ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Работодателите у нас недоволни от образованието на младите си служители
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:58 / 22.02.2014Коментари (9)1919
©
Над 70% от работодателите в България са недоволни от образованието на младите си служители, сочи проучване на Българската търговско - промишлена палата, което обхваща общо 135 фирми. Според данните половината от работодателите виждат най-големи пропуски в професионалните умения на младежите, като най-малко са негативните оценки за компютърната им подготовка, предаде БНТ.

В рамките на последните 3 години резултатите от запитванията на палатата ясно показват, че качеството на образованието се влошава, а най-слаба оценка, фирмите дават на висшето образование.

"Ако преди само 14% са били удовлетворени от образованието, сега вече тази цифра е спаднала на 8%", отчита Цветан Симеонов, председател на БТПП.

80% от запитаните мениджъри са отговорили, че професионалните умения на младежите не са на нужното ниво. Повече от половината отбелязват липса на предприемаческо мислене (56%).

Най-малко пропуски работодателите откриват в компютърните познания на младите.

"В последните 7-8 години има бум на търсенето в България, а не виждаме адекватна реакция от образователните власти - трябва да се реагира и да се предназначат повече средства, усилия и време за обучения в IT сектора", казва Цветан Симеонов.

Да се комбинира ученето в училище с практическо обучение във фирма е една от основните препоръки на работодателите, а проучването на Търговско-промишлената палата показва, че близо 80% от тях имат положително отношение към въвеждането на дуалната система на обучение.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 23.02.2014 г.
0
 
 
Нашите ВУЗ- ове от години бълват имигранти... Работодателите замислили ли са се защо това е така?
Aнонимен
на 23.02.2014 г.
+1
 
 
Хайде, моля! Отворете сайт за обяви за работа и вижте какви изисквания имат работодателите. Например за позиции изискващи средно техническо образование те търсят инженери. Искат английски и по възможност още няколко западни езика, които не са необходими за дадената работа, но те искат! Искат перфектно владеене на няколко програмни продукта, като обучението на всеки един струва над 1000 лв, а и те самите нямат лицензирани тези продукти, но искат...Никой не иска да обучава кадри, всеки иска да го вземе на работа и висшиста да започва да връща инвестираната заплата с пъти по- голяма печалба! Затова висшиста след не много време стяга куфарите и на терминал 2- отива някъде, където работодателитезнаят какво и как да искат, а и дават...
+3
 
 
и не само малко пари дават ами и когато започнеш получаваш заплата след около месец и половина (така било по кодекса на труда) е човек като започне работа какво ще яде през това време :) според мен това трябва да се промени на седмично или двуседмично заплащане :) и то да получиш парите накрая на седмицата за часовете които си изработил за това време а не някакви от предната седмица или месец :) по този начин ако работника не си получи парите навреме да прецени за какъв работодател става въпрос :) и може да се чупира без да се натрупват сумати пари за вземане и работене за без пари :)
+6
 
 
И аз съм на мнение,че за парите които предлагат работодателите получават полагащото им се,а всеки наистина добре подготвен млад специалист няма да се хване за 600лв. стартова заплата а ще търси реализация в чужбина където ще оценят знанията му!
Aнонимен
на 22.02.2014 г.
+7
 
 
За тез пари които дават работодателите,получават точно полагащото им се. Трици има още бол,ама маймуните вече кълват на друго.
Aнонимен
на 22.02.2014 г.
+6
 
 
А бе и работодателите не са цвете за мирисане, но и младото поколение е чудно. Докато учат по цял ден само пушат цигари , а като започнат някъде работа само си цъкат смартфоните купени от мама и тати.
на 22.02.2014 г.
+4
 
 
Това е резултата от начина на затъпяване на подрастващите. Тетрадки с ликовете на чалгаджийки дават предимство на чалгаджийското образование . Докато ценностите се въртят около скъпият телефон разголени снимки във Фейсбук обезателно някакъв удар без труд да станем богати няма да има основа за качествено образование. Преди се стимулираха макар и почти фиктивно качествената и количествена работа сега се цели първо как да се отрежат работниците да взимат по малко пари за малоумни вътрешни правила и изисквания. Като няма финансов стимул за какво качество на млади и стари служители искаме. Българина цени най вече финансовото стимулиране а не като японците работа за благото на фирмата . Друго е защо е така.
Aнонимен
на 22.02.2014 г.
+5
 
 
По всяко време минало, сегашно младите специалисти са неопитни. Необходимо е малко време за навлизане в спецификата на работата към дадена фирма.Но питам работодателите- изисквания високи, а заплащането ниско, ето тук е разминаването!
Aнонимен
на 22.02.2014 г.
+4
 
 
Да си наемат тогава стари и образовани, а ма не искат гадовете...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Художествена гимнастика - състезания и подготовка
Природни стихии
Частично бедствено положение в Казанлък заради мощна буря
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: