ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ромите в България: Тръгваме си, отиваме в Германия, щом се отвори възможност
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:51 / 09.04.2024Коментари (24)90594
© Plovdiv24.bg
Предразсъдъците спрямо ромите са дълбоко вкоренени в главите на хората в България, а държавата съзнателно се възползва от този факт. Малцинството е изолирано и живее в ужасяваща бедност, пишат две чужди издания.

“Ако живееш в България, нямаш шанс", казва 30-годишната ромка Ваня (името ѝ е променено) пред австрийския “Куриер".

Жената мечтае да напусне родния си Малки Искър и да се премести със семейството си – например в Германия. Тя знае съвсем точно какво иска: "Да можем да живеем като нормални хора“. По същия начин се чувстват много роми в цяла Европа, не само в България. Те живеят на Стария континент от над 600 години, но така и никога не са били добре приети от обществото.

Предразсъдъците спрямо ромите все още са дълбоко вкоренени в умовете на мнозина в Европа, пише австрийското издание. Дискриминацията на ромите обаче не е свързана единствено с нагласите на хората – тя е и част от официалната политика, поне в случая с България, пише авторката Михаела Хьоберт в “Куриер".

Държавата съзнателно се възползва от предразсъдъците на хората спрямо ромите. Изданието припомня, че по време на пандемията от коронавирус ромските общности бяха обвинени, че разпространяват заразата. Тогава с помощта на полиция бяха блокирани в ромските махали. Освен това нападките срещу ромите са част от всяка предизборна кампания в България, когато политици тръгват на лов за гласове с призив за разрушаване на ромските гета, пише “Куриер", цитиран от Deutshe Welle.

Маргинализацията на ромските общности в България не се промени, след като страната се присъедини към Европейския съюз през 2007 година. А по време на предизборни кампании по традиция се стига до нападения срещу ромите. Австрийското издание припомня също, че дори сред политическите кръгове може да се чуе мнението, че ромите просто не желаели да се интегрират.

По думите на директора на “Национална мрежа за децата" Георги Богданов обаче държавата е тази, която не полага усилия за интеграцията на ромите. Богданов разказва на австрийското издание, че организацията всяка година изследва какво се прави за ромските деца, а резултатите всяка година са лоши. Пред друго австрийско издание – “Клайне Цайтунг", програмният директор на “Тръст за социална алтернатива" Огнян Исаев коментира, че ромите и най-вече ромските деца често са изключени от обществото и живеят в ужасяваща бедност.

Той критикува и съществуването на така наречените "ромски училища“, в които очевидно се записват само деца от малцинствата и в които стандартът е под обичайния. В България обаче явно не се вълнуват от този проблем особено – включително и сред политиците.

Ромите в България живеят в изолация и често незаконно, отбелязва “Куриер". Много от тях нямат адресна регистрация, нямат и лични документи. Затова и броят им в страната трудно може да бъде определен с точност. Децата обаче са надеждата на маргинализираните общности за истинска интеграция.

Проекти като тези на австрийската организация “Конкордия" се опитват да предоставят на ромските деца възможности за образование и за отстраняване на предразсъдъците, пише “Куриер". Целта е да хората да бъдат интегрирани в обществото максимално добре и да се разширят възможностите им чрез образование – на разположение на децата в тези проекти са педагози, психолози и социални работници.

Ромката Ваня също иска по-добро бъдеще за децата си. "Затова ще тръгнем за Германия, щом се отвори възможност“, казва тя. В момента тя наваксва пропуснатото в училищното си образование – с цел някой ден все пак да разкъса дяволския кръг.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Неминона
премахни филтъра

+3
 
 
Аз нямам никакви предразсъдъци към същества, които се държат по-долно и от животни! АБСОЛЮТНО никакви предразсъдъци нямам към тях! Те самите много упорито насаждат в останалите ненавист към себе си със собственото си държание като същества, които са по-долни и от животни! Тук няма нищо общо бедността! Изключително бедните пенсионери в България са много повече от тези същества, дори са по-бедни от тях, но въпреки това са много по-възпитани, по-културни и като цяло по-цивилизовани и по-човечни! Затова не ми говорето за предразсъдъци!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Електронно таксуване в градския транспорт
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: