ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Проф. Матилда Александрова, заместник-ректор на УНСС: Устойчивото развитие ще бъде фокус на професиите от бъдещето
Автор: Живко Кръстев 16:20 / 18.04.2024Коментари (1)1340
© Фокус
"Устойчивото развитие ще бъде фокус на професиите от бъдещето". Такава увереност изрази заместник-ректорът на УНСС проф. Матилда Александрова в рубриката "Образованието на фокус" на предаването "Човекът на фокус" по Радио "Фокус".  

Връзката между средното професионално образование и висшето образование ще бъдат на фокус в следващите минути. Днес много се радвам да посрещна в нашето студио проф. Матилда Александрова, която е заместник-ректор на УНСС. Здравейте! 

Здравейте на Вас и на вашите слушатели и поздравления за чудесното предаване. Образованието трябва да бъде на фокус, образованието трябва да бъде във фокуса на общественото внимание, във фокуса на управленските решения. И ние тук днес ще говорим за взаимовръзката между средното образование и висшето образование и по-конкретно -  за един чудесен проект за модернизация на професионалното образование и обучение под егидата на Министерството на образованието и науката. 

Това е проект, който е финансиран по Програма "Образование 2021-2027“, съфинансиран от Европейския съюз. Проект, който цели най-съвременните методи, чрез които могат да се подобри образователната система. За това и ние ги поставяме на фокус всеки четвъртък в 10.00 часа. Важно е да кажем, че Вие сте също така член на Секторния съвет на уменията "Стопанско управление и администрация“. Г-жо Александрова, да разкажем за най-интересните проекти на база на професионалното образование между УНСС и професионалните гимназии, това, което е актуално в момента. 

Благодаря Ви много за този въпрос. Университетът за национално и световно стопанство реализира множество проекти: проекти, свързани с връзката с бизнес, практическото обучение на студентите, проекти за научно изследователска и развойна дейност. За нас винаги са били приоритет партньорството с професионалните гимназии, с които дългогодишно развиваме съвместна дейност както международна, така и в страната. Бих искала да отбележи обаче един проект, който в момента даже се провежда подготовката за едно състезание с участието на средношколци. Това е големият проект на УНСС ENGAGE.EU – европейска мрежа, в който освен нашият университет влизат университети от Австрия, от Германия, от Франция, това е Университета на Тулуза, от Нидерландия, Финландия, Норвегия също така. Този проект има много пластове, засяга всички аспекти на преподавателската, научноизследователската дейност, съвместни споделени ресурси – нашите студенти могат да учат в тези университети, с които сме партньори, и накрая да получат съвместна диплома. Но що се отнася до връзката със средното образование, професионално образование и обучение и нашите партньори – професионалните гимназии по икономика, търговия, финанси, туризъм, всъщност ние провеждаме инициатива, която насочва един плавен преход между компетенциите от средното образование към висшето образование. И това е инициатива, която в целия алианс се развива изключително успешно. Тази година състезанието за средношколци ще бъде под мотото на целите за устойчиво развитие на Организацията на обединените нации. Учениците, разделяни в екипи от различни професионални гимназии, под ръководството както на своите учители, така и от ментори от нашия университет, ще се подготвят, защото ще се състезават със свои връстници от цяла Европа. Така че това е изключително добра инициатива, ангажираща средните училища и по-специално професионалните гимназии по икономика. Учениците ще събират данни, ще разработват проект, ще го защитават и ще се съревновават със свои връстници от цяла Европа. 

Проф. Александрова, да разкажем на нашите слушатели за професиите на бъдещето, които са част от този мащабен проект, за който говорим – "Модернизиране на професионалното образование и обучение"? Кои са те?

Една от целите на проекта е всъщност да свърже традициите в професионалното образование и обучение в България с бъдещето, и именно с професиите на бъдещето, които непрекъснато се говори за тях, но ние не знаем точно как ще се промени светът с масовото използване на изкуствения интелект и какви ще бъдат професиите дори след 5 или след 10 години. Така че фокусът на Секторният съвет, в който участвам, по "Стопанско управление и администрация“, е насочен към това да видим настоящето, къде в пазара на труда има свободни пазарни ниши и недостиг от работни места, кои са най-важните професии в момента и какви са тези, които са ориентирани към бъдещето. А те са много тясно свързани с кръговата икономика, с устойчивото развитие. Неслучайно имаме и нова длъжност: координатор устойчиво развитие. Устойчивото развитие като тенденция интегрира най-важните въпроси на корпоративната и социална отговорност, също така на икономическото развитие и растеж, обърнати към хората и техните потребности, екологията, грижата за опазването на околната среда. Друг много важен аспект е дигитализацията. Неслучайно длъжности, свързани с дигиталния маркетинг, с анализ на бизнес данни, работа с специализиран софтуер, киберсигурност и информационна защита, икономическа информатика – това са области, които се развиват в момента и ще продължат да се развиват и през следващите години. Много е важно учащите се да имат отношение към тези нови предизвикателства в съвременния свят и да бъдат подготвени от учители новатори. Една от другите цели на проекта за модернизация на професионалното образование и обучение е насочена именно към това: подготовката на учителите на бъдещето, за да могат да подготвят компетентни специалисти за професиите на бъдещето. 

Ако излезем малко от по-тясната рамка на конкретните професии и специалности на бъдещето,  какви са според Вас основните умения, нужни на учениците от професионалните гимназии, така че те да могат да се впишат не само в една професия на бъдещето, а да ги сменят във времето?  Защото както си говорихме с Вас, обучението се превръща в нещо толкова динамично, че то продължава реално през целия ни живот и преквалификацията става задължителна.

Това е една от тенденциите на поколението "Z", съвременното поколение, което в момента обучаваме. Това са млади хора с много и разнообразни интереси, с визуално възприемане на света и околната действителност. Те трябва да бъдат по-фокусирани и всъщност най-важните умения са свързани не с владеенето на конкретни професионални знания, тъй като професиите се променят и тези знания също се променят, а такива умения, като креативност, инициатива, предприемачество, които особено се ценят от бизнеса. Преди известно време в УНСС направихме едно изследване сред над 500 бизнес организации в България, и според това изследване, всъщност работодателите не се интересуват дали завършващите студенти или учениците ще владеят конкретна технология или техника. Те ще се учат в процеса на практика, но най-важно е те да могат да решават проблеми, да обобщават информация, да предлагат алтернативи, да защитават тези алтернативи и също така да са толерантни към мнението на другите, да приемат и чуждата гледна точка. Особено важни са комуникативните умения и уменията за работа в екип. И един пример ще дам за работата на нашия Секторен съвет по "Стопанско управление и администрация“: ние сме обединени от една кауза, поставена и в целите на проекта за модернизация на професионалното образование и обучение и очакваните резултати, които искаме да постигнем. Ние подхождаме с отговорност към тези задачи, които предстоят и наистина работим в екип. И хубавото е, че в този екип са включени представители на абсолютно всички заинтересовани страни, и това е една от съществените силни страни на проекта, и работодатели, и консултанти с дългогодишна практика, и директори на образователни институции, представители на Министерството на образованието, Националната агенция за професионално образование и обучение, която е партньор по този проект, както и учителите новатори, за които споменах. В нашия Секторен съвет има чудесни млади преподаватели, които от сърце работят за тази кауза.

На фокус сме поставили ключовите умения за професионална реализация на студентите. Знам, че това е много важна Ваша кауза. Всъщност, тези ключови умения как чрез Секторния съвет биха могли да бъдат включени в една дългосрочна стратегия? 

Хубавото на проекта за модернизация на професионалното образование и обучение е, че това е един системен проект – той е комплексен и засяга абсолютно всички аспекти на професионалното образование и обучение, като се започне от разработване на списъка с новите професии, също така разработване на компетентностните профили, имаме 20 секторни съвети, които действат интегрирано. Добре е да обърнем внимание на някои  т.нар. интегрирани професии, например между нашия Секторен съвет и Секторния съвет по информационни технологии има вече доста идеи и много скоро ние ще можем да споделим резултатите от тази съвместна дейност. Също така важно е да се отбележи, че работата по проекта продължава в конкретните училища в цялата страна, които са част от този проект, с тестване на нови учебни програми, включително дигитални учебни разработки. Тези материали са на базата на дългогодишния опит на учителите, които са обобщени, систематизирани, и добрите практики, които са проучени от водещи училища в Западна Европа и в международен план, за да може този опит да бъде систематизиран, но не да се пренесе самоцелно, а всъщност адаптиран към българските условия да доведе до един уникален образователен процес, който да интегрира потребностите на обучаваните с потребностите на бизнеса, стопанската практика. Много са предложенията, които постъпват от национално представените работодателски и синдикални организации, които са наши партньори и които са много съществена част от този процес. Тук искам да подчертая и нещо друго: за разлика от преди години, бизнесът вече има друго отношение към професионалното образование и обучение. Виждаме не само поглед отстрани, критика, поставяне на някакви изисквания към учебния процес, а вече бизнесът дава стипендии. Много са примерите и в УНСС, включително на националните състезания за средношколци, които ние организираме, големи български, както и международно представени фирми дават както стипендии, така и осигуряват възможности за стажове и за ученици, и за студенти. Така че тази интеграция, това включване на бизнеса и на работодателските организации, браншовите организации е от изключителна важност процесът да бъде успешен.

Много е хубаво, когато имаме възможност да споделим добрите практики и примери и да говорим за добрите неща, които се случват в българското образование. Много ви благодаря за това, че гостувахте днес в “Човекът на фокус". Проф. Матилда Александрова, заместник-ректор на УНСС. 

И аз ви благодаря за предоставената възможност и за това, че всъщност наблягате на добрите практики – нещо, което трябва да се покаже, да се разкаже, да се представи и да се разпространи в повече образователни институции и не само, очакваме и бизнесът да бъде още по-активен.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Всичко това Звучи много Добре! Но!..... Без познаването на света такъв какъвто е, тази задача си остава непреодолима!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: