ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Регистър на брокерите защитава потребителите при сделки с недвижими имоти
Автор: Пламена Николова 14:06 / 03.06.2021Коментари (0)1919
©
През 2020 г. Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ) създаде електронен Професионален регистър на агенциите, брокерите и агентите на недвижими имоти. В платформата до този момент са се включили над 300 фирми и професионалисти от бранша, които присъстват със своя опит, мисия, визия и бизнес модел, както и с информация за образованието, професионалните квалификации, специализации, сертификати на брокерите и агентите. Справката в Регистъра е напълно безплатна за гражданите.

Професионалният регистър дава допълнителна защита на потребителите, като чрез него те могат да изберат посредник при сделката с недвижими имоти, който гарантирано присъства на пазара, както и да се запознаят с наличната информация за него. Това намалява риска от измами на клиентите от страна на мними брокери и недобросъвестни фирми.

"Чрез Професионалния регистър потребителите имат по-бърз достъп до данни за конкретна компания или професионалист. Всяка една допълнителна информация, която се предоставя на потребителя, винаги е в негова полза, защото тя му помага да направи информиран избор. Фирмите в Регистъра предварително са поели ангажимент, че отговарят на определени принципи. Съответно потребителят би могъл да има по-голямо доверие на представените агенции, брокери и агенти“, каза Игнат Арсенов, директор на Главна дирекция "Контрол на пазара“ към Комисията за защита на потребителите.

Професионалният регистър е поредната стъпка към регулация на бранша на услугите при сделки с недвижими имоти, която цели изчистване на нелоялните играчи от пазара и гарантиране на по-високо качество на предоставяната услуга. Платформата за момента е доброволна, но полага основата за бъдещия задължителен регистър, който ще бъде част от създаването на Камара на брокерите.

"Наличието на регистър води до по-голяма прозрачност, до по-голяма публичност, а от своя страна, това създава по-голяма сигурност и доверие у всички страни, участващи в гражданския оборот. Създава по-висока степен на сигурност, а по този начин – и доверие към самата посредническа дейност. При всички положения, по този начин може би ще отпаднат много от участниците в този процес, които нелоялно упражняват спрямо другите тази дейност. Тъй като България е интересна страна, с оглед на природа и с оглед на инвестиции в недвижими имоти, за доста чужденци, това създава у тях едно усещане за сигурност и прозрачност, имайки възможност да видят в Регистъра агенциите, които упражняват такава дейност“, според Красимир Анадолиев, председател на Нотариалната камара.

Клиентите на услуги при сделки с недвижими имоти, които се доверяват на случайни обяви на посредници в интернет, могат да пострадат финансово заради неправилно взети решения. Сред най-нелоялните практики се регистрират такива на взето и невърнато капаро, депозит, изчезнали посредници, които нямат офиси и др.

"До нас често пристигаха оплаквания от потребители за нелоялни практики и измами при услугите с недвижими имоти. Моментната уредба на българското законодателство много силно ограничава действията за защита от страна на клиента, когато е сключил сделка, подмамен от нелоялни действия на търговеца. Именно затова регистър, който задава информация кои търговци са лоялни, кои покриват изобщо някакъв ценз да упражняват някаква професия, са изключително важни, за да могат потребителите превантивно да се запознаят с кого ще работят“, заяви Стоил Алипиев, председател на Националната асоциация за защита на потребителите.

Професионалният регистър на агенциите, брокерите и агентите на недвижими имоти предизвиква все по-голям интерес, не само от страна на фирмите в бранша, но и от страна на потребителите. Това допълнително потвърждава необходимостта от неговото съществуване и развитие като надежден източник на информация за участниците на пазара на услуги при сделки с недвижими имоти. Подобни регистри съществуват в почти всички сродни браншове.

Проектът Професионален регистър на агенциите, брокерите и агентите на недвижими имоти е поредна стъпка в работата на Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ) в посока по-висока степен на прозрачност на пазара и защита интересите на българските граждани.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Бюджет 2024
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: