ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Руски лекар: Съветвам българите да вземат пример от нас
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:16 / 22.03.2020Коментари (55)150822
© бТВ
Един от най-канените коментатори в Русия по темата с коронавируса е професор Дмитрий Еделев. Ученият даде специално интервю пред bTV.

Професор Дмитрий Еделев осъзнава, че иска да бъде лекар още в ученическите си години и вече 23 години практикува професията. Става доктор на икономическите и медицинските науки. В момента е президент на Националния проект "Здраве на нацията". Проф. Еделев е сред най-признатите учени в Русия, а през последните няколко месеца е и най-каненият коментатор от руските медии по темата за коронавирус.

"Днес, ситуацията в Русия е абсолютно контролирана. Русия беше готова за коронавируса. Искам да ви напомня, че при нас вируса дойде два месеца след появата му в Китай. Затова у нас системата бе напълно готова. Ние вече три пъти променяхме методическите насоки. Ние знаем кои са лекарствата, които работят по отношение на коронавируса. Лекарствата са достатъчни. Днес в Русия, поради това, че се научихме да го лекуваме, няма нито един тежко болен, който изисква специално лечение, т.е нито един болен не е на изкуствена вентилация“, казва Еделев.

"Съветвам българските лекари да вземат пример. Това не е тайна, намира се на сайта на здравеопазването на Руската федерация. Методическите насоки за лечение на коронавируса са официално публикувани на 3 март тази година. Там е описано в пълнота как Русия лекува от вируса и лекува днес най-ефективно и успешно, във всеки случай от целия свят, в Русия има най-малко тежко болни, най-малко усложнения, а това означава, че нашето лечение е ефективно“, смята руският учен.

Еделев препоръчва на българските лекари "просто да посетят министерския сайт, да вземат нашите методически препоръки и да ги използват в България. "Ние не пазим това в тайна. Българският народ е братски и ние бихме се радвали всички вие да бъдете здрави“.

Проф. Еделев разказва и за ваксина, която се разработва в Руската академия на науките. Той не е участвал лично в изследването, но споделя, че добре познава разработката до момента. "Русия се занимава с разработка на ваксина за SARS, това е бащата, това е възрастния баща, от който възниква втори вирус, който световната организация назовава SARS-CoV2, неговият баща“, обяснява ученият.

"SARS-CoV1 се появява в Китай 2002 година. В Русия с него се работи от същата година и вече има експериментална ваксина, която както ние считаме, ще помага за справянето със SARS, във всеки случай ние нямаме никакви съмнения в това“, казва Еделев.

"Такава ваксина сега има както знаете в САЩ и аз мисля че подобна ваксина ще има в близко време и във Франция. Щом като завърши нашата разработка, ако няма заплаха за човечеството в бързото й приложение, ние ще завършим разработката в много кратко време. Ако няма заплаха за човечеството, аз мисля, че Русия и САЩ ще поделят ваксината и технологиите със света“, казва Еделев.

"Всъщност Световната здравна организация има информация за ваксината и когато тя я поиска, мисля, че ние ще можем да я дадем. Но повтарям тази ваксина е експериментална. Изследванията от приложението на тази ваксина върху хората не са завършени и поради това ние засега не я прилагаме. Освен това, дайте да си говорим откровено, днес няма такава висока заболеваемост, която да бъде заплаха за човечеството“, казва Еделев.

"Ако ние се справим ефективно с вируса, то с този вирус ще стане, както с неговия баща SARS- CoV1, който изчезна през 2004 г. и повече не се е връщал на планетата Земя. Ако ние се справим и със сина, както с бащата, то ние напълно ще ликвидираме този вирус. Ако не ни се удаде да се справим с него, то този вирус ще заразява още много хора за дълъг период от време“, обяснява ученият.

Дмитрий Еделев е и водещ на редовно радио предаване "Здравословно хранене с доктор Еделев" по Медиаметрикс. Казва, че храната може да е верен помощник в защитата срещу вируса.

"Отворете интернет и вижте всички продукти, които са богати на двата микроелемента цинк и селен. Те трябва да бъдат включени в храната. Ние забелязахме, че тези хора, в чиято храна те липсват, боледуват по-често и по-тежко. Поради това препоръчваме всички продукти, които ги съдържат и ако имате възможност да добавите биологично активни вещества, съдържащи цинк и селен. Това е хубава профилактика, която ще спаси живот или ще направи боледуването по-леко“, съветва професорът.

А по отношение на предпазните мерки, той казва, че три са основните правила.

"Първо, това е елемента на самоизолация. Това означава, че е нужно по-малко да се общува: лично общуване, пътуване в обществен транспорт, посещение на спортни мероприятия и големи събирания. Това е първата мярка, която снижава заболеваемостта на 60%“, категоричен е Еделев.

"Пътуването в обществен транспорт увеличава риска от заболяване 6 пъти. Това трябва да се отчете. Затова Китай и много другистрани ограничиха пътуванията в обществения транспорт и препоръчаха на хората да не използват метро, автобус, тролейбуси, трамваи“, казва професорът.

"Втората мярка, която е важна е чистотата на ръцете. Ръцете винаги трябва да бъдат чисти. Ако има възможност, ако вие сте се поздравили с някого или сте били на обществено място, след това си измийте ръцете. Най- добре е ръцете да се измият с обикновен сапун. Ако нямате такъв под ръка, навярно всеки има в джоба си ето такъв флакон за дезинфекция на ръцете. Просто изсипете върху дланите, разтъркайте и ръцете стават стерилни. Това са два основни фактора“, обяснява Еделев.

"Третия фактор е свързан с болните. Ако някой е болен, киха, кашля, има висока температура, не се приближавайте по-близо от 3 метра. По-близо могат да се приближават само лекарите, които имат специални средства за защита и са подготвени за работа с тези болни. Това са основните три метода за лична профилактика, не държавни мерки, а лична профилактика, която спасява в повечето случаи от заразяване с коронавирус“, съветва ученият.

Проф. Еделев вярва, че, ако подобрим храненето и спазваме трите правила имаме по-голям шанс вируса да ни подмине.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Чопър
премахни филтъра

+2
 
 
В Лаос и Мианмар пък нямали нито един заразен. Очевидно се справят по-добре и от руснаците. Аз предлагам да възприемем техните мерки!
+1
 
 
Не виждам защо да лъже.Щом казва ,че няма тежки случаи означава ,че знаят тайната на ваксината.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: