ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Проф. Герджиков: Борисов каза, че съм подходящ кандидат и няма нито едно условие към мен
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:20 / 07.10.2021Коментари (0)2232
©
"Изтеклата информация за моята кандидатура даде повод на политическа партия ГЕРБ да обяви подкрепата си за мен. Аз не съм кандидатът на ГЕРБ, защото съм издигнат от Инициативен комитет. Когато се срещнах с ГЕРБ, те не ми поставиха нито едно условие. Те не пожелаха нищо срещу подкрепата си. Не мисля, че съм обвързан с тях". Това заяви в студиото на "Здравей, България" проф. Анастас Герджиков.

"Мотивацията ми е свързана с това, че сме в много тежка политическа криза. Все по-разединени сме. Аз нямам намерение всички да се прегърнем и различията да отпаднат, но е важно да се обединим около важните за обществото теми. Ако това беше направено, нямаше да се стигне до толкова много избори за една година", каза Герджиков.

За срещата с ГЕРБ

"Красимир Вълчев е този, който е предложил на ръководството на партия ГЕРБ да подкрепят мен, вместо да излъчат свой кандидат. Срещнах се с Бойко Борисов в централата на партията. Там беше и г-н Вълчев, а аз им обясних, че ще приема кандидатурата на Инициативния комитет. Там дойде и изненадата – г-н Борисов каза, че съм подходящ кандидат и няма нито едно условие към мен", обясни проф. Герджиков.

"ГЕРБ са били три пъти последователно в управлението и са правили много грешки през годините. За толкова време няма как да не сгрешиш. Някои от тези грешки са наистина несъвместими с това, което аз разбирам под честна и полезна за народа политика. След като обаче са избирани 3 пъти, аз смятам, че те са направили и полезни неща", каза още кандидатът за президент.

"Аз смятах, че много повече партии ще застанат зад мен и ще припознаят в мен кандидата, който ще може да осъществи нужното. Разчитал съм най-много на подкрепата на дясно-центристките партии", добави проф. Герджиков. Той не пожела да отговори на въпроса за кого ще гласува на предстоящите парламентарни избори.

"Аз приемам политиките на ГЕРБ по едни въпроси, а по други изобщо не ги приемам. През годините тази партия омекна, въпреки всичко, което се говори. Първото им управление беше най-проблемно. Тогава имаше поредица от грешки, които доведоха до силно влошаване на нещата в образованието. Ескалацията на нещата през третия мандат на ГЕРБ не се дължи само на техни грешки, а и на други причини", смята проф. Герджиков.

За Лозан Панов

"Аз нямам нищо общо с ДПС. Никога не съм бих техен член или симпатизант. Не познавам г-н Карадайъ и г-н Доган. Никога в живота си не съм срещал Пеевски. Това, което Лозан Панов казва, е много странно за мен. Смятам, че той е подведен и му предлагам да провери тази информация. Или да покаже доказателство, или да се извини. Неговата основна позиция е да бъдем почтени". Така проф. Герджиков коментира обвиненията на Лозан Панов, че ГЕРБ предава президентската институция на ДПС.

За Румен Радев

"Няма да коментирам добри или лоши изказвания на Румен Радев. Има едно нещо, което не искам да правя като него – неговата остра реакция срещу определени партии и противопоставянето му срещу определен тип политика. Президентът не може да каже, че е срещу дадена личност и срещу цялата партия. Това не е работа на президента. Той може да обича един или друг, но трябва да работи с всички. Готов съм на пряк телевизионен сблъсък с всеки", каза още Герджиков.

Относно Делян Пеевски

"Аз не мога да преценя доколко той е основната фигура в обществения живот. Очевидно не за първи път обществото се настройва срещу него, смятайки го за символ на олигархията и всичко лошо, което се случва в тази страна. Вероятно това е справедливо, но дали е такова наистина, може да установи само съдът. Моето мнение е, че не трябва да се вторачваме в личности, защото тогава подменяме основния дебат. Такъв е и случаят със съдебната реформа.", каза Герджиков.

За подкрепа от ДПС

"Аз няма да получа подкрепата на ДПС на първи тур, защото те имат действащ кандидат. Нека не забравяме, че действащият президент получи официалната им подкрепа още на първи тур. Ще приема подкрепата на всички партии, защото тя е подкрепата на техните избиратели", посочи кандидатът за държавен глава.

Позицията за главния прокурор

"За г-н Иван Гешев ще кажа същото като за г-н Пеевски – всеки носи отговорност за това, което е извършил или не. Смятам, че г-н Гешев има същия проблем. От една година голяма част от обществото е убедено, че той е символ на прикриването на неща. Имаше граждански бунтове и протести срещу него. Това е и една от разделителните линии. Всеки трябва да носи отговорността си. Ако г-н Гешев е извършил нещо нередно, той трябва първо да загуби поста си, а след това да понесе и друга отговорност. Това е работа на други органи, а не на президентската институция", каза проф. Герджиков. Той добави, че подкрепя съдебната реформа в страната.

"Очевидно реформирането на съдебната система може да бъде постигнато. Ако това се осъществи, ще има голямо полза. Върховенството на закона е абсолютна ценност и е много важно за обществото", казва още ректорът на СУ.

За протестите

"Всички бяхме възмутени и отвратени от кадрите на насилие, които видяхме преди два месеца. Когато това се развиваше, нещата стояха по друг начин. На площада не беше цялото българско общество. Имаше голямо разединение. Нямаше как Университетът като институция да взима страна. Той е деполитизиран. Насилието срещу български граждани не може да се толерира по никакъв начин. Аз осъждам всяко насилие, включително случилото се зад колоните", каза проф. Герджиков.

Той добави, че управлението на страната "очевидно трябва да е коалиционно". "Важно е обаче да не се късат всичко мостове с останалите. Струва ми се, че не е възможно да вървим напред, ако сме противопоставени по всички въпроси. Нека не позволяваме на партиите да спорят по въпроси, по които обществото има консенсус", казва Герджиков. Той изрази мнение, че следващото правителство няма да изкара 4 години.

За Спецправосъдието

"Това е конкретен въпрос, който трябва да бъде решен от експертите. Дори те не са единодушни по този въпрос. Скоро ще изкажа мнението си по този конкретен въпрос. Нужна е реформа и тя явно се спъва, след като я започваме вече четири пъти".

За Северна Македония

"Това е мъчителен, но лесен въпрос. Последните години показаха, че независимо кой е президент, политиката ни по отношение на Северна Македония е последователна. Смяната на правителства и президент няма да промени тази позиция".

Проф. Анастас Герджиков обяви, че е ваксиниран срещу COVID-19.


Още по темата: общо новини по темата: 331
22.01.2022 »
22.01.2022 »
22.01.2022 »
22.01.2022 »
19.01.2022 »
19.01.2022 »
предишна страница [ 1/56 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Български национален отбор по футбол
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: