ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Прокуратурата иска по-тежко наказание за контрабандата на над 16 тона прекурсори
Автор: Пламена Николова 15:03 / 06.02.2020Коментари (0)2652
© Plovdiv24.bg
В протест до Апелативния съд Окръжната прокуратура във Варна поиска изменение на постановената присъда на Варненския окръжен съд от 21 януари тази година. С нея подсъдимите за контрабанда на над 16 тона прекурсори през границата на България, което е в особено големи размери, като случаят е особено тежък, бяха признати за виновни в извършването на престъпление по член 242, ал. 4, във връзка с ал. 3 от НК, извършено в съучастие и като продължавано деяние, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура във Варна.

Със съдебния акт на първата инстанция Р. Писени и К. Миделдорп  бяха осъдени на лишаване от свобода за срок от 10 години при строг режим и глоба по 100 000 лева всеки. Наказанията им са били определени след прилагане на член 55 от НК от съда – изключителни или многобройни смекчаващи обстоятелства.

Окръжната прокуратура във Варна смята, че при индивидуализацията на наказанията на двамата контрабандисти на прекурсори за производството на наркотици е трябвало да бъде приложена разпоредбата на член 54 от НК – при превес на отегчаващите отговорността обстоятелства. Обвинението настоява в протеста си Апелативният съд да наложи наказания "Лишаване от свобода“ и глоба на двамата чужденци в предвидения от закона максимум. Когато предметът на контрабандата са прекурсори в особено големи размери и случаят е особено тежък, максималното наказание по закон е лишаване от свобода от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 000 лева. Само това наказание може да отговори на обществената опасност на деянието и дейците, смята Окръжната прокуратура във Варна.

В протеста обвинението настоява двамата да бъдат признати за виновни за контрабандата до пълния размер на обвинението - на стойност 225, 640 млн. лева, а не както Варненският окръжен съд  е приел по-ниска стойност на предмета на контрабандата.

Пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна припомня, че досъдебното производство започна на 10 февруари 2017 г. по сигнал на митницата. След проверка по метода анализ на риска  е проверен контейнер на пристанище Варна-запад, пътуващ с кораб от Лаос през Виетнам до Варна. Крайната точка на контейнера е Кралство Нидерландия.

По документи съдържанието на контейнера било декларирано като 14 400 л  препарат за прозорци. След лабораторен анализ се оказало, че 5000 литра от стоката е пиперонилметилкетон /РМК/, като веществото е директен прекурсор за производство на синтетичен наркотик MDMA. Прекурсорът е предназначен за действащи нелегални лаборатории на териториите на Нидерландия, Белгия и Великобритания, където се произвеждат тъй наречените таблетки "екстази“, предназначени за пазара на синтетична дрога на територията на Европейския съюз и Азия. Задържаното количество, предмет на контрабандата, е 16 тона и 222 кг . Стойността му се изчислява на  близо 226 млн. лева.

Оказва се, че 51-годишният гражданин на Кралство Нидерландия Р. Писени и 56-годишният белгиец К. Миделдорп са участници в схема за контрабанда на прекурсори и материали за производство на синтетична дрога от Азия и Латинска Америка през пристанище Варна-запад за Европейския съюз. И двамата са осъждани в държави от Европейския съюз. Миделдорп участвал в международен трафик на наркотици, като първата му присъда е постановена в Белгия през 1988 г. Търпял е ефективна присъда от 7 години затвор  за внос на 1 тон кокаин през пристанище в Антверпен. Р. Писени е част от европейския криминален контингент още от 1989 г. Осъждан многократно - на 3 години лишаване от свобода за участие в престъпна организация, извършваща преднамерени действия по Закона за опиатите и за опиума,  на 2 години лишаване от свобода за документни фалшификации и измами в съучастие.

Разследването на организацията на канала за контрабанда доказва, че  схемата е дело на Р. Писени, а логистиката на канала - намирането на подставени лица, фирми и транспорт за Нидерландия, е поверена на живеещия в Бургас белгиец К. Миделдорп. За установяването и доказването на престъпната дейност на двамата извършители по линията на трансграничното наблюдение с участието на Интерпол и властите в Холандия, Белгия и Великобритания през април 2017 г. контейнерът бил "пропуснат“ с цел осъществяване на контролирана доставка. Със съдействието на ВКП са били уведомени правосъдните органи на всички държави по пътя на контролираната доставка. 

На 30 май 2017 г. на порт Варна-запад се очаквал 20-футов контейнер от Шанхай, който превозвал по документи 10 457 кг стеаринова киселина. Контейнерът бил предназначен за Кралство Нидерландия. Организатори на канала от Китай през България за Холандия били същите чужденци. Доставката на контейнера със стеаринова киселина било проконтролирано до разтоварването му в  софийски склад. При последвалия на по-късен етап оглед се установило, че 350 кашона от общо 485 били различни по размери и цвят. Те съдържали 7 тона и 525 кг алфа-фенилацетоацетамид, което е препрекурсор за производство на амфетамин АРАА. 

Действията на двамата организатори на канала били наблюдавани от българските и партньорските служби. Получена била информация, че Писени подготвя за транспорт контейнер с 1 тон и 300 кг кокаин от Колумбия през Перу до Варна-запад. Участниците в престъпната мрежа по доставката на кокаина са привикани на среща в испанското имение на Писени за уточняване на важни детайли.

Действително на Варна-запад пристигнал контейнер от Перу, деклариран като течен кози тор. С него играчите в схемата за доставка на наркотици през Азия и Латинска Америка за Европейския съюз тествали уговорения канал за кокаин с цел създаване на създаване на добра митническа история.

На 16 март 2018 г. на пристанище Варна-запад пристигнал нов контейнер от Китай, в който сред превозваната по документи стеаринова киселина били открити 4 тона и 400 кг от прекурсора АРААN /алфа-фенилацетоацетонитрил/. И този прекурсор се влага в директното производство за амфетамини.

На 7 юни 2018 г. Р. Писени пристигнал в България за среща с Миделдорп и български гражданин за обсъждане на поредната доставка на прекурсора АРААN за Испания. На срещата бил коментиран и адресът на получателя, както и бъдещи доставки на прекурсори и препрекурсори от Азия и на кокаин от Латинска Америка. Всичко това било документирано от българските власти и лицата били задържани. 

След произнасяне на присъдата Варненският окръжен съд потвърди наложените мерки за неотклонение "Задържане под стража“ на двамата чужди граждани и в момента те са в затвора.


Още по темата: общо новини по темата: 7
03.06.2022 »
21.01.2022 »
15.12.2021 »
18.05.2021 »
21.01.2020 »
25.02.2019 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: