
ЗАРЕЖДАНЕ...
Производител: Нормално е черешите у нас да струват 50-60 лева за килограм | ||||||
| ||||||
В местността Черна нива Кирил Димитров отглежда около 3300 дръвчета череши, но от тях очаква да набере не повече от 300 черешки. "Черешата тази година е 100% унищожена от природата и затова е нормално цената да бъде такава, защото за да се произведе череша на това време, е необходимо да е покрита в оранжерия. А в оранжериите е скъпо производството", разказва производителят пред БНТ. Цените ще паднат през следващите месеци, но като тази година череши в района няма да има и ще се внася от други страни - Турция, Гърция може би дори и от Южна Америка. "Черешата в България не върви на добра цена, особено черешата за преработка. Цените са около 60 стотинки до 1 лев, лев и 20 максимум, което е много ниска цена и те не покриват нашите разходи. Цената, за да покрием разходите, трябва за преработка да бъде около 4 лева, а за прясна консумация около 8-10 лева. За прясна получаваме около 2 лева". Причината в магазините килограм череши да се търгува за 50-60 лева е заради спекулата на търговците, каза Кирил Димитров. "И други години са падали слани, обаче като тази година, 100% унищожаване, имаше преди 25-30 години. За втори път сега фактически се получава. Това е в резултат на 3-4 дни последователни ниски температури и то - продължително време. От вечерта от 8 часа до сутринта до 8 часа и затова именно е 100% унищожаване". |
Още по темата: | общо новини по темата: 637 |
предишна страница [ 1/107 ] следващата страница |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg