ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Работодатели предлагат първите 3 дни от болничния да са за сметка на работника
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:20 / 20.09.2019Коментари (10)16461
©
50 млн. лв. годишно се изплащат от бизнеса като обезщетения за фалшиви болнични листове. Още 150 млн. лв. се изплащат от Националния осигурителен институт. За последните три години у нас са установени повече от 10 000 нарушения, свързани с издаването на фалшиви болнични, показват данни на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Работодателската организация днес е домакин на дискусия по проблема, на която е поканен и главният прокурор Сотир Цацаров.

Според АИКБ решение на проблема с фалшивите болнични трябва да се търси в посока поне първите 3 дни от болничния да са за сметка на работника по примера на редица европейски страни, в които не се плащат от 1 до 7 дни, съобщава БНР. 

Размерът на изплатените обезщетения за последните 7 години се удвоява, заяви в интервю за предаването "Преди всички“ Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал.

"От 1,350 млн. болнични листа през 2012 г. до 2,750 млн. болнични листа през 2018 г. Това удвояване на броя на болничните не се дължи само на влошения здравен статус на населението или на застаряващото население. Има злоупотреби с болнични листове“, обясни Иванов.

Според него нормативната уредба поощрява използването на тази възможност: "При едно лице, което ползва болничен лист от 3 дни в един месец, и лице, което не ползва болничен в рамките на този месец, възнаграждението се намалява с 3%“.

Той подчерта още занижения контрол от страна на Министерството на здравеопазването и НОИ за правомерността на издаване на болнични, както и липсата на наказания:

"Това се явява една златна среда за развиване на тази дребна корупционна практика“.

"С 30% например нарастват болничните в петък, ако в четвъртък е национален празник“, мотивира се председателят на асоциацията Васил Велев и подчерта, че така хазната се ощетява с около 400 млн. лева годишно.

"Това е кражба всъщност. Този, който симулира болест, а в същото време е на плажа или пък си прибира овощната градина, той краде от колегите си“, допълни Велев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Mila Viktorova
премахни филтъра

+5
 
 
То,че трябва да му се бръкне в джоба на българина,заради тарикатщината му,добре. Но след като те в момента не могат да направят разликата между фалшив и истински болничен,как тогава биха я направили,когато става дума за болничен за дете 3 дни... Това означава всички майки да бъдат ощетени,видиш ли наказание,че детето им е болно. Защото обикновено са нужни 5 дни,като се вземе болничен от сряда - те са 5 дни до неделя,но реално точно 3 се падат да плати работодателя,пардон,по новото предложение - родителите да бъдат "наказани"... Затегнете контрола относно болничните,но след като ние се осигуряваме всеки месец,не смятам,че е редно да ни се взимат още пари...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: