ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ресторантьорите скочиха на премиера: Денков разбира от туризъм по-малко от нищо неразбиращата си министърка
Автор: Петя Кузева 11:16 / 11.09.2023Коментари (6)3254
©
"Министър-председателят Николай Денков доказа, че разбира от туризъм по-малко и от нищо неразбиращата от туризъм министърка на туризма Зарица Динкова", пишат в официална позиция до медиите от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България. "Той заяви в телевизионно интервю, че не вижда основание намалената ставка на ДДС за ресторантьорите да остане в сила", обясняват мотивите си ресторантьорите. Публикуваме позицията им без редакторска намеса.

"Министър-председателят Николай Денков доказа, че разбира от туризъм по-малко и от нищо неразбиращата от туризъм министърка на туризма Зарица Динкова, пишат в официална позиция до медиите от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България. Той заяви в телевизионно интервю, че не вижда основание намалената ставка на ДДС за ресторантьорите да остане в сила. По думите му броят на туристите у нас е "голям“ и няма предпоставка 9-те процента данък да продължат да действат. 

Премиер-министър е важно да работи с цифри и анализи, а не да използва "голям“ и "малък“. Защото държава, която претендира да е туристическа, трябва да брани и развива този сектор, а не всячески да се чуди как да го съсипе. И подпомагането се случва с реални действия, а не с жакетче, брандирани бели ботушки и давене на костенурки, както прави министърката на туризма Зарица Динкова. Която от ден първи се знаеше, че нищо не разбира от туризъм и това се доказва всеки час по време на управлението й. А уж щяха да ни управляват най-добрите експерти.

Трябват действия, каквито има в Гърция, Турция, Албания, Черна Гора, все държави, които са ни пряк конкурент. А ние не само, че не намираме начин да се рекламираме, но и не намираме отговор на откровения черен PR, който се сипе върху нас. Включително от близки до настоящата власт НПО-та.

Дори Националният статистически институт отчита спад на чуждестранните туристи, но за Денков явно те все пак са си достатъчни. Справка с последната нормална (предпандемична) година - 2019, показва спад от близо 250 000 чужденци, посетили страната ни с цел почивка през месец юли. Данните за юни също показваха спад и август едва ли ще обърне тази тенденция. Всъщност броят на туристите наистина определя до голяма степен ставката на ДДС за ресторантьори и хотелиери. Колкото повече са те, толкова по-благоприятни трябва да са условията за бранша. Иначе в Гърция, например, нямаше да има диференцирано ДДС.

Официалните данни сочат, че след намалената ставка на ДДС, средствата влезли в държавния бюджет от преки и косвени данъци в ресторантьорския бранш са се увеличили, а не са намалели. И да подчертаем – в 24 държави от Европейския съюз ставките за ДДС в секторите хотелиерство и ресторантьорство са диференцирани. За постоянно! Затова и ние все по-трудно се конкурираме с тях. И не, не сме забравили, че преди година, в средата на летния сезон, намалената ставка за бира и вино беше върната на 20%. Бира срещу хляб! Нали така беше....? Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България апелираме към всички лица, заемащи длъжности в изпълнителната власт, да бъдат максимално обрани в посланията, които оставят по теми, от които ама наистина нищо не разбират, а се ръководят само от политиката на партиите, които представляват. Ние винаги сме били насреща, за да обясним кое е важно за туризма и как бизнес, държава и клиенти могат да вървят ръка за ръка", пишат от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на просветления
премахни филтъра

Здравейте! На 03,08,2019г. в темата ви "Ботев повеждаше два пъти срещу Етър, но не успя да стигне до победа", някакъв е влязъл в моя профил и е писал с моя ник baionzi. Дали може да го блокирате? Благодаря!
на 11.09.2023 г.
+6
 
 
вий понеже много разбирате затова работите с надценки по 800 процента, а .хич да ви няма на никого не липсвате .можем и бес вас
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Искаме 47 милиона лева за Южен обходен колектор
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: