ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Сантиметрите явно имат значение! Учителка загуби дело и пари заради 5 см
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:31 / 30.05.2018Коментари (3)27562
Пет сантиметра се оказа разстоянието, заради което учителка от Смолян вместо да спечели, загуби съдебно дело и пари. На 13 юни миналата година около 13 часа учителката от ОУ "Юрий Гагарин“ в областния град с инициали С.А.Г. отишла в Областната болница на свиждане с нейна ученичка, настанена в хирургичното отделение. Влизайки в сградата на болницата от централния вход, се срещнала с майката на момичето и двете завили надясно по коридора на партерния етаж, където са разположени ТЕЛК и спешното отделение. Точно пред алуминиевата врата, която отделя фоайето от коридора на болницата, десният ѝ крак попаднал на счупена плочка от подовата настилка. Падайки, усетила силна болка и невъзможност да стъпи на крака си. В спешна помощ й направили рентгенова снимка, която показала фрактура.

Приели я в отделението по ортопедия и травматология, където на следващия ден я оперирали. Поставили й плака за глезенна фрактура, за което платила 780 лв. Кракът й бил гипсиран. При изписването платила потребителска такса за болничнапомощ в размер на 58 лева. Стационарното й лечение продължило 15 дни. Изписали пострадалата в болничен за един месец. Известно време ползвала проходилка, а в епикризата й било вписано, че травмата настъпила при падане на улицата. Впоследствие й било издавано решение от лекарска комисия на два пъти за по един месец временна нетрудоспособност. Заради претърпените болки и емоционален стрес от преживяната травма и постоянното преживяване на случилото се учителката завела дело срещу МБАЛ "Д-р Братан Шукеров“.

Тя обвинява лечебното заведение, че като стопанин на тази сграда е трябвало да упражнява надзор върху нея, да я наблюдава и полага грижа. Оценява имуществените и неимуществените вреди на стойност общо 15 164 лева. От тях 10 хиляди лева са обезщетение заради претърпените болки и страдания, 838 лв. е стойността на поставената плака, 58 лв. е болничният престой, 4160 лева разликата между трудовото възнаграждение и полученото обезщетение, а 108 лв. е лихвата върху тях. Вместо да получи напълно заслужените обезщетения обаче учителката загуби делото. Загуби и 1602 лева, от които 1152 лв. трябва да плати на адвоката на болницата, а 450 лева – възнаграждение на вещите лица. Причината е колкото прозаична, толкова и поради липса на информация.

Счупената мраморна плочка точно пред алуминиевата врата на фоайето не е в имот, който е на МБАЛ – Смолян. Нейната собственост започва 5 сантиметра по-напред – където е настилката от венецианска мозайка. При приватизацията през 2001 г. кабинетите там са продадени и оттогава са на други частни медицински структури. А фоайето е обща част и принадлежи на всички етажни собственици. Вещите лица, извършили проверка на мястото на инцидента, установили, че по коридора с венецианска настилка няма неравности. Пред двукрилата врата от алуминиева дограма една от мраморните плочи е с нарушена цялост, като счупената част от нея е запълнена с теракол.

"След като МБАЛ не е собственик на това фоайе или на части от него, то ответникът не дължи и поддържането на техническата изправност и годност - здравина, цялост и равност на плочките на фоайето за нормалното им използване. Следователно не МБАЛ е отговорна да натовари конкретни лица за поддържането на плочките във фоайето", се сочи в решението на Районния съд в Смолян, цитирано от actualno.com.

Вещите лица установили, че част от фоайето и от първия етаж на блок Д са приватизирани от трети лица, а в хода на делото пострадалата не успяла да докаже, че болницата е носител на право на собственост на идеални части от това фоайе. Поради тази причина Районният съд реши, че исковете са неоснователни и следва да бъдат отхвърлени изцяло. Осъди учителката да плати на МБАЛ разноски за 1602 лева. Решението подлежи на обжалване пред Окръжния съд.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
След като МБАЛ не е собственик на това фоайе или на части от него, то болницата не дължи и поддържането на техническата изправност и годност - здравина, цялост и равност на плочките на фоайето за нормалното им използване. Кой тогава е собственикът - общината ли, някой друг ли? Всяка педя земя има собственик и той е отговорен за нараняването и скъпото лечение на пострадалата! А тя откъде да знае кой е реалният собственик, за да беше подала жалбата си срещу него?
на 31.05.2018 г.
+2
 
 
Това някакъв виц ли е?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (887) 16%
Спас Гърневски (796) 14%
Д-р Иван Чомаков (545) 10%
Славчо Атанасов (1456) 26%
Иван Тотев (1495) 26%
Здравко Димитров (487) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: