ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Радев: Северна Македония трябва да зачита правата на гражданите с българска идентичност
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 20:45 / 26.03.2021Коментари (1)3398
©
Президентът Румен Радев обсъди с учени, експерти, дипломати и журналисти състоянието и перспективите за развитие на отношенията между София и Скопие.

На дискусията на "Дондуков" 2 държавният глава заяви, че България очаква от Република Северна Македония политическа воля за изпълнение на критериите за членство в Европейския съюз, както и да зачита правата на гражданите, които открито изразяват българската си национална идентичност, пише "БНР". 

Според президента Румен Радев София и Скопие няма да преодолеят натрупаните противоречия само с политически декларации. Необходима е комуникация и ангажираност на институциите, разум и прозорливост и от двете страни:

"Македонски българи ми напомниха за един от основните проблеми в нашите отношения и това е нарушаването на техните граждански права да се самоопределят като българи и последствията, които те търпят като дискриминация на базата на това тяхно решение". 

Според президента ролята на държавата и обществените медии в Република Северна Македония е от ключово значение за създаването на нов климат в двустранните отношения. Важно е да спре говорът на омразата срещу България, както и медийните и обществени кампании към хора, запазили българското си самосъзнание в югозападната ни съседка. Трябва да се преустанови фалшификацията на исторически извори и литературни произведения:

"Следващото българско правителство ще бъде изправено пред трудни дилеми - как да направим така, че вратата на Република северна Македония към ЕС да се отвори възможно най-бързо и тя да поеме устойчиво по пътя на европейската интеграция. И как в същото време да се защитят правата на македонските българи и да отстоим нашата история, нашата култура и идентичност", заяви президентът.

Според участниците в дискусията пренебрегването на редица аспекти от договора между София и Скопие от 2017 г. поставя под въпрос заявеното желание от югозападната ни съседка за добросъседски отношения с България. Затова страната ни трябва да настоява за гаранции за зачитането на правата на българите в Република Северна Македония.

Постигането на необратими резултати в тази трябва да се превърне в задължително условие за постигането на напредък в процеса на европейска интеграция Скопие.


Още по темата: общо новини по темата: 975
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
24.10.2023 »
15.10.2023 »
предишна страница [ 1/163 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Антибългарските настроения в Македония и антимакедонските в България силно ескалираха, достигнаха върхове. Те ескалират много бързо, но бавно се потушават. Футболните фенове това го знаем, примерно отношенията между левскари и цесекари много трудно и дълго във времето могат да се нормализират, при това само при силно желание от двете страни. Нашите политици нямат визия, те не виждат по-напред от носа си, подобно на футболните фенове. А политиците трябва да имат хоризонт поне пет, десет години напред. Да не сме претенциозни като към британските, които имат визия петдесет години напред!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: