ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Разсеяна аптекарка едва не уби бебе с конска доза сироп за кашлица
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:35 / 26.11.2012Коментари (32)5124
© Plovdiv24.bg
Разсеяна аптекарка едва не уби невръстно бебе. Фармацевтката от Кюстендил отрови 3-месечния Иван с конска доза сироп за кашлица и го доведе до ръба на смъртта. Лекарите от "Пирогов" успяха да спасят мъничето с антидот и промивки.

Семейството на Иван влязло в кръговете на ада преди няколко дни, когато педиатър изписал на бебето лекарства, за да не развие бронхит. Лекарката дала рецепта за сироп за кашлица "Вентолин" и антибиотик "Седакс". Елена веднага изтичала в най-близката аптека "Феникс", за да купи илачите. Зад гишето я обслужила фармацевтката Нели Стоянова. С химикалка тя надписала кутиите на шишетата с дневната доза и часовете, когато медикаментите трябва да се дават на новородонето. В бързането тя предозирала 10 пъти сиропа за кашлица. Объркала и количеството на дневната доза антибиотик.

Вече у дома, майката побързала да даде илачите на Иван и едва след това седнала да прочете листовките за действието и страничните ефекти на медикаментите. Тогава с ужас установила, че аптекарката е дала указание за 15 мл "Вентолин" през 8 часа, вместо допустимите за толкова малко бебе 1,5 мл. В листовката се предупреждавало, че всеки прием на по-големи количества може да доведе до тахикардия и увреждане на сърцето. В същото време малкият се събудил със силна треска. Ужасената майка го увила в одеало и хукнала към общинската болница. Там веднага ги настанили в детско отделение и направили промивка на стомахчето на Иван. Сложили го и на системите, но състоянието му продължавало да се влошава. Започнали да се пукат и капиляри в очичките му и по главата, сърдечните тонове достигнали до 226 в минута.

С линейка със сирени бебето и майката са откарани в "Пирогов" като мъничето е било с кардиотоксичен синдром. Лекарите там успели да спасят малкия като повторили промивките и му дали антидот. При повторен преглед на предписаните лекарства се оказало, че и антибиотикът бил със сгрешена доза. Според указанието с химикал върху опаковката той трябва да се приема по 6,5 мл на 24 часа, а според листовката трябва да се разчете по килограмите на бебето, което тежи 6,5 кг.

От аптеката поискаха извинение от семейството и оправдаха дипломираната си фармацевтка с небрежна грешка, от каквата никой не бил застрахован. Ще платим разходите за лечението на момченцето, обеща управителката Антоанета Тодорова.

След цяла нощ треперене над леглото на рожбата си, родителите на момченцето обявиха, че ще съдят аптекарката. "Не искам пари като обезщетение за преживения ужас, а да предпазя други деца от престъпното нехайство", обясни майката Елена Георгиева. Тя и бащата Александър Митев подготвят жалби до здравното министерство и до здравната каса.

"Тази жена щеше да убие детето ми, а ме успокояват, че ще я глобят с половин заплата", беснееше изтерзаната майка.

Източник: в. Стандарт








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Essy
премахни филтъра

+2
 
 
Когато се изписва лекарство за деца или поне на моите като изписват - рецептата е два химизирани листа, единия остава в аптеката другия е за мен, освен това лекарката ми е обяснила и дозировки и интервали от време. Тук както чета става въпрос за първи прием и то почти веднага. Е, толкова ли не се помни какво е казал лекаря, та аптекарката виновна?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Природни стихии
Наводнения 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: