ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Проф. Николай Радулов: Неумението да се наблюдават хора от криминалния контингент води до престъпления
Автор: Йоланда Пелова 12:23 / 18.10.2022Коментари (0)1153
©
Какво се случва в България? Застрашена ли е националната ни сигурност на фона на все по-сложната геополитическа обстановка, но и тази в собственото ни общество? Война на нас не ни е нужна – мнение на много експерти и хора. Не ни е нужна, защото ние загиваме на пътя, загиваме по домовете си, пожари, престъпления всеки ден. Какво се случва? Проф. Николай Радулов – експерт по националната сигурност в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Проф. Радулов, двойно убийство в столицата, прикрито с пожар, преди дни ІТ специалист подпали апартамента си, мъж прегази и уби 19-годишно момиче на столичен булевард – жертви след жертви всеки ден, на пътя, вкъщи. Изобщо какво се случва с обществото ни? 


Това не е лесен въпрос. Очевидно това, което се случва, е в унисон с общата обстановка в страната и в Европа. Една война, която се води съвсем близо до нас, комбинирана с много сложна икономическа обстановка, изважда от релсите много хора. Сега не знам дали вашите слушатели са наясно, но през годините много от хората са доведени до такова психическо състояние, че непрекъснато употребяват успокоителни. Това ще рече, че имаме едно общество, което е психически доста лабилно. От тази гледна точка, извършването на някои престъпления е очаквано. Т.е. това, че се извършват престъпления, не е някаква изненада, тъй като те се извършват в целия свят.

Това престъпление, последното, с което стартира разговора – убийството с последващ пожар на майка и на син, е от типа, който обикновено квалифицираме като битови престъпления, ограбване с последвал опит за замаскиране на убийството чрез запалване. Но всъщност тук трябва да кажем нещо, което в унисон с общото говорене срещу Министерството на вътрешните работи (МВР) като структура, която недобре си върши работата, този тип убийства МВР се справя много добре и разкриваемостта е доста висока, долу-горе на световното ниво. Когато има проблем, той обикновено е в убийства и престъпления, които наричаме "професионални“ – разстрели на улици, изчезнали хора и т.н.  

Да

Тук, в тази сфера МВР се справя доста добре и криминалистите успяват да разкрият престъплението. Сега друг въпрос е, че има една функция МВР, която е значима, но много трудно изпълнима в тази ситуация, в която сега се намират хората в страната – функцията на профилактика. Общо взето повечето престъпления, които се извършват през последните години и които са регистрирани, се извършват от хора, които и друг път са били забелязвани в опити да извършат престъпления, или са извършили престъпление и са били осъдени, и са излежавали присъди, или са били многократно регистрирани за извършване на дребни престъпления, които не са довеждали до присъда.

Точно тази профилактична дейност и да го наречем не просто нежеланието, а неумението да се наблюдават хора от т.нар. криминален контингент води до такива престъпления. Ако се върнем назад, в престъпления, които са извършени особено в малките населени места, виждаме, че престъпникът, какъвто и да е той – млад или възрастен, би трябвало да бъде в полезрението на полицейските служители в съответното населено място.

Но липсата на хора в малките населени места, натовареността на полицията с несвойствени за тази задача, за която й плащаме пари от нашите данъци, с други, несвойствени за нея задължения, води до ниско ниво на профилактиката, до ниско ниво на наблюдаване на евентуалните извършители, за които се знае, че многократно засичани престъпления едва ли ще спрат да ги правят отново.  

Допускате ли, че само това е причината? 

Причините, както ви казах, са комплексни и само МВР не може да намали рязко този тип престъпления. Те са подбуждани от социалната обстановка в страната. Но, ако погледнем статистиката на МВР – слава богу, научиха се да пишат, че става дума за намаляване на регистрираните престъпления, не е толкова зле оперативната обстановка, като изключим все по-често ставащите и все по-фрапантни автокатастрофи и особено когато става дума за извършени или от полицаи катастрофи, при това виждате, че напоследък става дума за полицаи, които не само извършват катастрофа, но това става под влияние на алкохол и дори на опиати.

И като преминем през лица, които са многократно наказвани или регистрирани за нарушения по пътищата, някои от тях даже с катастрофи, закриляни от полицията. Очевидно е, че тук има сериозен проблем, защото тази година, доколкото си спомням, тези убийства и наранявания по пътищата са с доста по-голям процент повече от миналата година. Загиналите жертви по пътя, доколкото си спомням, са около 6% повече, наранените по пътищата са около 10% повече. Т.е. тук имаме един много сериозен проблем, който има тенденция на непрекъснато увеличение.  

И преди месец главният прокурор Иван Гешев ни предупреди, че престъпността в България се доближава до тази в края на 90-те години.  

Не мисля, че това, което е заявил, придава реалната картина на престъпността и на разреза на престъпността през 90-те, защото тогава имаше доста голям брой поръчкови убийства, а сега става дума по-скоро за убийства по непредпазливост, а и не е същият брой. Вие си спомняте, че там за няколко години имаше 164, ако не се лъжа, убийства, които характеризираме като "поръчкови“.

Така че мисля, че просто главният прокурор излиза от ролята си на обвинител и се превръща, поне се опитва да се превърне в политическо лице. Така че ако трябва да се концентрираме върху нещо, то това е върху този почти да го наречем геноцид върху пешеходците и невинни хора, които чакат на някоя спирка, защото изключително трагично е – млад човек, излиза някъде на разходка или отива на работа.И го помита тежък камион без никаква видима причина. Това е ужасяващо.

И истината е, че в тази обстановка, в която ние всички живеем, при този напредък на технологиите е абсолютно възможно всяко едно такова престъпление да бъде предвидено и да бъде избегнато. Нещо повече, тук се прокрадва в медиите една идея, мисля, че и главният прокурор я споделя – тези, които имат няколко последователни нарушения по пътищата, да им бъдат отнемани книжките.

Тук според мен е възможно наистина да се направи нещо, и то много бързо, така, че да премахване и човешкия фактор в тази ситуация, защото знаете, мисля, че и министър Рашков преди няколко месеца обясни, че системата позволява да се забавят наказания или дори да изчезват документи, свързани с катастрофи, с доказателства от катастрофи, което оставя много от нарушителите безнаказани. Ако например бихме въвели една автоматична система, фиксираща престъпленията и позволяваща – такива системи съществуват на базата на "умни договори“, които се извършват на базата на блокчейн, автоматично, след три сравнително небезобидни нарушения, би трябвало книжката да бъде обявена за невалидна и да бъде отнемана на нарушителя. Мисля, че само въвеждането масово на съвременните технологии, дигитализиране на работата на МВР може да доведе до някакъв рязък прелом в това, което се случва.  

Или има една такава фраза – когато бръкнеш в джоба на българина, тогава се усеща какво да прави.  

То тук не става дума за джоба, ами става дума за децата, за бабите, за родителите, които съвсем без никакво… 

Така е, така е, да. Искам да кажа, че са необходими може би наистина много строги мерки, санкции, наистина за да се осъзнаем какво правим на пътя, у дома и като цяло. 

Да, да, така е. И тук не става дума просто за някаква санкция финансова. Тук става дума за тези, които са редовните нарушители, а виждаме, че след всички катастрофи, когато се направи анализ и извършителят е редовен, т.е. той е рецидивист на пътя, просто трябва да му се отнема възможността да кара автомобил. 

Да. Проф. Радулов, ще ви цитирам тук – този цитат е ваш отпреди години, тук се касае до организираната престъпност: "Организираната ни престъпност е желан партньор в чужбина“.  Смятате ли, че това е актуално и днес? 

Разбира се, че е актуално. Това не е моя констатация. Аз съм цитирал една книга на един много известен италиански прокурор, известен с борбата си срещу мафията, и един професор от Канада, които направиха тогава презентация, и в тази книга има няколко примера, показващи отношението на мафиотските организации в Европа към българската организирана престъпност. Самите представители в интервюта на тази организирана престъпност са заявявали, че с удоволствие работят с българската организирана престъпност, която е добре представена в държавните и общинските структури и е проникнала в Европа.  

Да ни притесняват ли хакерските атаки от събота, споменаването на България като страна участник във взрива на Керченския мост?  

Аз мисля, че това са поредица от нападения над България и опити за злепоставяне, опити за създаване на чисто финансови затруднения, защото това, че български камион е участвал във взривяването на моста, макар и подхвърлено, между другото, е опит да се създаде проблем с българския автотранспорт в Европа, защото вие знаете, че ние имаме огромна флота от камиони, които превозват европейски стоки в рамките не само даже на Европа, а всичките страни, които имат артерии, подходящи за това.

Това подхвърлено обвинение просто иска да убеди евентуалните партньори, че не трябва да се работи с български превозвачи. Аз така го разбирам. А що се отнася до атаките – ами, трябва да се повиши нивото на киберсигурността в страната. Това е безкрайно ясно на всички, които се опитват да бъдат добре осведомени по темата. Това е световен проблем, не е само български. Разбира се, сега има и една заплаха, свързана с войната, както от руските специални служби, така и от доброволци, които са поощрявани от тях, и нивото на киберсигурност трябва да се повиши. Това е доста трудно да се направи със сегашните структури и сегашните работещи за държавата служители по ред причини, една от които е финансова, защото възможностите за добро заплащане в държавната структура на ІТ специалистите са далеч, далеч дори от средната за сектора, за ІТ специалистите в България заплата.

Направи се, обяви се съвсем наскоро от сегашния министър на вътрешните работи, който е служебен министър, че ще се направи опит да бъдат повишени заплатите до 230% на ІТ специалистите в МВР, които работят по тези проблеми. Нека да видим дали това ще е така, защото министър Рашков също обяви, че със 130% увеличава заплащането им, но аз в разговор с тези специалисти в ГДБОП разбрах, че всъщност това процентно увеличение е върху едни пари, които са над заплатата и не влизат, т.е. върху тях не се слагат различни други надбавки, т.е. става дума за стотина лева, които със 100 или 130% стават 230, сега ще станат сигурно 400 лева.

Това не решава въпроса, защото средната заплата в сектора е около 4500 лева, а ние все пак искаме не средни специалисти, а най-добрите специалисти да работят в службите за сигурност и обществен ред. Това значи, че средната заплата трябва да е някъде около 6000 лева. Това трудно ще стане, ако такива заплати получават специалистите, които работят в единни структури на МВР, защото това ще предизвика много голямо брожение сред другите служители.

Аз отдавна предлагам да се направи една национална структура към Министерски съвет, която да се занимава с киберразузнаване, киберконтраразузнаване, обща киберсигурност и която в последствие да се отдели самостоятелно в една организация по сигурност и плавно, плавно да стане основната организация, пред която е бъдещето, тъй като никой не се съмнява, че бъдещето на специалните служби без съвременни технологии и без най-добрите специалисти в тях е обречено.  

Проф. Радулов, няма как да не ви попитам за финал на нашия разговор – утре предстои първият работен ден на новите 240 депутати. Какви са вашите очаквания? 

Трудно е да се предвиди при такъв парламент, който в крайна сметка доста прилича на предния, какво ще се случи. Аз си мисля обаче, че общата обстановка в страната и финансова, и свързана с военните действия, които са наблизо до нас, би трябвало да доведат до някакво съгласие. Трудно е обаче такова съгласие да се постигне чисто математически, защото аз виждам, че всички парламентарни групи бягат от възможността да се направи правителство с ГЕРБ, и най-вероятно след парламентарно мъчение ще се стигне отново до избори.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: