ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Румен Радев с горещ коментар за покупката на F-16 и отношенията ни с Русия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:15 / 28.06.2019Коментари (25)7554
©
Нашите отношения не трябва да почиват на благодарността, а на истината. Това каза президентът Румен Радев в отговор на въпрос защо България е по- благодарна на Русия, отколкото Русия на България в интервю за предаването "Панорама" по БНТ.

"През последните 30 години беше направено немалко тази истина да бъде изопачена и забравена. И затова сега лекуваме раните и на двете страни", коментира президентът.

Румен Радев категорично заяви, че България трябва да отстоява своето място на цивилизационната карта на Европа, както и историческата истина.

"А тя е, че България е била важен фактор в европейската култура. И България е дала духовното начало на Русия - така, както го твърди акад. Дмитрий Лихачов - и писмеността, и православната вяра, и старобългарския църковнославянски език. И аз тези неща неслучайно ги цитирам, цитирах ги и на форума. Когато казах тези думи на форума, аз съм ги взел от него. Това е признание", посочи държавният глава.

Попитан не е ли моментът сега публично да отрече всякаква намеса на руско задкулисие в избора му за президент, Румен Радев отговори: "Интригите на това задкулисие са насочени срещу мен, а то си има и своите поддръжници в България. Няма да се впускам в конспирология кое е това задкулисие, кои са му поддръжниците. Мога само да кажа, че - да, има хора, които се прокрадват в политиката с външни зависимости и на гърба на България, но аз съм възпитаван в съвсем други идеали. За мен България винаги е била на първо място и никога не съм постигал нещо за сметка на страната си. Напротив, много пъти съм рискувал живота си за нея".

Президентът коментира за пореден път и покупката на изтребителите F-16 от САЩ, като заяви, че за да бъдем пълноценни съюзници трябва да имаме боеспособен самолет, а не самолет за авиошоу.

"За съжаление, дебатът за покупката на F-16 отдавна се изроди и излезе извън обхвата на обективните критерии. След опорочената процедура за избор с мотив малко на брой, скъпи, но с големи възможности самолети, сега се движим към малко на брой, все още скъпи, но със жестоко орязани способности“, коментира държавният глава.

Той уточни, че F-16 е самолет с високи съвременни способности, а с такива също са "Юрофайтър“ и "Грипен“.

"Самолетът е само на върха на огромна пирамида, на сложен пакет, който включва и самолетите, и въоръжението, и спомагателното оборудване, и наземното оборудване за поддържка и логистика, за анализ и подготовка на мисиите, обучението на летците и техниците. Ако един от тези компоненти не е пълноценен, бойните възможности драстично се свиват“, обърна внимание президентът.

Радев посочи, че реалностите разкриват непрекъснато наивността и неподготвеността на правителството по отношение на американското законодателство.

"За да влезем в някаква приемлива цена, правителството предприе ход за сваляне на цената чрез единствения възможен начин- орязване на пакета, и то жестоко“, подчерта той.

"Оттук нататък какви са възможните действия. Ето при нас са американските партньори за последни уточнения на пакета. Силно се надявам, че правителството няма да допусне за тази цена, да вземе самолет без способности, иначе това ще бъде безотговорно“, изтъкна Радев.

Той уточни, че се явява скрит разход от около още 1 млрд. лева, който правителството трябва да даде.

"Ако не го даде сега, тези 3 млрд., изникват много въпроси. Кога този самолет ще придобие пълни многоцелеви възможности, пълния пакет въоръжение, така както сме заявили, и много други въпроси. Рискуваме и поддръжката му, защото липсват редица важни елементи от неземния пакет оборудване“, каза още държавният глава.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на rapona
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: