ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Родителите на починалато дете при зъболекарска упойка: Решението на Калпакчиев е гавра
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:30 / 13.11.2019Коментари (2)7286
© bTV
Родители на починало при операция на зъб дете продължават да търсят справедливост три години след смъртта на 14-годишния Алекс. Той издъхна в клиниката на бившия депутат от Реформаторския блок д-р Валентин Павлов след смъртоносна алергична реакция към упойката, поставена за операция на киста на зъба.

Само преди дни стана ясно, че съдийски състав на САС, отново оглавяван от съдия Калин Калпакчиев, е отменил постановената на първа инстанция присъда.

Съдийският състав, ръководен от Калпакчиев, оправда изцяло д-р Павлов, който на първа инстанция получи 3 г. условно с 5 г. изпитателен срок. Призна за виновни съпругата му д-р Венета Павлова и анестезиоложката д-р Йоанна Филипова, но им намали наказанията – от 3 г. условно с 5 г. изпитателен срок на 1 г. условно. САС отмени и наказанието да не практикуват.

За родителите решението на Калпакчиев и другите двама съдии е гавра с паметта на сина им, който е седнал здрав на зъболекарския стол, а са си го взели в ковчег. Бащата и майката ще обжалват решението на САС пред ВКС.

"Това е решение на САС, взето от съдебен състав с председател Калин Калпакчиев. За нас тези присъди и отмяната им са крайно неприемливи. Тези присъди са гавра с паметта на детето, подигравка с паметта на детето. С тези присъди се хвърля прах в очите на хората, че в България има все пак някакво правосъдие", заяви в студиото на бТВ бащата на издъхналото момче.

"Ние ще обжалваме пред Върховния съд и ще продължим да настояваме за максимално строги присъди за тези хора", категоричен е той. По думите му Валентин Павлов е пренебрегнал медицински норми и стандарти, без да се консултира с анестезиолог, около 40 минути не е повикана "Спешна помощ", а вместо това - частна линейка, за да се прикрие инцидентът, убедени са родителите. В същото време поставянето на антидот веднага е можел да предотврати смъртта на Алекс. На майка му не е било разяснено какви рискове носи упойката, а вместо това оправданият от Калпакчиев зъболекар, тогава депутат, е гарантирал, че това е нова, напълно безопасна упойка. "А се оказва, че носи рискове тази упойка, описани са на листовката", твърди бащата.

"Дали, ако това се беше случило с тяхното дете, щяха да оправдаят Павлов?", попита директно в ефира на бТВ майката на Алекс, удивена, че зъболекарят е обявен от съда за напълно невинен.

"Ние имаме въпроси към тях - ако бяха децата им по същия начин ли биха процедирали? Биха загубили 40 минути...?", добави още въпроси съпругът й.

За адвоката на почерненото семейство присъдата е несправедлива.

"Ще обжалваме присъдата пред Върховния касационен съд, дано върховните съдии са на друго мнение. Но проблемът е и в държавата. Като приключи всичко, ще я съдим в Страсбург, защото има проблем. Само 7-8 големи болници в София се снабдяват с антидота за малигнена хипертермия, който е единственият в света, друго не може да помогне", казва Пламен Димитров в интервю за "Монитор" по повод поредното скандално решение на шефа на Съюза на съдиите.

Димитров разкрива още, че председателят на съдебния състав от началото на делото е бил сменен, по неясни за него причини.

"Обясниха, че е бил командирован. И така делото пред Софийския апелативен съд започна отново, защото смениха председателя на състава и сложиха Калпакчиев. Другите съдии останаха същите", казва адвокат Димитров.

На въпроса кога е станало това, уточнява: "След първите две заседания по делото през 2019 г., беше доста преди предсрочно да освободи Полфрийман".

Адвокатът се надява прокуратурата да протестира решението на съда и разкрива още нещо скандално - че бившият депутат от РБ е търсил съдействие от тогавашния здравен министър от неговата политическа сила Реформаторски блок, Петър Москов.

"Одитът, разбира се, е завършил в полза на Павлов. Но има нещо, което съдът пропусна при събирането на доказателства – една доцентка е била в този медицински одит и е констатирала нередности в медицинската документация при операцията, т.е. има корекции на операционния лист и на анестезиологичния. Това тя го е написала. Много настоявах да бъде разпитана, защото е била в одита и има сведения, но и двете съдебни инстанции отказаха, не била свидетел. А как допуснаха до разпит всички останали?", пита адвокатът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не всеки става за фризьор,за зъболекар,така е,за жалост !
+2
 
 
Правоохранителните и правораздавателните органи са изцяло в служба на мафията и това не е тайна дори за децата от 3ти клас! Време е народа да вземе нещата в свой ръце преди да умре от глад, от некадърни лекари или просто блъснат на пешеходна пътека.. Дойде време разделно! На оръжие братя! Свобода или смърт! Бог да пази България!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: