ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Родители до Борисов: Недопустимо е разхлабване на мерките на 21 декември
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:05 / 08.12.2020Коментари (63)14997
©
Недопустимо е седмици преди въвеждането на ваксината всички усилия на експертите в правителството, на медиците, на всички хора, които спазват противоепидемичните мерки, да бъдат компрометирани с оглед на краткосрочни финансови цели и с цената на хиляди човешки животи. Това заявиха в отворено писмо до премиера Бойко Борисов и цялото правителство Родители за безопасно образование и експертната група Science in the Crisis.

Повод за него е вчерашното изказване на премиера, че на 21 декември ще отвори всичко.

В него те изтъкват, че статистическите данни са абсолютно категорични, че няма никакво основание да се смята, че епидемията затихва и няма повод за разхлабване на ограниченията.

Ето какви аргументи изложиха родителите и експертите до премиера:

Според данните броят на потвърдените случаи намалява, което се дължи на наложените в края на месец октомври ограничения. Сериозен проблем за обективна оценка на този показател и за изкривяването на статистиката е продължаващо четвърта седмица намаление в броя на направените PCR тестове, както и все по-масовото ползване на бързи антигенни тестове, които не са част от официалната статистика.

Процентът положителни тестове е един от двата останали сериозни индикатори за разпространението на вируса. Изключително високият дял на позитивни проби означава, че вирусът циркулира свободно в популацията и триседмичните частични мерки трудно могат да го поставят под контрол. Критерият на ECDC за висок процент положителни тестове е над 4%.

С оглед на това може да се направи изводът, че реалната заболяемост остава скрита. Единственият начин разпространението на вируса да бъде ограничено е наложените със Заповед на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки да останат и след указания срок (21.12.2020). Крайно необходимо е резултатите от антигенните тестове да станат част от официалната статистика, която отразява заболяемостта в страната. Осезаем, реален и продължителен ефект върху потвърдените нови случаи от последно въведените мерки не може да се очаква, ако те бъдат премахнати.


Броят на хоспитализираните достигна 7000 души. Това е най-високият дял на настанени в болница от началото на пандемията. Допълнителен проблем е заразеният медицински персонал, което оставя цели отделения и клиники без възможност да лекуват пациенти. Интензивните също са на най-високите си стойности за последните 9 месеца.

Значителният брой заразени медицински работници остава. Делът на здравните работници в общия брой нови случаи расте, като се увеличават и починалите от вируса медици. Капацитетът на здравната система се определя именно от човешкия ресурс, като изваждането от кабинети и болници на толкова много специалисти поставя в риск възможността за предоставяне и на първична медицинска помощ. Здравната система трудно ще се възстанови при тези човешки загуби, което и занапред ще оказва влияние върху смъртността на пациенти, страдащи от други заболявания.

В настоящата ситуация сме свидетели на факта, че заради претоварването на болничните заведения и недостига на медицински кадри много хора не могат да получат необходимата медицинска помощ и умират пред болниците, в линейките или в домовете си, докато чакат спешна помощ.

Починалите продължават да се увеличават, като през изминалата седмица броят им за седма поредна седмица расте и поставя антирекорди. Увеличението на смъртните случаи от COVID-19 е част от общия ръст на този показател в страната. Усложнената епидемична обстановка е предпоставка за висока скрита смъртност от вируса поради невъзможност за предоставяне на бърза и ефективна медицинска помощ. Увеличава се и косвената смъртност заради претоварената здравна система. Ефектът от мерките може да бъде оценен обективно само чрез анализ на смъртността, която не се влияе от тестването.

Тя и процентът положителни проби остават сравнително обективните показатели за разпространението на вируса. Все по-често се съобщава за загинали хора без придружаващи заболявания, за млади хора и дори за деца. Увеличава се броят на починалите медици, учители, преподаватели. Освен в чисто човешки план тези факти поставят остро въпроса за бъдещето на обществото ни. Тези професионалисти се изграждат с години и не могат да бъдат заменени лесно и бързо. Това ще окаже въздействие и върху икономическата ситуация в дългосрочен план, която трудно ще се възстанови след нанесените човешки загуби.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Gergana Stamova 1
премахни филтъра

-1
 
 
Родителите на ресторант ли ще си водят децата .....стига глупости ,няма такива родители !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: