ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Проф. Костов се ядоса: Стига бабини деветини, трябва масово тестване на населението
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:16 / 15.11.2020Коментари (20)9982
©
Големият коз на този нов вирус срещу нас е неговата невероятна способност да се разпространява както чрез симптомни, така и чрез безсимптомни, и леко симптомни носители, пише той

Проф. Коста Костов назова един от начините да се справим с пандемията. Според него това е масово тестване, но не само на хората със симптоми, но и на тези, които биха могли да бъдат вирусоносители, без да знаят това.

Ето какво пише той на профила си във Фейсбук:

"Преди няколко месеца, в едно мое интервю казах, че ключът към пандемията е...тестване, тестване, тестване, изолиране на позитивните и издирване на контактните. Това е най-ефективната добавка към останалите три противоепидемични мерки - маска, дистанция, дезинфекция. Ако тази стратегия не е пълна и резултатът ще е полупразен.

После се развихри странен анти-научен сценарий, в който основната реплика беше "да се тестват само симптомните". Сякаш сме в друга галактика, на друга планета, в друго време.

Да вадиш кокоше яйце от патешка трътка е странен български научен метод.

Дълго мълчах, защото от известно време съм концентриран изцяло върху десетките болни, които имат нужда от мен, но когато упорито продължават да ти слагат домати в плодовата салата, защото доматът е плод, тогава обръщаш чинията върху масата.

Контролът върху Ковид-19 изисква максимално широко тестване на населението - симптомни, пресимптомни и безсимптомни.

Нека веднъж да извадим главата от пясъчното дъно.

Големият коз на този нов вирус срещу нас е неговата невероятна способност да се разпространява както чрез симптомни, така и чрез безсимптомни, и леко симптомни носители.

Последните две групи са по-големият проблем, защото са не по-малко от 80% от инфектираните.

Бабини деветини са разпространяваните версии да се тестват само симптомни пациенти. Това е не само научно неиздържано, но и провокация към опазването на общественото здраве.

Възможно по-широкото тестване трябва да стане приоритет в следващите месеци. Антигенните тестове трябва да получат по-висок статут на доверие, защото са бързи и не изискват специализирана апаратура и толкова квалифициран персонал. Имат и още едно предимство - имат по-ниска чувствителност и затова улавят по-висок вирусен товар, което ги прави удобен прогностик за възможен носител на инфектираща доза.

На предната линия при симптомни болни, при огромното натоварване на лабораториите и пикови нива на епидемията, положителните антигенните тестове могат да бъдат използвани като равноправни партньори на RT-PCR и да пестят време и ресурс.

RT-PCR да бъдат използвани като съдник при симптомни болни с негативен антигенен тест и при безсимптомни контактни, защото са по-чувствителни, откриват по-нисък вирусен товар и могат да ревизират негативните антигененни тестове, за да има ресурс за повече тестване.


Така ще се спестят средства и време и ще се даде повече възможност на лекарите да действат по-енергично, по-щадящо за болните и за системата, като се ориентират по-прецизно в клиничен и епидемиологичен план.

Инфектиран с негативен антигенен тест, но с позитивен PCR след симптомен период е по-вероятно да не разпространява вируса. Контактен безсимптомен в първите дни след контакта, с негативен антигенен тест, но с позитивен PCR може да е в пресимптомна фаза и в близките дни да стане опасен за околните.

Симптомен с позитивен антигенен тест и клинични белези на Ковид-19 няма защо да се лашка по лаборатории, за да заразява допълнително други, а да бъде признат за болен с тази диагноза.

Да се дадат по-широки права на началниците на Ковид-19 сектори да поставят диагнозата Ковид-19 и без налични позитивни тестове, за да се спести на по-тежко болните излишните формалности и време, а при болни с категоричен клиничен ход и рентгенов образ, да бъдат интепретирани коректно и лекувани навреме.

Не трябва да се забравя, че инфектиран индивид е рисков за останалите от 2-рия ден след инфектиране до 10-12 дни от началото на симптомите. Умелото използване на клиничния и лабораторен ресурс ще даде повече шансове на болните и медиците." 


Още по темата: общо новини по темата: 17014
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
15.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ТРЯБВА НАЦИОНАЛНА КАРАНТИНА,ИНАЧЕ ЩЕ ОСТАНЕ БГ НАСЕЛЕНИЕ 2МЛН. А МОЖЕ И ТОВА ДА Е ЦЕЛТА?
0
 
 
Този , ако знае без да съм ядосан, ако имам власт , какви неща ми се въртят в главата за такива кретени ,Ковида ще му се види , като дребна шарка!!!
0
 
 
Вземи си един силиконов и тествай колко ще влезе
0
 
 
Надявам се безплатно....И какво като излезнат положителни 90% От населението.... ще ги настаните в болници безплатно ли....ами нали системата издъхва при 5000 болни, а при повече какво се случва....
0
 
 
Я СИ ТЕСТВАЙ СЕМЕЙСТВОТО , И НЕ НАСТОЯВАЙ ЗА. ХОРАТА , ЧЕ МАЙ И ТИ СЕ ПРЕХВЪРЛИ ОТ ДРУГАТА СТРАНА !
0
 
 
И какво ще стане с масовото тестване?...Днеска си негативен и след 24 часа се разболяваш....
0
 
 
Поредният продажен изрод !Срам ме е че имам такива колеги !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Катастрофи в България
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: