ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ръководството на КТБ с "кърваво" писмо срещу БНБ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:55 / 11.07.2014Коментари (24)9910
© Plovdiv24.bg
Изявление от временно отстраненото ръководство на КТБ АД:

Уважаеми дами и господа,
Бихме искали да коментираме съдържанието на изявлението на УС на БНБ от днес. Според това изявление: 

"На 18, 19 и 20 юни след множество медийни публикации и странната според нас пресконференция на тогавашното ръководство на Корпоративна търговска банка, от банката бяха изтеглени суми за близо 1 милиард лева".

Държим да уточним, че тегленията започнаха след редица медийни и институционални атаки срещу КТБ АД още в седмицата преди 18 юни 2014 г., за което надлежно са уведомени президентът на Република България, председателят на Народното събрание, министър-председателят, управителят на БНБ, министърът на финансите, УС на Асоциацията на банките в България. Благодарение на дадената пресконференция и други адекватни действия на ръководството на КТБ АД в сряда следобед, на 18 юни 2014 г., тегленията бяха преустановени и дори имаше анулирани заявки на клиентите за тегления в брой. 

Две трети от тегленията през периода 13-20 юни са реализирани в четвъртък и петък - 19 и 20 юни 2014 г., след прочетеното по БНР анонимно писмо за привличането на подуправителя на БНБ Цветан Гунев като обвиняем. 

Според това писмо: "Гунев е разследван, защото е "обслужвал банката, чието име сами ще се сетите, и е нарушавал интересите на българските граждани и държава. Иначе казано, не е предприемал надзорни мерки за спиране на източването на тази банка и нейното оздравяване". В изявлението на БНБ от днес е посочено, че:

"На 20 юни, петък, в 11.40 в БНБ бе получено искане от ръководството на Корпоративна търговска банка за поставяне на банката под специален надзор на основание на чл. 115, ал. 2, точки 2 и 3 от Закона за кредитните институции.

Тъй като това не е широко известно и имаше неточни интерпретации в медиите относно първоначалните действия на централната банка, обръщаме внимание, че именно при такова искане Българската народна банка е длъжна по закон да наложи специален надзор. Което беше направено - първо при Корпоративна търговска банка, а после и при свързаната с нея Креди Агрикол България".

Уточняваме, че специалният надзор беше наложен, след като на председателя на УС на КТБ АД Орлин Русев беше отказана ликвидна подкрепа от БНБ. При това положение единствената възможност да се запазят интересите на вложителите и клиентите беше да се поиска поставянето на банката под специален надзор, което ръководството на КТБ АД направи своевременно. 

Подчертаваме, че ръководството на КТБ АД не е искало Креди Агрикол България ЕАД да бъде поставяна под специален надзор. 

Бихме искали да обърнем внимание и върху изводите и твърденията, базиращи се на прегледа на одиторите:
Според БНБ: 

"Резултатите по отношение на Креди Агрикол България са положителни. Това е добре управлявана банка с добри банкови практики. Състоянието на кредитния портфейл е много добро, неговото обезпечаване и необходимите провизии са на достатъчно добро ниво".

Съгласно изискванията на закона докладът би следвало да бъде внесен в БНБ от квесторите, а не от одиторите и единствено квесторите са задължени да дадат окончателен доклад за състоянието на двете институции на базата на одиторския доклад. Факт е, че "добре управляваната банка" Креди Агрикол България ЕАД от години е на загуба, поради което се наложи и нейната продажба. 

За разлика от нея, "лошата" банка КТБ АД години наред е на печалба, като през последните години е в първата тройка по този показател. За нас е странно също така и как в рамките на 10 дни одиторите са успели да стигнат до каквито и да е резултати по отношение на състоянието на кредитния портфейл на КТБ АД, който е в размер на 5.4 млрд. лева, и се състои от близо 2000 кредитни досиета.

Инсинуациите за преднамерено унищожаване на банкова документация са изключително тежки квалификации, които преди да бъдат отправени, би следвало да са подкрепени със съответните доказателства. Национална институция от ранга на БНБ би следвало да работи с точни показатели и факти, а не с вероятности и догадки. Със същата тежест може да се твърди, че има вероятност за унищожаване или изнасяне на документи по време на одита. 

"Странно е и другото заключение, че значителна част от портфейла сочи за свързаност между длъжниците и мажоритарния акционер".

Първо, законът принципно не забранява свързаност, а въвежда правила, по които да бъде регулирана. Второ, всички свързани с банката лица, с които са сключвани банкови сделки, включително кредитни, са надлежно изброявани в одитираните годишни отчети на КТБ АД в съответствие с изискванията на закона и международните счетоводни стандарти. 

В изявлението на УС на БНБ се твърди: "В резултат на липсата на достатъчно информация одиторите изразяват мнение, че не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и възможността им да обслужват кредитите си. Не могат да бъдат оценени също така и наличието и качеството на обезпеченията, което от своя страна води до невъзможност за съставяне на крайно заключение за състоянието на кредитния портфейл в размер на 3.5 млрд. лв. За съжаление тези действия не могат да бъдат регистрирани с инструментариума на дистанционния банков надзор и навеждат на мисълта за умишлени злоупотреби". 

Всеки непредубеден човек би си задал въпроса по какъв начин отсъствието на заключение може да навежда на мисъл за "умишлени злоупотреби" и до съзнателно ощетяване на банката със стотици милиони левове. Фактите показват, че към 31 май необслужваните заеми в банката са в размер под 2%. 

Всички останали заеми са редовно обслужвани и всички лихви са погасявани навреме, с която информация БНБ разполага. Безпочвените и в разрез със законовите изисквания твърдения за свързаност между г-н Василев и кредитополучатели, формиращи кредитен портфейл на стойност 3.5 млрд. лв. според нас не дават никакво основание те да бъдат обособявани извън съвкупността от клиенти - кредитополучатели на банката, и да бъдат третирани при изключително по-неблагоприятен режим. 

Не желаем да коментираме деленето на активите на КТБ АД на "добри" и "лоши" - категории, които са приложими в други области, а не в банковото дело. Не виждаме също така правната възможност за одържавяване на този етап както на КТБ АД, така и на Креди Агрикол България ЕАД, но може би предстои съответната промяна в закона, целяща национализация на частни финансови институции, което ще бъде прецедент не само в най-новата ни история след 1947 година, но и в рамките на ЕС, и в пълно противоречие с основните принципи, залегнали в Лисабонския договор.
С коментара, че: "Разследващите органи могат да отговорят на въпроса дали по този начин мажоритарният собственик не е ограбил собствената си банка", БНБ влиза в пряко противоречие с чл. 103, ал.2, т. 22 от ЗКИ, който позволява да се прави публично оповестяване на нарушение и нарушител, но в случая няма нито издадено постановление за нарушение, нито констатиран нарушител.

По отношение на твърдението, че: "Прокуратурата на Република България може да разчита напълно на експертния потенциал на БНБ, за да стигне докрай в търсенето на цялата истина по този криминален случай", заявяваме, че квалификациите за злоупотреби, за ограбване и за криминален случай са в прерогативите на други органи, а не на институция като БНБ, и подобни недоказани твърдения не би следвало да бъдат публично оповестявани от отговорни длъжностни лица от Централната банка.

В заключение бихме искали да попитаме как се случи така, че на "лошата" банка КТБ АД беше разрешена покупката на Креди Агрикол България ЕАД след обстойно изследване от страна на БНБ на актуалното й финансово състояние, и сделката беше финализирана един ден преди масираната атака срещу КТБ АД, а на 17 юни 2014 г. - три дни преди поставянето на КТБ АД под особен надзор БНБ уведоми цялата общественост, че: "БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално".

В кой случай БНБ каза истината - тогава или сега? И кога БНБ е пълнила КТБ АД, че да твърди, че е "каца без дъно"?



Още по темата: общо новини по темата: 104
06.10.2021 »
10.01.2018 »
16.08.2017 »
04.12.2016 »
09.06.2016 »
13.04.2016 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+4
 
 
Още по времето на одита медиите на Пеевски тиражираха, че КТБ е раздавала кредити за около 3,5 милиарда лв. на свързани фирми с мажоритарния собственик. Оказа се, че имало унищожени документи за кредитити за абсолютно същата стойност, и се предположи, че това са кредитите точно към тези фирми. Смениха квесторите в движение. Аргументът - първоначално назначените квестори били по-неопитни от тези, назначени в последствие в Креди Агрикол, в резултат на което БНБ направи рокадата. Г-н Искров, това ли беше моментът, в който си продадохте душата! Цял живот сте градили авторитет, сега ще проклинате този миг!
Aнонимен
на 11.07.2014 г.
+4
 
 
Днеска гледах пресконференцията и без да съм спец в тая област,ми направи впечатление как с усуквания и догадки ,тея от бнб насочваха вниманието и вината към Цветан Василев.Беше точно все едно гледам Бареков как викаше за бюлетините в Костинброд дръжте ГЕРБ те са фалшификатори и кво се оказа една шитня всичко.Тук си мисля,че работата е същатата.
-10
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (1)
+18
 
 
Държавата на Делян Пеевски до къде може да стигне! Гледаме предаването гол след гол, в собствената си врата! Спирка няма, головете продължават! Тръгнаха по нанадолнището прокуратура, министерства, БНБ, Сергей, и кой ли още не!
Aнонимен
на 11.07.2014 г.
-8
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (1)
ВСЕ ОЩЕ МЕЧТАЯ!
-4
 
 
НЯКОЛКО ПЪТИ ЧЕТОХ ТОВА ГОРЕ(написаното от одитори) И СЕ ЧУДЯ ДАЛИ СТИВЪН КИНГ И СТИВЪН СПИЛБЪРГ МОЖЕ ДА ИМАТ ПРЪСТ В ТОЗИ ТЕКСТ???НЕЕЕ...ТЕ НЕ СА КОМИЦИ, НИТО САТИРИЦИ!!!ГОСПОДАТА, НАПИСАЛИ ТОВА ВЕРОЯТНО НИ МИСЛЯТ ЗА КРЕТЕНИ.НЕ!НЕ СМЕ КРЕТЕНИ!ДНИ ПРЕДИ ДА ОПОВЕСТЯТ "РЕЗУЛТАТА" ОТ ОДИТА" АРЕСТУВАХА КИРО-МАНГАЛА, КМЕТИЦА ОТ РАЙОН ЦЕНТАЛЕН, МАЛКО ПО-РАНО ПРИВИКАХА ГРИША ГАНЧЕВ И ТО ДОСТА ШУМНО...ЕЕЕЕ СТИГА!ГОСПОД ГОРЕ СЕДИ-ДОЛУ ГЛЕДА ВЕ ШУШЛЯЦИ!ИЗСИПА ВИ ГРАДУШКА КАТО ЮМРУК, А ВИЕ ГО ПРЕНЕБРЕГНАХТЕ...ДА НЕ СЪБИРАТЕ ПАРИ ЗА "НОЕВИЯ КОВЧЕГ"???МАЛКО СА!НЯМА ДА ВИ СЪБЕРЕ!"ЛОШИЯТ" ЧОВЕШКИ "МАТРИЯЛ" ВИ НЕ ВЯРВА ДОРИ!НА САМОЗАБРАВИЛИТЕ СЕ НЕ СЕ ДАВА ВТОРИ ШАНС, ДОРИ И ТЕ МНОГО ДА ГО ИСКАТ!ЧИННОТО ИЗПЪЛНЯВАНЕ НА ПОРЪЧКИ И СЦЕНАРИИ Е РАЗГАДАНО, ДОРИ НЕ СИ НАПРАВИХТЕ ТРУДА ДА НЕ ПРОЗИРАТЕ!"ЖИВОТЪТ Е ГОЛЯМ МАЙТАПЧИЯ, ЖИВОТЪТ Е НАЙ-ДОБРИЯТ УЧИТЕЛ, НО ЗА ЖАЛОСТ НЕ ОСТАВЯ НИТО ЕДИН ОТ УЧЕНИЦИТЕ СИ ЖИВ..."!!!!
+17
 
 
Трябва по някакъв начин да се сезират международните институции. Явно у нас такива съществуват само на книга и обслужват определени интереси.
-10
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (2)
+19
 
 
Скоро правителството ще падне и свинята Пеевски, който владее почти всички медии у нас и натиска хора да говорят глупости срещу банката тотално ще се насере. Истината много скоро ще излезе наяве!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: