Само лицензирани екскурзоводи ще водят туристи в православните храмове

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:06 / 20.02.2015
1151
Само лицензирани екскурзоводи, които са добре запознати с православните канони и традиции, ще могат да водят туристически групи в църквите и манастирите.

За това са се разбрали на среща представители на Асоциацията на екскурзоводите в България и на Българската православна църква, съобщава Светият Синод.

Освен това те са се разбрали, когато е възможно екскурзоводите да бъдат подпомагани и от духовници или специално определени за целта служители и богослови от съответния храм или манастир.

На срещата е била обсъдена възможността за участие на представител на Светия Синод в Комисията по лицензиране на екскурзоводи, за да се следи нивото на подготовка на кандидатите в областта на православната религия.

Коментирана е и идеята за изнасяне на лекции от богослови на теми, свързани с устройството и същността на православния храм или светата обител, богослужебния цикъл и свещенослужителите, поведението в храма, които ще имат за цел да повишат квалификацията на екскурзоводите.

Предстои Асоциацията на екскурзоводите в България да внесе официално писмо с предложение за сътрудничество със Светия Синод на БПЦ.

Припомняме, че след среща на министъра на туризма Николина Ангелкова и патриарх Неофит преди седмица, бе договорено Светият Синод да има представител в Националния съвет по туризъм.

Представителят обаче няма да има право на глас, а ще може само да участва и да се изказва по време на заседанията.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Бизнесмен от морето: Няма хора за работа, тъпоглави не се поддава...
Шеф на една от големите банки: Ако имате пари в лева в банките, щ...
Борисов: Поговорката "Готви се за война, ако искаш да живееш в ми...
Прокуратурата обвини Кирил Терзиев за закана за убийство над Свет...
МО: България няма да изпраща военнослужещи в Украйна
Борисов: В името на България сме длъжни да съставим правителство


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).