ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Режисьорът на филма за Левски отвръща на удара: Не е за хора, които се дрогират
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:47 / 18.02.2015Коментари (8)4076
©
Максим Генчев е сценарист, режисьор, монтажист и изпълнител на една от главните роли във филма "Дякон Левски". Той работи над проекта близо три години. От материала, който е заснел, се готви да направи сериен филм. Сегашната версия е с продължителност 3 часа и 10 минути.

- Г-н Генчев, зрители смятат, че филмът ви е прекалено дълъг. Какво бихте им отговорили?

- Дълъг е за хора, които не могат да се концентрират. Които бързат да се дрогират, пушат или ходят до тоалетната. Аз имам заснет шест часа материал. Използвал съм половината. По екраните филмът ще тръгне в две серии. Щом свърши първата част, хората ще си отидат вкъщи. После ще дойдат пак и ще извадят десет лева, за да гледат и втората. На премиерата показахме двете части за осем лева. Това бе жест към тези 2000 души, които останаха до края и ни аплодираха. А тези 20-30 човека, които пишат във Фейсбук, не ни интересуват.

- По форумите питат - защо Левски псува?

- Левски псува турчин, който казва, че трябва да го изядат чакалите. В псувнята има оплодителен, а не унищожителен заряд. Той е жив човек, обикновен, от плът и кръв. Защо да не си позволява да попържа. В записките на Христо Големия, които съм ползвал, речникът е безумно простоват, народен, без никакви прилагателни. Борави се със стотина думи, в които има и много псувни. Редно е да ме попитате защо сърбинът, който псува турците, когато го изхвърлят от крепостта, се възприема нормално. Щом се псува, значи има причини за това. Който гледа филма, ще бъде готов не само да псува, но и да се бие.

- Г-жа Христина Богданова, която твърди, че е потомка на Левски, смята, че Дякона е представен като мижитурка и образът му във филма е подигравка.

- Левски не е имал внуци. Ако тази жена има претенции да има родствена връзка с Апостола, сега има своите две минути слава, да дава интервюта. Аз питам къде беше тя, след като е правнучка, защо двадесет години не говори за Левски. С това говорене тя омаловажава собствената си представа за Левски. Човек говори толкова, колкото знае.

- Има мнения, че във филма цялата представа за Левски е сбъркана.

- Моята представа за Левски е обект на дискусия и това значи, че тя има правилен адрес. Аз нямам амбицията да си въобразявам, че ще покажа кой е Левски. Не правя документален филм. Аз не знам кой е Апостола, но това е моята представа за него. И тя е вълнуваща. На премиерата група елитни свещеници плакаха на репликата: "Господи помилуй мен грешния". Това са млади духовници, не са конюнктурни, не са агенти на ДС. Те са откровени в своята вяра. И бяха с огромно смирение пред филма. Защото Левски е преди всичко свещеник. И те оцениха това. За мен по-голям комплимент от това няма.

- Защо в лентата я няма прочутата реплика: Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя - губя само мене си?

- Именно затова я махнах. За да може всички да си я спомнят. Имам я в дългия вариант на филма.

- Много са противниците на сцената, в която един от героите си реже езика...

- Петко с бандата си е горил книги. Били са гангстери, разбойници. Левски ги овладява и прави революционери. И те му вярват толкова, че когато турците го обграждат, той предпочита да отреже езика си, но да не говори.

- Мнозина казват: Левски е светиня и никой не бива да го докосва?

- Днес Христос е светец, но по онова време е бил лудият на селото. Никой не му вярвал. За мен Левски е светец, пренебрегнал живуркането, отказал се е от материалното и от плътското, в името на благородната си кауза. Впоследствие го идеологизираме. И това е нормално. Защото като нация държим на героите си. Искам нашите дипломати като ходят по английските села и прегърнат някое дете, да му разказват за Левски, а не да му пеят песнички за Робин Худ.

- Как ще разпространявате филма, къде хората ще могат да ги видят?

- Много сложен въпрос. Ние не търсим възвращаемост на парите. Над 20 общини са заявили желание да прожектираме филма по места. Така че тръгваме на малко възрожденски принцип. Не е изключено да се дава и по кината в моловете, но още преговарям.



Източник: в. "Стандарт"


Още по темата: общо новини по темата: 12
26.02.2015 »
21.02.2015 »
20.02.2015 »
19.02.2015 »
19.02.2015 »
19.02.2015 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на monch
премахни филтъра

-1
 
 
Браво на режисьора!! Смел човек е. Да направиш филм за ЛЕВСКИ се иска много яка гърбинка! А това, че има различни мнения е нормално - то ДЯКОНА всеки си го има за свой, по свое виждане и познание. Но все пак това е КИНО, а то е изкуство и култура.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Волейболен клуб Виктория Волей (Пловдив)
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: