ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Реши ли се нещо за бъдещата ОСП?
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 15:42 / 24.03.2021Коментари (0)659
©
Тази седмица се проведе заседание на Съвета на министрите по земеделие и рибарство. Обсъдени бяха много теми, включително стратегическите планове, както и някои от най-атрактивните схеми за производителите като преразпределително плащане, дефинициите за “активен фермер” и “нов земеделски стопанин”. 

Министърът: Зелените цели не зависят само от фермерите

Селско стопанство

Министрите дискутираха готовността на ЕС по отношение на фитосанитарните мерки за защита срещу вредители по растенията, които застрашават сектора. Те подчертаха важността за повишаване на осведомеността относно здравето на растенията и необходимостта да се идентифицират опасните вредители по-рано, така че да се ликвидират възможно най-ефективно.

Няколко министри споменаха, че дигитализацията и иновациите могат да играят ключова роля за справяне с настоящите и бъдещи предизвикателства, свързани със здравето на растенията и вредителите. Те подчертаха и начините за засилване на готовността на Европа срещу вредители, например чрез разработване на планове за действие при извънредни ситуации.

Използване на биологични средства за контрол срещу вредители

Министрите проведоха политически дебат относно използването на агенти за биологичен контрол - BCA (макроорганизми) срещу вредители по растенията. Между тях имаше консенсус, че BCA представляват жизнеспособна алтернатива на химическите пестициди и могат да допринесат за постигането на определени цели на Зелената сделка и стратегията “От фермата до трапезата”.

Налице е също така широка подкрепа за инициативата на председателството да представи предложение за решение на Съвета с искане Комисията да проведе проучване. Идеята е то да обхване възможностите, по отношение на вноса, оценката, производството и пускането на пазара на биоагенти. 

Супер триалог чертае бъдещето на реформата на ОСП



Пакет за реформа на ОСП                            

Португалското председателство предостави на министрите актуална информация за продължаващите междуинституционални преговори по трите регламента, съставляващи пакета от реформи на Общата селскостопанска политика (ОСП). Председателството взе под внимание различните виждания, изразени от министрите по няколко аспекта от пакета за реформи. Председателството, с обновени политически насоки от министрите, ще се стреми към по-нататъшно напредване на междуинституционалните преговори, по-специално в „супер триалог“, за който Агри.БГ вече писа. Срещата се проведе в петък, 26 март 2021 г.

Дискусиите на министрите по трите регламента засегнаха теми като:

  • стратегически планове
  • нов модел за доставка
  • насочване на плащанията
  • управление на пазара 

 

Стратегически планове

Министрите обмениха мнения относно подготовката на стратегическите планове на ОСП. Понастоящем държавите-членки разработват своите национални стратегически планове, също въз основа на обвързващите и специфични препоръки на Комисията.

Наскоро Комисията предостави специфични препоръки на страните-членки . Много министри обясниха, че тези препоръки са добър показател и отправна точка при разработването на стратегическите планове. Въпреки това те подчертаха, че тези планове ще се основават предимно на национални приоритети, специфики и SWOT анализи.

Делегациите изразиха различни мнения относно това до каква степен да се интегрират Зелената сделка и стратегията “От фермата до трапезата”, за да се покрият целите на стратегиите в стратегическите планове на ОСП. Някои министри поискаха оценка на въздействието от Европейската комисия за обвързването на тези стратегии с ОСП.

Обсъждането на реформата на ОСП влиза в решителна фаза

 

Нов модел за доставка

Министрите категорично повториха своето желание за нов модел на доставка (както е предвидено в регламента за стратегическите планове и хоризонталния регламент), който осигурява достатъчно гъвкавост на държавите-членки относно начина на проектиране на техните интервенции за финансиране. А същевременно гарантира и опростен процес. За да се осигури опростяване и намаляване на бюрокрацията, много министри се противопоставиха на предложението за двуслойна система, която въвежда задължения както за спазване, така и за изпълнение.

 

Насочване на плащанията

Председателството очерта компромисните предложения по редица отворени въпроси, главно около задължителния характер на разпоредби, включително определенията за „активен фермер“ и „нов земеделски стопанин“, субсидиите за малки земеделски стопани, както и  преразпределителното плащане. 

 

Управление на пазара и изключителни мерки

Председателството обясни, че позициите на Съвета и на Европейския парламент са относително съгласувани по въпроси, свързани с виното и географските определения, но остават разделени, по отношение на управлението на пазара и кризисните мерки. 

Предложения за улесняване на прилагането на ОСП

Френската делегация, от името на 14 държави-членки, представи неофициален документ за ограничаване на административната тежест в новата ОСП с конкретни предложения за новия модел на изпълнение, съдържанието на стратегическите планове на ОСП, делегирани актове и др.

COVID-19 и лозаро-винарския сектор

Испанската делегация, заедно с 13 държави-членки, информира министрите за необходимостта от допълнителни средства за подпомагане на лозаро-винарския сектор, който е засегнат от кризата COVID-19 и от американските мита.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: