ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Проф. Петър-Емил Митев: С тази конституция България получи международно признание на функционираща демокрация
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:08 / 26.08.2020Коментари (0)4081
©
Като "самодейност, легитимираща авторитарни политически тенденции“, определи проф. Петър-Емил Митев предложените от управляващите конституционни промени. "С тази конституция България получи международно признание на функционираща демокрация“, подчерта професорът.

Политологът участва в срещата на депутати от Великото народно събрание по покана на лидера на БСП Корнелия Нинова. 56 от народните представители от левицата, написали и подписали Конституцията се включиха във форума, организиран от Корнелия Нинова. Срещата бе приветствана от всички присъстващи, които се обединиха около обща декларация, в която  Категорично се противопоставиха на опитите на ПП ГЕРБ и присъдружните им организации да заличат действащата българска Конституция и да прекъснат 140-годишната традиция на съществуване на Велико Народно събрание.

"Нужно е да се отчете международното признание, което е получила сегашната Конституция. България бе призната за действаща демокрация и това прокара пътя към Европа.Това се случи защото имаме демократична Конституция. Призоваваме всички отговорни политически сили да не легитимират този опасен процес на конституционна самодейност, която легитимира тенденции за налагане на авторитаризъм." Това заяви проф. Петър-Емил Митев на организираната от Корнелия Нинова среща с с народни представители от VII ВНС.

Проф. Митев посочи, че Бойко Борисов театрално демонстрира авторитарни маниери: "По телефона обясняваше как командва държавата, да не говорим за манипулациите в Народното събрание. Борисов умее да поставя капани, сега за пореден път прави опит да превърне губеща ситуация в печеливша."

"Тази авторитарна машина предлага да няма Велико Народно събрание. То има 140-годишна история и е  част от българската парламентарна традиция. Една държава, която уважава своя парламентаризъм, трябва да уважава тази традиция, а не да я затрива.", категоричен бе конституционалистът.

Петър-Емил Митев подчерта, че промените, които премиерът Борисов и ГЕРБ искат да направят в Конституцията е да спрат извеждането на Конституцията над тоталната власт на една партия, както е досега.

"Колкото по-малко депутати, толкова и по-малко партии. Тези политически сили, които разчитат на 5-6-8% няма да стигнат до 120-членният парламент. Ще се увеличи тежестта на тази партия, която има машината за гласуване. Управляващите от ГЕРБ правят усилия да съсредоточат още повече власт в ръцете на една партия.", заяви политологът и социолог.

"Връх на всичко е отстраняването на преамбюла. Покойният Гиньо Ганев обясняваше, че преамбюлът е философията на Конституцията, която определя България като демократична, социална и правова държава.През последните 10 години партията, която има тежест сред съдиите и прокурорите е същата партия, която внася промените за нова Конституция. Това е опит за извънпарламентарен натиск.", поясни проф. Митев. Той допълни, че стратегическият аспект на внасянето на този проект е прокарването на авторитарни тенденции.

"Изцяло изразявам съгласие, че не е необходима нова Конституция, а е нужно да се изпълнят повелите на сегашната. Искането на Борисов и ГЕРБ за свикване на Велико Народно събрание и нова Конституция е неадекватно, несъдържателно  и погрешно искане. Недопустимо е да липсва определението социална държава в Конституцията, която тази партия предлага. България  трябва да бъде социална,която се грижи за демографското бъдеще на нацията, социална държава, която не третира здравето на хората като стока и не превръща болниците в търговски дружества, социална държава, която гарантира образованието на гражданите, която справедливо разпределя данъчните тежести, и която се стреми всички нейни граждани да бъдат над равнището на бедността. От това има нужда обществото. Това е повелята на Конституцията. И за тази Конституция всички ние трябва да се гордеем, че сме допринесли.", завърши проф. Петър-Емил Митев.



Още по темата: общо новини по темата: 160
24.03.2024 »
21.02.2023 »
16.02.2023 »
14.02.2023 »
14.02.2023 »
13.02.2023 »
предишна страница [ 1/27 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: