ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Румен Радев отново критикува кабинета от Ню Йорк: Държава не се управлява с бягство от отговорност
Автор: Цвети Тончева 08:19 / 20.09.2023Коментари (2)2222
©
Държава не се управлява с бягство от отговорност, с квалификации, лозунги, противопоставяне на едни сектори от икономиката и обществото на други. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Ню Йорк в отговор на въпрос за протестите срещу правителството, които бяха предприетите от различни организации на производители и представители на синдикатите. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавата трябва да се управлява така, че  да има доверието на хората и те ще дадат своето доверие, когато видят, че правителството поставя на първо място българските интереси, на българската икономика и на българските граждани. Когато това не се усеща и има проблеми, кредитът на доверие се изчерпва много бързо и хората тръгват да решават въпросите си и с протести, заяви Румен Радев.

В отговор на въпрос за обещанията на правителството да отдели необходимото финансиране за подкрепа на производителите, президентът посочи, че доверието остава ключов въпрос, тъй като българите са лъгани неведнъж и не разчитат на инцидентни компромиси, нагаждания и кърпеж. "Хората искат да видят устойчива политика и решения, а за да ги видят, трябва да има ясна визия, решимост и диалог и на първо място да се поставят техните интереси, а не на друга държава“, заяви Румен Радев. Държавният глава призова правителството и производителите да проведат разговори за проблемите в сектора и да бъдат търсени устойчиви решения, които да дадат ясна перспектива за бъдещето и да има повече справедливост.

Президентът напомни, че през септември м.г. именно България постави в Европейската комисия въпроса за потенциалната опасност от прекомерния внос на украинска селскостопанска продукция, не само на зърно, и темата е била обсъдена от европейските институции, така че да има своевременна реакция. "Не беше лесно, отне месеци, но България помогна на ЕС да разбере проблема, неговата динамика и потенциала му да внесе нестабилност в самия съюз, така че да се реагира навреме“, заяви държавният глава.

В отговор на въпрос дали протестиращите производители у нас не могат да достигнат начин на производство, така че да бъдат конкурентоспособни на пазара в ЕС, за разлика от производителите в други държави членки, президентът напомни, че все още не са изравнени субсидиите в земеделието между България и други страни в ЕС. "Затова българската държава трябва да се отнася с много по-голямо внимание към този сектор, защото той е ощетен няколко пъти. Няма равенство на субсидиите, а съответно и самото разпределение на субсидиите вътре в страната не е регулирано по-най добрия начин“, посочи Румен Радев. Затова е необходима ясна, устойчива и проактивна политика на България и в самия ЕС. 

Запитан, доколко са ощетени производителите в България, след като са получили огромни субсидии, президентът посочи, че въпросът е дискусионен и тежък, но той следва да бъде зададен на предишни български правителства, "които способстваха именно по такъв механизъм да се разпределят парите“. "Явно е, че има проблеми и несправедливости при формирането на субсидиите и тяхното разпределение и при начина на реализация на продукцията, но това не означава, че трябва да се обвиняват хората, които ни хранят“, подчерта държавният глава.  

В отговор на въпрос дали ДПС е част от управлението, държавният глава напомни, че ДПС участва във важните процеси в конституционните промени, "което определя нашето бъдеще оттук-нататък“. "ДПС гласува за решенията на правителството и неговото формиране, така че независимо как ще бъде наричано то, важно е кой как взема тези решения, кой заедно ръководи държавата“, посочи президентът.


Още по темата: общо новини по темата: 942
08.04.2024 »
07.04.2024 »
07.04.2024 »
05.04.2024 »
05.04.2024 »
04.04.2024 »
предишна страница [ 1/157 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на oleleeee
премахни филтъра

+1
 
 
Путе*то на мутрофанова и гергов критикува!? Какво прави в Ню Йорк? Пак ли защитава интересите на рускенефа? Да налузва потника и джапанките и на село,където му е мястото!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Сериалът "Чернобил" 2019
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: