на годишна база при 11.9% ръст в края на юни. По-слабият му темп на нарастване се дължи на по-бавното увеличение на кредитите за нефинансови предприятия, който се забавя до 7.2%, спрямо растеж от 8.4% месец по-рано. За това допринася сегментът на корпоративните кредити с матуритет до една година, който отчита спад от 56% спрямо година по-рано, докато тези с матуритет над пет години продължават стабилно да нарастват, с 8.9% спрямо 8.2% през юни.

Същевременно, кредитите на домакинствата запазват темпа си, като се увеличават с 14.1%, за което принос продължава да има значителното нарастване на кредитите за потребление и на тези за покупка на жилища, в съответствие с по-високия ръст на потреблението на домакинствата през второто тримесечие и растящите цени на жилищата. Кредитите за покупка на жилища отчитат  повишение от 18.3% на годишна база при 18% през юни, като динамиката им не е повлияна от наскоро предприетите от БНБ макропруденциални мерки за охлаждане на пазара, предаде Pariteni.bg. 

Данните за заетостта за второто тримесечие на 2023 г. от Системата на националните сметки (СНС) потвърждават тенденциите на трудовия пазар, регистрирани месец по-рано от данните от Наблюдението на работната сила. Годишният ръст на заетите, около и над 1%, наблюдаван от втората половина на 2021 г. досега, почти изцяло изчезва. През второто тримесечие на 2023 г. броят на заетите в икономиката бе 3 561.73 хил. души, като нараства едва с 0.1% (на годишна база).

Все пак, годишният ръст на наетите в икономиката се запазва относително висок (1.4%), но броят на самонаетите лица отбелязва сравнително висок спад от 3.7%, въпреки че сезонно през второто тримесечие броят на самонаетите е сред най-високите за цялата календарна година. Трябва да се има предвид, че до известна степен предварителните данни за самонаетите (особено тези в аграрния сектор) се основават на оценки и е твърде възможно да е извършена актуализация на тези оценки (във връзка с излезлите данни от преброяването на населението), поради което да има известна несъпоставимост (структурно прекъсване) във времевия ред на този показател, уточняват авторите на анализа.

През разглеждания период компенсацията на един нает се повишава номинално със 7.2%, което свидетелстваше за продължаващо забавяне в темпа на растеж на показателя във всички сектори на икономиката. Текущата динамика на компенсацията на един нает и производителността на труда намалява натиска върху номиналното увеличение на разходите за труд на единица продукция, които се повишават с 5.4% на годишна база. Реалните разходи за труд на единица продукция продължиха да се понижават, макар и с минимален темп от 0.4%.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на jeko
премахни филтъра

0
 
 
Купих два.Колко още да купувам?Ще си навра в ....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
Променят визията на Центъра - правят го още по-хубав
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: