ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Сдружение "Зограф": Министърът на културата да каже твърдо "Не" на гаврата с творчеството на Майстора
Автор: Пламена Николова 11:51 / 07.03.2022Коментари (0)1416
©
Министърът на културата Атанас Атанасов да каже твърдо "не“ на гаврата с творчеството на Владимир Димитров - Майстора. Културното министерство да направи необходимото за отмяната на скандалната изложба "Другите българки“, осмиваща и окарикатуряваща забележителното творчество на големия наш художник, която предстои да бъде открита в София на 8 март - в разгара на войната в Украйна. За това настояват от Сдружение "Зограф" в коментар, изпратен до Varna24.bg.

Безумният и непростим гаф с отпускането на държавно финансиране в размер на 10 000 лева за представянето на фотографски интерпретации по прочути картини на Владимир Димитров - Майстора от транссексуални модели, който сътвориха чиновниците в Национален фонд "Култура“, доведе и до логичния финал - въпросната "изложба“ с автор Михаил Вучков, предизвикала вълна от обществено недоволство и гняв, предстои да бъде официално открита на 8 март 2022 г. от 19:00 часа в пространството за културни събития "The Steps" в столицата, възмущават се от сдружение "Зограф“.

В разпространяваната в социалните мрежи покана за "арт събитието“, финансирано от българските данъкоплатци, най-нахално и нагло се твърди, че "фотографските възстановки правят паралел с картините на Владимир Димитров - Майстора, който е запечатал последните българки, подчинени на патриархалните порядки, чиято маргинализация тогава, според автора, е сходна с тази на транс българката днес“, отбелязват от "Зограф“ и същевременно напомнят, че "преосмислянето“ на творчеството на големия български художник и "представянето“ му с днешна дата откъм транссексуална гледна точка е в нарушение и на Закона за авторското право и сродните му права, който осигурява закрила на художествените произведения. Както е известно, за недопускане на нарушения на Закона за авторското право отговаря цяла една специализирана дирекция в Министерство на културата , така че е крайно време институцията да излезе с адекватна реакция по казуса с изложбата "Другите българки“, изтъкват от сдружение "Зограф“.

Въпросната нечувана гавра с творческото наследство на Майстора вече успя да нанесе изключително сериозни и дълготрайни имиджови и репутационни щети и на самия Национален фонд "Култура“, а това налага министър Атанас Атанасов, който е председател на Управителния съвет на Фонда, да поиска от организатора на изложбата  "Другите българки“ незабавно да върне предоставената му бюджетна субсидия от 10 хил. лева, категорични са от "Зограф“. В неправителствената организация смятат, че отпускането на държавно финансиране с цел осмиване на творчеството на Владимир Димитров - Майстора е и поредният пример за нецелесъобразно прахосване на парите на българските данъкоплатци. Именно по този причина ще настояваме министърът на културата Атанас Атанасов да бъде много по-смел и радикален при извършване на започналите сериозни структурни и персонални промени в Национален фонд "Култура“, след приключването на които вече ще са налице гаранции средствата на данъкоплатците занапред да бъдат насочвани само и единствено в подкрепа на смислени и стойностни проекти, инициативи и културни изяви, вместо да се разхищават за финансиране на скандални изложби с повече или по-малко съмнителна художествена стойност от типа на проекта "Другите българки“, заключават от "Зограф“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
49-ото Народно събрание
Цар Симеоновата градина придобива нова визия
Проблеми с водата в Брестовица
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: