ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Променят глобите за джигитите, забраняват на новите шофьори да карат мощни коли!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:35 / 25.01.2019Коментари (16)26532
© Plovdiv24.bg
Нов шофьор, взел книжка за категория В или В1, през първите шест месеца ще има право да кара кола с мощност до 50 kW (67 конски сили). А по-мощен автомобил – само с придружител, притежаващ съответното свидетелство от най-малко 5 години. Придружителят трябва да не е пил и да не се е дрогирал, както и да не му е отнемана книжката през последните 5 години. Новият шофьор няма право да вози пътници освен придружителя между 22 ч. и 6 ч. 

Това предвижда проектът за нов Закон за движение по пътищата, публикуван за обществено обсъждане, пише "Труд". Наказанието на нарушение на ограниченията от нов шофьор е отнемане на книжката за 3 месеца и глоба от 500 лв. За придружител, който не отговаря на изискванията, санкцията е 300 лв. След изтърпяване на наказанието срокът от шест месеца започва да тече отначало.

150 лв. става глобата за минаване на червено според проекта за новия Закон. В сегашния закон санкцията е 100 лв. 150 ще бъде глобата и за неспазване на предписанието на пътните знаци или пътната маркировка, отнемане на предимство на пешеходец на пешеходна пътека и на колоездач на велоалея, за нарушаване на правилата за предимство, за изпреварване и разминаване, за каране в забранената посока на еднопосочен път и други.

С 1500 лв. глоба ще се наказва шофьор, който управлява пътно превозно средство с размери, маса или натоварване на ос, надвишаващи нормите, определени от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Същата санкция се предвижда за водач, който навлиза след пътен знак, забраняващ навлизането на моторно превозно средство с размери, маса или натоварване на ос над означените.

Който управлява пътно превозно средство с неукрепен товар в нарушение на изискванията, ще се наказва с глоба от 1500 лв. – при констатирани опасни неизправности при укрепването на товара, 1000 лв. – при констатирани значителни неизправности при укрепването на товара, 500 лв. – при констатирани незначителни неизправности при укрепването на товара.

Който шофира пътно превозно средство с опасни неизправности ще се глобява 500 лв., при констатирани значителни неизправности – 200 лв., при незначителни неизправности – 50 лв. 600 лв. става глобата за шофьор, който кара, без да има книжка или без свидетелството му да е за съответната категория. В момента за това се глобява от 100 до 300 лв. Същата санкция се предвижда, ако книжката е взета за три тежки нарушения в рамките на две години, както и ако шофьорът е лишен от право да управлява МПС по съдебен и административен ред.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Маломощните коли са по- опасни от мощните. Лично мое мнение. Изпреварването е най- опасната маневра, а слабата кола и невъзможността на младия водач да прецени дистанцията са потенциална катастрофа. Ще кажете- няма да изпреварва, но това е слабо вероятно. Мощната кола има хубави спирачки, слабата- не.
+2
 
 
А може още от обучението за шофьори да се предприемат превантивни мерки. Защо беше премахнат ПОЛИГОНА? Моите първи часове като начинаещ шофьор бяха там. Винаги имаше по 3-4 учебни коли и се "разиграваха" различни сценарии. И до ден днешен използвам наученото там. За тези 600 лева глоба да ги пратят и 1 седмица обществено полезен труд в някоя морга. Може и да се превъзпитат "евентуално".
+1
 
 
Навяват ме спомени от далечната 2008-ма, когато като студент работих като механик в един автосервиз. Работеше се по "турбинирането" на един Шевролет Камаро, който по талон се водеше 1400 куб.см. и 90к.с. Заводските данни са малко по-различни. Нещо от сорта на 5700 куб.см. и около 260к.с. След нашата намеса отиде на към 500+.
на 25.01.2019 г.
+1
 
 
Браво от някой от промените изглеждат доста добре. Това с ограничаването на мощността на колите трябваше още преди години да го въведат. 6 месеца (макар че наистина е малко трябва да са поне година), ако се кара активно е напълно достъчно да влезе в нормата "нормален" ,а не "дърт" шофьор. Макар че всички знаем , че обикновено първо се взима книжка и след 2-3 години ако не се качват реално да карат. Как се изкарва златен талон, според вас. Всички които имат такъв обикновенно , не са качвали на кола ( пример е майка ми има книжка от 20 години , но последно се качила пред 21), както е казал баща ми единствения човек , който не нарушава закона е този, който не кара. 600 лв не ли прекалено малко за хора без книжка т.е. да се разбира ли , че ако водач без книжка , който е пиян и надрусан , мине на червено , не спазва никакви маркировки и почти сгази човек на пешеходна пътека , ще се размине със 600 лв. т.е/ горе долу колко човек каращ с над 40 км над позволената скорост в града. И като говорим за скорости , нещо не ги виждам тях тука...
0
 
 
Нещо много глупаво ми прозвуча за 6 месеца от млад ставаш на стар/''баш шофьор''/? И за някои дето се притесняват че няма да могат да си намерят кола до 70 коня-нямате дерт момчета пълно е с фятчета и малки голфчета 1,4 75 кона
+1
 
 
Пак нещо не е доизмислено. Взимаш книжка 2019-та но нямаш кола, събираш една година пари за кола и като се качиш на нея след една година, ти вече си с шофьорски стаж една година, а си карал до момента само учебен автомобил. Същата работа като със "златните" талони - жената дето от 10 години не се е качвала зад волана, ще има златен талон, а аз дето през това време съм навъртял 150 000+ км, може и да съм под въпрос.
-1
 
 
Добре чудят се какво да измислят, но първо има ли вече в магазина коли до 50 киловата надали т.е. ще трябва да си купиш някое матизче да караш 5 години, ако това може да се нарече кола. И второ като колата е 50киловата и нямаш нищо в главата не може ли пак да се забиеш със 120км и да изтрепеш хората?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: