ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Проф. Рачев: Слагаме летните гуми след 10 дни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:56 / 14.03.2023Коментари (2)4559
©
- Проф. Рачев, предстои застудяване. Да очакваме ли изненади в стил "Баба Марта“?

- Те минаха вече няколко студени фронта, дори минаха два слабо изразени средиземноморски циклона, които доведоха до това бързо и рязко сменяне на синоптичната, а впоследствие на метеорологичната обстановка. Топло-студено, топло-студено, типично за март. Неслучайно го оприличават на нрава на жените, на самочувствието и на тяхното емоционално състояние, защото това е първият пролетен месец за Северното полукълбо. Той винаги е свързан с рязката, бърза смяна на различни синоптични ситуации, в които топъл и студен въздух заемат определени категории. Голяма е динамиката през този месец и затова всякакви прогнози повече от 5-6 дни са обречени на частичен провал.

- Какво време ни очаква в следващите дни?

- От вторник очакваме едно много бързо и трайно влошаване на времето със спад на температурата, може би с повече от 10 градуса, като минималните за половин България в четвъртък сигурно ще бъдат около 2-3 градуса под нулата, а максималните ще бъдат между 4 и 8 градуса в зависимост от надморската височина. Ще вали сняг.

- Къде ще вали?

- Ако аз знаех точно къде ще вали сняг, щяха да дойдат едни момчета и щяха да ме отведат на едно място, където излизане няма, защото много знам. Няма такъв човек нито в България, нито в света, който да знае. Прогнозата е следната – по високите котловинни полета на Югозападна България, в това включвам и Софийското поле, Предбалкана с надморска височина от порядъка над 550-650 м, а в планините ще вали сняг и ще натрупа снежна покривка в рамките на нови поне 15 см, а на места и 25 см. Всичко зависи от един специфичен циклон, който ще премине през Южна България и ще доведе до това трайно влошаване на времето, понижаване на температурите и повсеместни валежи. Надявам се в Югоизточна България валежите да достигнат 130 л на кв. м. Това ще бъде в сряда и в четвъртък. Засега изоставаме малко с валежите през зимата и през първия пролетен месец. От петък ни очаква затопляне на времето, доста бързичко и температури от порядъка между 15 и 20, а на места и над 20 градуса. Следващата седмица след 10 дни ще може да се кара с летни гуми. А тези, които карат ски, просто ги чака нова снежна покривка.

- Защо циклоните носят женски имена?

- Това е, защото журналистите много обичат сензациите. Има една служба в САЩ, която дълги години е наблюдавала и изследвала тропичните циклони, които се зараждат далече от Мексиканския залив, но в Карибския басейн придобиват своята мощ и обикновено връхлитат върху Щатите. Те са изключително мощни, винаги са свързани с човешки жертви, върхът на сладоледа това е "Катрина“, която потопи Ню Орлиънс във вода и тогава САЩ дадоха 1760 жертви. Това за Щатите е умопомрачително число. Те винаги дават жертви, защото това е страшна сила, и ги изследват. Няма по-напреднала държава по отношение на изследването на тропичните циклони. Синоптиците, в повечето случаи на ВВС, които са млади мъже, за да не ги бъркат, тъй като понякога има по няколко циклона в Карибския басейн, започнали да им дават номера. После на някого му хрумнало да кръсти циклон на своята възлюбена и така се зародила идеята да бъдат давани женски имена - съпруги, приятелки, може и някоя тъща да се е промъкнала, нямам представа. Малко по-късно във връзка с равенството на половете започнаха да се дават и мъжки имена. В днешно време те се редуват по 21 имена в група, като се започва от A и се приключва със Z. Като свършат тези, има втора група с други 21 имена. Имена като "Алън“, "Катрина“, "Ото“, които са били катастрофални и свързани с много човешки жертви и материални щети, са вече извадени от тези списъци и те остават в аналите на метеорологията и климатологията, за да бъдат изучавани и да бъдат сравнявани.

Друго място, което е интересно, е Тихият океан, там, където са Индонезия, Филипините, Тайван, Виетнам, Китай, също има много тропични циклони. Там имената се дават от 11 държави, които предлагат по 3 имена, които са свързани с дракони, чудовища. Нещо от типа на детските приказки, характерни за съответната страна и по този се попълва съответният списък, който се прилага по строго определения ред.

- Един циклон може да има мъжко или женско име, а не един циклон да е с женско име, а антициклон с мъжко?

- Тропичните циклони следват по реда – първият е с А, вторият с B и т.н., независимо дали името е мъжко или женско. Тъй като светът е борба за пари, първо се усетиха германските колеги, които дават имената на циклоните с мъжки имена, а на антициклоните с женски. Това беше в началото. Ако си имате сестричка, за рождения й ден може да поръчате нейното име да излезе като наименование на синоптичната карта на германската метеорологична служба, само че ще трябва да платите 280 евро – толкова беше преди година и половина. За антициклона, тъй като стои по-дълго време на синоптичната карта, трябва да платите 380 евро. В днешно време пак имаме изравняване между мъжките и женски имена, за да няма обида, и те започват по същия начин да се кръщават, като пак се заплаща това наименование. Въведоха се имена от Балканите – Зоран, Елена, Любица, имаме Ахмет, Мохамед, което определя Европа като мултинационален континент.

- Това ли беше най-топлата зима у нас?

- Определено да. С абсолютна сигурност с моя колега Красимир Динков може да потвърдим, че това е най-топлата зима, откакто се водят метеорологични наблюдения в столицата, а това са повече от 130 години. Що се отнася до това дали е най-топлата зима в България е необходимо още малко време, за да се извършат точни изчисления. Определено това е най-топлата зима за Южна и Югоизточна България. Не стои така въпросът с планините и с голяма част от Северна България, това, което е на север от Стара планина. Там съперници предишната топла година - 2019-2020 и най-вече култовата зима на 2006-2007, която до този момент е най-топлата, откакто се водят наблюдения в България. По всяка вероятност тази зима ще излезе като цяло, като средно за България и средно за целия зимен сезон, ще излезе най-топлата зима, откакто се водят метеорологични наблюдения. По отношение на височина на снежната покривка, брой на ледени дни, брой на дни със снежна покривка, най-ниски минимални температури - култова си остава 2006-2007 година, където всички тези студени показатели са много по-малко в сравнение с тази зима.

След 2000 година ние вървим към едно голямо и бързо затопляне. Като климатолог мен не ме притесняват по-високите температури, те са се случвали и преди. Това, което ме притеснява, е, че това става ужасно бързо. То е светкавично на фона на климатологията. Винаги съм казвал на моите студенти, че климатът никога не е стационарен, той винаги се е променял, но това става бавно, леко, спокойно, лежерно, а това се случва в рамките на един човешки живот. 30-40 години за климатологията не са абсолютно нищо, те дори не са миг. А ние го виждаме това за 25-30-годишен период как температурите на Балканите и по целия свят се увеличават с почти 1 градус. Ние сме малко встрани. Затоплянето в Европа, в северните части на Азия, Сибир е катастрофално бързо и голямо. Катастрофално, защото ние не знаем какво ще последва, а неизвестността винаги е плашела хората. Това глобално затопляне е свързано с човешката дейност, а тя препокрива, модифицира и смачква природните фактори, които влияят за това повишаване на температурата.

Всяка година човечеството изпомпва от недрата на Земята около 17-18 млрд. тона фосилни горива – нефт, природен газ, въглища. Всичко това е въглерод, който е заустен в земната повърхност. Ние го изгаряме и отделяме около 40 млрд. тона въглероден диоксид, то не може да се изчисли, защото някои страни крият реалните показатели. Те попадат в атмосферата, оттам в световния океан и неговата киселинност се увеличава. Преди 100 години сме имали т.нар. парциално налягане - от 1 млн. части въздух 280 са били въглероден диоксид. В момента трайно сме над 420, т.е. ние сме увеличили съдържанието на основния парников газ в атмосферата му с повече от 60%. По-опасното е т.нар. водна пара. Колкото по-топло става, толкова изпарението се активизира. В атмосферата попада повече водна пара, а тя е естественото одеяло, което завива Земята и допълнително увеличава температурата. От година в година повече топлина се задържа в атмосферата и в океаните, а те са 2/3 от лицето на Земята. Ние почти нищо не знаем какво се случва на повърхността, камо ли пък в дълбочина.

- Имаше ли рекорди през изминаващата зима?

- Не, имаше само местни. Тук-там някой подобрен рекорд, но само за съответния ден. Високите температури продължиха през цялата зима. Тя беше в средата на февруари месец за 5-6 дни, когато имахме поредица от ледени дни, на по-голямата част от територията на България. Нямаше някакъв рекорд, който да дръпне, да бъде феноменален. Тази зима е по-топла дори от новия климатичен период, с който работим, а той е 1991 -2020 г. Дори при тези съвременни години, които са най-топли, откакто се водят метеорологични наблюдения за цялата Земя, има само една година, която излиза извън 21 в., това е 1999 г. Всичко останало е с по-високи температури и те продължават да се увеличават. Най-топлата година е 2016. Оттогава имаме не толкова големи рекорди, защото има един феномен, който е в екваториалната част на Тихия океан и се нарича Ел Ниньо. Това са милиони квадратни километри с повърхностна топла вода. През последните 2,5 години този феномен беше заменен с отрицателната фаза – "Ла Ниня“ – по-студена дълбоководна вода. "Ла Ниня“ охлаждаше атмосферата доста дълго време, което доведе до малко по-ниски температури. Тя си отива, тази студена вода се потопява отново към дъното на Тихия океан и на нейно място идва по-топлата "Ел Ниньо“, където температурата на океанската вода е с градус и половина, в някои случаи до два и половина по-висока от нормалното. Ако това се запази, нищо чудно настоящата 2023-та да се окаже най-топлата година. Вече имаме едно доказателство - февруари 2023 беше най-топлият в Европа, откакто се водят метеорологични наблюдения.

- Кога да очакваме истинската пролет?

- Тя дойде още през февруари. Беше доста топло в края на миналия месец. Пролет и есен са най-късите сезони, а зимата и лятото са най-дълги. Пролетта краде от зимата, както лятото краде от есента.

- Кога ще дойде лятото?

- Миналата година се ходеше на море до края на септември. Най-хубаво е през август. Морето е топло, слънцето е нежно, водата е малко мръсна. Най-хубавото море за мен е последните дни на юни. Почти никой няма на плажа. Морето е топло, водата е много чиста, защото все още не са дошли онези огромни орди от туристи. Дали ще има жеги и създателят не знае, най-вероятно ще има. Миналата година лято беше топло, но без ексцесии.

*Интервю на "Телеграф" с проф. Георги Рачев


Още по темата: общо новини по темата: 1247
03.01.2024 »
17.12.2023 »
30.11.2023 »
23.11.2023 »
21.10.2023 »
14.10.2023 »
предишна страница [ 1/208 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Професор РАЧЕВ, Шеф Токев, шеф Шишков, шеф Петров, професор доктор хонорис кауза 1 степен ПРЕСЛАВА, АНЕЛИЯ И ГАЛЕНА..... ГРОСМАЙСТОР БОЖИГОЛ И ДЖИСЪС..... ХАХАХА..... ЗА КАКВО ЛИ ВЕЧЕ НЕ СЕ ДАВА ПРОФЕСОР ТИТЛА????? КАКЪВ ПРОФЕСОР Е РАЧЕВ???? ЕДИН ГОВОРИТЕЛ, СЪОБЩИТЕЛ, ЧЕТЕЦ НА ВРЕМЕТО ЗА 2 МИН. ДВА ПЪТИ В МЕСЕЦА?????!!!!!? 1 СТЕПЕН ЗА МУСТАФАТА????? ДЪРЖАВАТА, КОЯТО БОМБАНДИРА СОФИЯ!!!! КЪДЕТО ЗАГИНА СПИСАРЕВСКИ, СПАСЯВАЙКИ ОТ ЧАСТИ България, ПОЛУЧАВА ПЪЪЪРРРРВВВВАААА СТЕПЕН.... ХАХАХА... СМЯХ И ПОЗОР..... ЗАЩО ВНУЦИ НА СПИСАРЕВСКИ НЕ СА С 1 СТЕПЕН????? ЗАЩО ЕСТОЙКОФ, СТЕФКА, ЙОВЧЕВ, ПЕВЦИ, КОМПОЗИТОРИ, ТВОРЦИ И ДРУГИТЕ НЯМАТ 1 СТЕПЕН ОРДЕН???? КАКВО Е НАПРАВИЛО ТОВА ПЛАШИЛО ЗА България????? СРАМ, СРАМ, СРАМ
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Проектът Модър - Царевец
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
"Франкофоли" 2024
Кауза Колежа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: