ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Президентът награди ученици, постигнали огромен успех в Единбург
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:10 / 25.09.2020Коментари (0)1505
©
На 25 септември 2020 г. в къщата-музей "Алеко Константинов" в град Свищов бяха отличени 62-ма младежи, постигнали сребърно и златно ниво на Международната награда на херцога на Единбург в България.  Двадесет и шест младежи, постигнали златно ниво на Международната награда, и тридесет и шест, постигнали сребърно ниво, получиха своите сертификати и значки връчени лично от президента Румен Радев, г-жа Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България и от посланика на Великобритания в България Н.Пр. Д-р Роб Диксън.

"Като държавник, аз винаги съм следил с особена грижа и внимание условията за подготовка на младите хора, средата в която учат и живеят, посланията които получават от обществото. Като патрон на Международната награда на херцога на Единбург в България насочих фокуса на вниманието си и към програмите, които укрепват увереността им да формират лидерски качества. Защото бъдещето на младите хора е наше общо бъдеще. Защото те растат, образоват се, укрепват волята си, проявяват талантите си не само в училище. Учат не само в класната стая. Те приемат примера на околните и всеки от нас трябва да има волята, куража и отговорното отношение да им помага да достигнат своята цел, своят идеал." - сподели в речта си към отличените младежи г-н Радев. 

"Скъпи финалисти, светът е пред вас. Динамичен, мобилен, изискващ. Предстои ви да учите, работите и да се доказвате и утвърждавате редом с младите хора от други нации и култури. И да успявате, както и те, да преодолявате препятствията, които нашият глобален свят поднася така често пред вас. Успехите не идват сами – вие го знаете най-добре. Но вече сте научили, че когато човек се стреми да постигне високи резултати в дадено направление, той може да научи необходимото му, да открие механизмите за преодоляване на трудностите и пречките и да достигне до желаната цел/ниво. Нужни са вяра в себе си и в своите възможности, желание, воля и кураж да не се откажеш, да продължиш въпреки умората. Нужен е и ментор, който да те напътства, окриля и често да ти дава нов поглед за процесите." - добави още той. 

Уважаеми преподаватели, ментори и треньори, убеден съм, че с вашата помощ и подкрепа успехите на днешните финалисти и техните последователи ще дадат основата на нови инициативи, подпомагащи израстването на младите хора като личности. Включването на все по-широк кръг от деца и младежи, търсещи пътя си към професия, ниво на образование или обратно към обществото, вярвам ще донесе най-голямото удовлетворение за всички, свързани с Наградата и работещи за каузата на младите.

Честито и на добър път!" - завърши Румен Радев в обръщението си към младежите. 

Церемонията, която се провежда в град Свищов за пръв път отбеляза личните постижения на възпитаниците на 125 СУ "Боян Пенев", 157 ГИЧЕ "Сесар Вайехо", Американски колеж, Британика Парк Скул, НАРД, ПГЕЕ "М.В. Ломоносов", Първа частна математическа гимназия в гр. София и СУ "Димитър Благоев", гр. Свищов.

Сред официалните гости на събитието бяха Светлозар Петров, изпълнителен директор на Jobtiger и председател на почетния тръст на Фондацията на Наградата в България, Генчо Генчев, кмет на община Свищов и Елена Маринова, президент на Мусала Софт.

"Наградата помага на младите хора, като вас, да се подготвят за света като им осигурява инструменти за развитие на гъвкавост, адаптивност, лидерство и умения за решаване на проблеми. А светът, в който живеем днес, прави тези умения още по-важни. Според мен, Наградата е уникална заради важните качества, които научавате. 

Също толкова важно е да се научите да си поставяте цели и да ги постигате.

Може би любимият ми елемент от Наградата, е доброволчеството - то е толкова важно не само за да подобряваме самите себе си, но и местната общност." - така Н.Пр. Д-р Роб Диксън, посланик на Великобритания у нас, който присъства за пръв път на събитието, след встъпването му в длъжност, приветства на български език наградените младежи.

В деня преди официалното събитие Н.Пр. Д-р Роб Диксън участва в неформална среща с младежи на тема опазване на околната среда. Запозна се с част от проектите на участниците и заедно обсъдиха грижите за нашата планета в бъдеще. 

Цветелина Генева, участник в Наградата от СУ "Димитър Благоев" сподели, че именно Наградата я е научила да намира баланс между всички ангажименти, как да организира времето си, и да се учи от опита си. "Много се радвам, че Наградата се появи в живота ми да легитимира всичко това и не ме оставиха да се откажа, въпреки моите желания. Това е изключително полезен опит." - добави още тя.

Освен поводът за днешното събитие – младите хора, които си поставят цели, вярват в уменията и възможностите си, а през изминалата година с постоянство и упоритост постигнаха Бронзово ниво, отбелязваме и усилията и стремежа на тези, които "навигират" младежите по време на тяхното пътуване. Г-жа Цветанка Кирова, директор на СУ "Димитър Благоев" и съорганизатор на това събитие изрази удовлетворението си: "Чрез нея нашите ученици се научиха да виждат света по нов начин. Предизвикаха се да придобият не само нови умения, които бяха предизвикателство и за техните лидери и ментори, но и полезни знания за всички участници в процеса. Заедно учители и ученици излизаха от зоната си на комфорт в търсене и преодоляване на нови изпитания, които да ги направят по-силни, по-вдъхновени и готови за света отвън.

"Вярвам, че Наградата трябва да е достъпна за все повече млади хора в България и по света, защото знанията, придобити в училище, имат нужда от уменията и опита, които програми като Наградата трупат у младите, вдъхновявайки ги да предизвикват себе си." - завърши г-жа Кирова.

Работейки в България повече от 6 години програмата среща подкрепата на много публични личности и хора от бизнеса, разпознавайки ползите и потенциала, които тя развива. 

Специалното събитие, което за първи път се провежда извън София нямаше да бъде възможно без подкрепата и силното лидерство на г-жа Цветанка Кирова, директор на СУ "Димитър Благоев" и целият екип на училището.

Церемонията събра младежи, учители, директори, представители на бизнеса и неправителствения сектор, приятели и посланици на Наградата, представители на Британско посолство в България. Във въздуха витаеше енергия и вълнение, а екипът на Наградата бе така щастлив да види всички тези хора, събрани на едно място в името на една единствена кауза – развитие и подкрепа на младите хора у нас!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: